Σαν σήμερα 30 Νοεμβρίου 1900: Ο θάνατος του Όσκαρ Ουάιλντ

Ο Όσκαρ Ουάιλντ ήταν ένας εμβληματικός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος του 19ου αιώνα ο οποίος έχει μείνει γνωστός για το ένα και μοναδικό του μυθιστόρημα «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ».

Σαν σήμερα πριν από 121 χρόνια ο Όσκαρ Ουάιλντ αφήνει την τελευταία του πνοή σε ένα φτηνό ξενοδοχείο κάπου στο Παρίσι.

Ο Ουάιλντ δοξάστηκε στα χρόνια του ως ένας σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας ωστόσο στις μέρες μας είναι γνωστός για δύο πράγματα: Το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε ποτέ με τίτλο «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ» το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «βρωμερό» εκείνα τα χρόνια, και την ζωή του. Μάλιστα η ζωή του και ο πρόωρος θάνατός του στα μόλις 46 του χρόνια αποτελούν μέχρι και σήμερα θέματα προς συζήτηση.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1854 στο Δουβλίνο. Οι γονείς του ήταν επιφανείς διανοούμενοι και ο ίδιος διδάχτηκε Γαλλικά και Γερμανικά από μικρή ηλικία. Στο Πανεπιστήμιο επικεντρώθηκε στις κλασικές στιγμές ενώ σύντομα υιοθέτησε και εκπροσώπησε το κίνημα του Αισθητισμού.

Οξυδερκής και πνευματώδης, τόσο οι ομιλίες του όσο και ο ίδιος γινόντουσαν επίκεντρο θαυμασμού. Αποτέλεσε ένα από τα διασημότερα άτομα της εποχής του. Πολλοί αριστοκράτες μάλιστα του Λονδίνου τον έβλεπαν πρότυπο και προσπαθούσαν να τον μιμηθούν.

Ασχολήθηκε με όλες τις μορφές διανόησης εκπροσωπώντας στο έπακρο τον Αισθητισμό. Εξέδωσε ποιητικές συλλογές, δοκίμια, ομιλίες, έγραφε άρθρα δημοσιογραφίας και έγραψε θεατρικά έργα. Η φήμη του έγινε μεγάλη στα τέλη της δεκαετίας του 1890 λόγω των κοινωνικών σατυρικών παραστάσεων του.

Στο αποκορύφωμα της καριέρας του ο Ουάιλντ θα οδηγηθεί στη φυλακή. Ο λόγος; Η ομοφυλοφιλία του. Ο Ουάιλντ ήταν παντρεμένος και είχε 2 παιδιά ωστόσο μέχρι και σήμερα η προσωπική του ζωή και οι σχέσεις του συζητιούνται.

Το 1895 έκανε μήνυση στον Μαρκήσιο του Κουίνσμπερι, Τζον Ντάγκλας για συκοφαντία. Ο συγκεκριμένος ήταν ο πατέρας του υποτιθέμενου εραστή του, Λόρδου Άλφρεντ Ντάγκλας. Στο δικαστήριο που έγινε οι αποδείξεις της ομοφυλοφιλίας του οδήγησαν τον ίδιο στην απόσυρση της μήνυσης αλλά και στη φυλάκιση του καθώς η ομοφυλοφιλία ήταν αδίκημα στην Αγγλία.

Πέρασε 2 χρόνια σε καταναγκαστικά έργα. Μετά την αποφυλάκισή του το 1897 έζησε για λίγο στη Νάπολι μαζί με τον Ντάγκλας. Ωστόσο η φήμη της σχέσης τους είχε ταξιδέψει παντού και σε συνδυασμό με την αντίδραση των οικογενειών τους που σταμάτησαν να τους δίνουν χρήματα οι δρόμοι τους χώρισαν. Ο Ουάιλντ έφυγε για το Παρίσι όπου και έμεινε όλο το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο θάνατος τον βρήκε σε μεγάλη φτώχεια, μακριά από την οικογένεια του στις 30 Νοεμβρίου του 1900. Αιτία του θανάτου ήταν η μηνιγγίτιδα.

Μερικά γνωστές φράσεις που έχει πει ο Όσκαρ Ουάιλντ:

«Aρκεί ένα λεπτό για να ερωτευθείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για ν΄αγαπήσεις. Όμως μια ολόκληρη ζωή δεν αρκεί για να ξεχάσεις.»

«Να συγχωρείς τους εχθρούς σου. Αυτό τους κάνει να σε μισούν περισσότερο.»

«Ο καλύτερος τρόπος ν’ αντιστέκεσαι σε έναν πειρασμό, είναι να υποκύπτεις σ’ αυτόν.»

«Δεν υπάρχει τίποτε το υγιές γύρω από τη λατρεία της ομορφιάς.»

«Ο καλύτερος τρόπος ν’ αντιστέκεσαι σε έναν πειρασμό, είναι να υποκύπτεις σ’ αυτόν.»

«Οι άντρες θέλουν πάντα να είναι η πρώτη αγάπη μιας γυναίκας. Οι γυναίκες, αντίθετα, θέλουν να είναι η τελευταία γυναίκα ενός άντρα.»

Διαβάστε Επίσης: Φρέντι Μέρκιουρι: Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή μία από τις μεγαλύτερες φωνές όλων των εποχών