menu

Σαν σήμερα γεννήθηκε η ιδέα της Apple

Author Χρήστος Μαγγίνας
Σαν σήμερα γεννήθηκε η ιδέα της Apple

Σαν σήμερα, 1 Απριλίου του 1976 ιδρύθηκε η εταιρία της Apple, μιας εταιρίας που έμελλε να μπει για τα καλά στην καθημερινότητα του ανθρώπου!

Σαν σήμερα, 1 Απριλίου του 1976 ιδρύθηκε η εταιρία της Apple, μιας εταιρίας που έμελλε να μπει για τα καλά στην καθημερινότητα του ανθρώπου!

Σαν σήμερα: Στις 1 Απριλίου του έτους 1976, σε ένα γκαράζ γεννήθηκε η ιδέα της Apple, μιας εταιρίας που γνώρισε μέχρι σήμερα τεράστιες επιτυχίες!

Ιδρύθηκε η εταιρία πληροφορικής Apple η οποία είναι μια αμερικάνικη πολυεθνική εταιρία τεχνολογίας, με έδρα στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια που σχεδιάζει, αναπτύσσει και πουλάει καταναλωτικά ηλεκτρικά είδη, λογισμικό, online υπηρεσίες και υπολογιστές. Τα πιο γνωστά από τα προϊόντα της είναι οι υπολογιστές της σειράς Macontoch, το λειτουργικό σύστημα Mac OS X, η φορητή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων iPod, τo iPhone και ο υπολογιστής και η ταμπλέτα iPad.

Η Apple ιδρύθηκε από τον Στιβ Τζομπς (1955-2011) και τον Στήβεν Βόζνιακ το 1976  σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη, Λος Άλτος της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Σκοπός της ίδρυσης και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, o οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1977, η Apple ανακοίνωσε τον Αpple II, ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας της οικονομικής ευημερίας της εταιρίας.

Ο Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα όπως το VisiCalc του Νταν Μπρίκλιν, το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικού φύλλου (spreadsheet), το οποίο έγινε και λόγος αγοράς του εν λόγω υπολογιστή.

To 1983 η Apple παρουσίασε τον υπολογιστή Lisa, τον πρώτο εμπορικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας, του οποίου η τιμή πώλησης πλησίαζε τα $10.000 δολάρια, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ακριβό ακόμη και για επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1984, και με τον Lisa να έχει αποτύχει εμπορικά, η Apple παρουσίασε τον Macintosh, τoν υπολογιστή που θα έκανε την Apple γνωστή στο ευρύ κοινό, εξασφαλίζοντας της σημαντική θέση στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το 1985 το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε να φύγει ο συνιδρυτής της εταιρίας Steve Jobs.

Μεταξύ 1985 και 1992 η Apple κατείχε κυρίαρχη θέση στην αγορά προσωπικών υπολογιστών με γραφικό περιβάλλον. Οι υπολογιστές Macintosh αποτελούσαν μηχανήματα υψηλής ποιότητας και τιμής, και ιδιαίτερης ευκολίας χρήσης. Το 1992 η Apple μεταπήδησε στη πλατφόρμα επεξεργαστώνPowerPC σε συνεργασία με τις εταιρίες Motorola και IBM.

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κελύφους και λειτουργικού συστήματος (αργότερα) Windows από την Microsoft, καθώς και τα εσωτερικά προβλήματα της εταιρείας, τόσο τεχνολογικά και λειτουργικά (παρωχημένο λειτουργικό σύστημα, έλλειψη στρατηγικών στόχων, αυξημένος ανταγωνισμός και απώλεια εσόδων) όσο και διοικητικά-πολιτικά (διαφωνίες μεταξύ στελεχών, αδυναμία λήψης βασικών αποφάσεων) έφεραν την Apple στα πρόθυρα πτώχευσης το 1996.

Λίγο αργότερα ο Στιβ Τζομπς επέστρεψε στην εταιρεία ως προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ αργότερα νομιμοποιήθηκε. Από το 1998 μέχρι σήμερα η Apple διανύει μια νέα περίοδο ευημερίας. Υπό τη καθοδήγηση τόσο του Στηβ Τζομπς, όσο και των ομάδων που δημιούργησε η Apple προχώρησε σε αναδιάρθρωση τόσο των υπολογιστών της όσο και του λογισμικού της.

Το 1998 παρουσίασε το iMac, ένα σχεδιαστικά πρωτότυπο μηχάνημα το οποίο της απέφερε σημαντικά έσοδα. Το 2001 η Apple παρουσίασε μια ριζικά βελτιωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Στα μέσα του 2005 η Apple ανακοίνωσε τη πρόθεση της για χρήση επεξεργαστών Ιntel και την εγκατάλειψη της πλατφόρμας PowerPC με αιτιολογία την αργή πρόοδο εξέλιξης των επεξεργαστών από την ΙΒΜ. Λιγότερο από 7 μήνες αργότερα η Apple παρουσίασε τον πρώτο υπολογιστή της με επεξεργαστή Intel (Μacbook Pro).

Tον ακολούθησαν νεότερες εκδόσεις για όλες τις σειρές προϊόντων υπολογιστών της εταιρείας και, τον Αύγουστο του 2006, όλοι οι υπολογιστές της Apple ήταν βασισμένοι σε επεξεργαστές της Intel, ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρία.

Sportime Extras