ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαν Σήμερα 7 Σεπτεμβρίου: Ο φονικός σεισμός της Πάρνηθας το 1999

Συμπληρώνονται 22 χρόνια σήμερα από τον σεισμό της Αθήνας ο οποίος είναι ο φονικότερος σεισμός στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Σαν Σήμερα 7 Σεπτεμβρίου: Ο φονικός σεισμός της Πάρνηθας το 1999

Σαν Σήμερα 7 Σεπτεμβρίου του 1999, η Ελλάδα συγκλονίζεται από τον ισχυρό σεισμό στην Αθήνα που στοίχισε τη ζωή σε 143 συνολικά άτομα.

Ο σεισμός, συνέβη στις 3 το μεσημέρι και ήταν μεγέθους 5,9 ρίχτερ ενώ διήρκησε 15 δευτερόλεπτα. Αν και δεν ήταν πολύ μεγάλος, ούτε είχε μεγάλη διάρκεια, η μικρή του απόσταση από το κέντρο της πρωτεύουσας (18 μόλις χιλιόμετρα) αλλά και το μικρό εστιακό του βάθος (από 9 εώς 14 χιλιόμετρα) τον έκαναν καταστροφικό.

Τα 5,9 προήλθαν από το ρήγμα της Πάρνηθας με το επίκεντρο να βρίσκεται ανάμεσα στις Αχαρνές Αττικής και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Οι περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο, όπως Μενίδι, Άνω Λιόσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Θρακομακεδόνες, Φυλή, Περιστέρι, Μεταμόρφωση, υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές.

Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε τους 143, γεγονός που τον κατατάσσει ως τον πιο φονικό σεισμό της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια. Οι περισσότεροι θάνατοι προήλθαν από καταρρεύσεις κτηρίων, με τρία από αυτά να είναι εργοστάσια. Ο τραγικότερος απολογισμός σημειώθηκε στο εξαώροφο κτίριο της Ρικομέξ, στο Μενίδι, του οποίου η κατάρρευση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 39 ατόμων, ανάμεσα τους και 2 έγκυες γυναίκες.

Το κτίριο της Ρικομέξ:

Μέσα από τα συντρίμμια υπολογίζεται ότι ανασύρθηκαν και διασώθηκαν τουλάχιστον 85 άτομα, με μερικές σκηνές από τις διασώσεις να γίνονται μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Σαν Σήμερα 7 Σεπτεμβρίου

Συνολικά, κατέρρευσαν 110 σπίτια και άλλα 5.222 κρίθηκαν «κόκκινα». Οι τραυματίες από το χτύπημα του εγκέλαδου έφτασαν τους 2.000 ενώ περίπου 50.000 άτομα έμειναν άστεγα. Οι καταυλισμοί που δημιουργήθηκαν για την προσωρινή στέγαση των αστέγων εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται 10 χρόνια μετά.

Η ενεργοποίηση του ρήγματος της Πάρνηθας και η κατάσταση σήμερα

Από το 1994 άρχισαν να παρατηρούνται οι πρώτες, αμελητέες σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο το συγκεκριμένο σημείο από το  Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στη συνέχεια παρατηρήθηκαν σεισμικές δονήσεις στο ρήγμα και το 1997. Αυτό όμως που φέρεται να ενεργοποίησε το ρήγμα και να επιτάχυνε την εξέλιξη του, ήταν ο καταστροφικός σεισμός 7,6 ρίχτερ του Ιζμέτ στην Τουρκία λίγες μέρες πριν, στις 17 Αυγούστου του 1999.

Δεκαοχτώ με δύο λεπτά πριν την κύρια σεισμική δόνηση της 7ης Σεπτεμβρίου, κατεγράφησαν τέσσερις προσεισμοί με ένταση από 2,5 μέχρι 3,2 ρίχτερ.

Το ρήγμα δεν είχε ενεργοποιηθεί από τον σεισμό του 1999, μέχρι τις 19 Ιουλίου 2019. Τότε, σεισμός 5,1 βαθμών σημειώθηκε στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας, με επίκεντρο την Μαγούλα, έχοντας εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων.

Διαβάστε Επίσης:

Σαν σήμερα (6/9) το 1996: ο Μπάγεβιτς κάνει ντεμπούτο στον πάγκο του Ολυμπιακού (vid)

Σαν Σήμερα: Η Αθήνα ανακοινώνεται διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Πέθανε ο Ζαν Πολ Μπελμοντό

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σαν Σήμερα 7 Σεπτεμβρίου: Ο φονικός σεισμός της Πάρνηθας το 1999», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις