ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαν Σήμερα: Η σύλληψη των ηγετικών στελεχών της «Χρυσής Αυγής» το 2013 (vid)

Κύριος λόγος των συλλήψεων ήταν η σύνδεση του κόμματος με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 17 Σεπτεμβρίου από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλους της Χρυσής Αυγής.
Σαν Σήμερα: Η σύλληψη των ηγετικών στελεχών της «Χρυσής Αυγής» το 2013 (vid)

Σαν σήμερα στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013 συλλαμβάνονται τα ηγετικά μέλη της «Χρυσής Αυγής» με την κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όσον αφορά το χρονικό της υπόθεσης μετά από εισαγγελικές έρευνες, στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνέλαβε το Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Ηλία Παναγιώταρο και το Γιώργο Πατέλη, αρχηγό της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ στη Νίκαια, όπου ανήκε ο Ρουπακιάς.

Χρονικό σημείο έναρξης της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ήταν το 1987. Στο σύνολο οι συλληφθέντες ήταν γύρω στους 20, ενώ ο συνολικός αριθμός των στελεχών που αναζητούνταν για να συλληφθούν υπερέβαινε τους 30.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (215/2015), που δημοσιοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2015 παραπέμπονται σε δίκη συνολικά 69 άτομα, ανάμεσα στα οποία και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής της περιόδου 2012-2015. Το ενδιαφέρον του βουλεύματος εστιάστηκε στη μειοψηφική γνώμη του εισηγητή της υπόθεσης, εφέτη Νικολάου Σαλάτα, που υποστήριξε ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, γνώμη που αποτέλεσε επιχείρημα για τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, οι οποίοι από την αρχή αμφισβήτησαν την κατηγορία που αποδόθηκε στο κόμμα.

Η δίκη και η «νίκη της Δημοκρατίας»

Η δίκη των 69 κατηγορουμένων από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2015 με την τελική απόφαση να βγαίνει στις 7 Οκτωβρίου του 2020 η οποία έκρινε την «Χρυσή Αυγή» ως εγκληματική οργάνωση ενώ επέβαλε ισόβια κάθειρξη στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν από το δικαστήριο οι Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Νίκος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιάννης Λαγός, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο Γιώργος Γερμενής οι οποίοι έλαβαν από ποινή 13 ετών κάθειρξης εκτός του Ματθαιόπουλου που έλαβε 10 έτη. Ένοχα και τα 18 πολιτικά στελέχη του κόμματος, τα 7για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τα 11 για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

?>