Σαν σήμερα πριν από 7 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Νέλσον Μαντέλα, σε ηλικία 95 ετών στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Σαν σήμερα πριν από 7 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Νέλσον Μαντέλα, σε ηλικία 95 ετών στο Γιοχάνεσμπουργκ.

O Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ο σημαντικότερος Νοτιοαφρικάνος πολιτικός και ακτιβιστής του 20ου αιώνα. Εμβληματική μορφή του αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων, φυλακισμένος για 27 χρόνια προτού γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής στις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς.

Από φοιτητής ακόμα, αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των αυτόχθονων της Νοτίου Αφρικής.

Το 1952 του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι για την πολιτική του δραστηριότητα.

Το 1960, το «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» κηρύχθηκε παράνομο, μαζί του και ο Μαντέλα. Συνελήφθη με διάφορες κατηγορίες και το 1964 καταδικάστηκε σε ισόβια. Έμεινε στην φυλακή για 27 χρόνια, από το ρατσιστικό καθεστώς. Ευρισκόμενος μέσα στην φυλακή, ο Μαντέλα έγινε το σύμβολο ενάντια στην καταπίεση και το σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ισότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (5/12)

Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1993. Το 1994, έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, αξίωμα στο οποίο έμεινε μέχρι το 1999.

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο