Σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου: Η δολοφονία του Τζον Λένον

Συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από την δολοφονία του πιο δημοφιλούς «Σκαθαριού», του Τζον Λένον ο οποίος άφησε για πάντα το στίγμα του στην μουσική.

Σαν σήμερα στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, ο βασικός τραγουδιστής των Beatles, Τζον Λένον, θα πυροβοληθεί θανάσιμα έξω από το σπίτι του από τον θαυμαστή του, Μαρκ Τσάπμαν.

Ο Τζον Λένον υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητας του μουσικού χώρου. Εκτός από το συγκρότημα του, τους εμβληματικούς Beatles, στην οποία ήταν συνιδρυτής και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της ιστορίας (σίγουρα από τα πιο επιτυχημένα και εμβληματικά), ο Λένον χάραξε και την δική του ξεχωριστή πορεία και άφησε το σημάδι του στην ιστορία.

Η μουσική του σταδιοδρομία τόσο με τους Beatle όσο και ως σόλο καλλιτέχνης είναι γνωστή. Το ίδιο γνωστός όμως είναι και ο ακτιβισμός του. Ο Τζον Λένον ανέλαβε δράση σε κοινωνικά ζητήματα προωθώντας την ειρήνη και την αγάπη σε κάθε του βήμα. Υπήρξε ηγετική μορφή στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Η δολοφονία του σαν σήμερα στις 8 Δεκεμβρίου του 1980

Το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του ο Λένον είχε μεταβεί για να ηχογραφήσει δύο κομμάτια στο στούντιο. Λίγο πριν την ηχογράφηση, ένας θαυμαστής του, ο Μαρκ Τσάπμαν θα του ζητήσει αυτόγραφο έξω από το σπίτι του στο ιστορικό κτίριο Dakota της Νέας Υόρκης.

Κατά την επιστροφή του στην οικία του, ο ίδιος θαυμαστής θα πλησιάσει τον Λένον και θα τον πυροβολήσει πισώπλατα 4 φορές. Η θανάσιμη σφαίρα ήταν αυτή που έκοψε την αορτή του.

Ο δολοφόνος παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος όπου και συνελήφθη. Ο Λένον μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Μαρκ Τσάπμαν δέχτηκε την ποινή της ισόβιας. Στην εξέταση του από ψυχιάτρους υποστήριξε ότι «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Λένον. Το 2004 ανέφερε επίσης ότι έπασχε από κατάθλιψη και θεώρησε ότι έτσι θα προβαλλόταν το όνομά του καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή ένιωθε ασήμαντος.

Ο ψυχικά διαταραγμένος Τσάπμαν βρίσκεται ακόμη στη φυλακή. Η πράξη του δεν μπορεί να γυρίσει πίσω με τον Τζον Λένον πια να ζει στις καρδιές όλων μέσω της μουσικής του.

Διαβάστε Επίσης: Σαν σήμερα (8/12): Η μέρα που «ενώνει» Τζιμ Μόρισον και Τζον Λένον