ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαν σήμερα: Το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους (1993)

Σαν σήμερα, 25 Φεβρουαρίου του 1993, οι Δίδυμοι Πύργοι δέχονται το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα, μια είδηση που σόκαρε τον πλανήτη.
Σαν σήμερα: Το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους (1993)

Σαν σήμερα, 25 Φεβρουαρίου του 1993, οι Δίδυμοι Πύργοι δέχονται το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα, μια είδηση που σόκαρε τον πλανήτη.

Σαν Σήμερα: Το τρομοκρατικό χτύπημα που δέχθηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι το 2001 είναι αυτό που έμεινε στην ιστορία…αλλά λίγοι όμως γνωρίζουν πως δεν ήταν το πρώτο καθώς αυτό ήρθε το 1993.

Η βομβιστική επίθεση στο Νότιο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου έγινε το πρωί της 26ης Φεβρουαρίου 1993. Τότε έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες να τραυματίστηκαν. Η βόμβα τοποθετήθηκε στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του πύργου. Η επίθεση αποδόθηκε στην οργάνωση του Αιγύπτιου Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, που έμεινε γνωστός ως ο «τυφλός σεΐχης».

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 240 χρόνων. Η επίθεση έγινε σε ώρα αιχμής. Οι συντονισμένες προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης κατάφεραν να απεγκλωβίσουν εκατοντάδες ανθρώπους από το πολυόροφο κτήριο.

Το μεσημέρι εκείνης της μέρας, λίγο μετά τις 12:00, ο συναγερμός του πολυόροφου πύργου ξεκίνησε να χτυπά. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας νόμισαν πως πρόκειται για μια κινητοποίηση ρουτίνας, αλλά γρήγορα διαψεύστηκαν.

Μέσα σε τρία λεπτά, ο καπνός έφτασε μέχρι τον 33ο όροφο, ενώ τα τηλεφωνήματα εγκλωβισμένων ανθρώπων έπεφταν βροχή. Η έκρηξη προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος σε ολόκληρο το συγκρότημα. Τα φώτα έσβησαν, οι ανελκυστήρες σταμάτησαν να λειτουργούν και οι τηλεοράσεις έσβησαν.

Οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης δεν έμειναν αλώβητες από την έκρηξη και στα πρώτα είκοσι λεπτά λειτουργίας έκλεισαν. Μέσα στο κτήριο βρίσκονταν πάνω από 55.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Οι περισσότεροι ήταν συντονισμένοι στο ραδιόφωνο αφού η τηλεοπτική μετάδοση είχε διακοπεί.

Λέγεται πως ένας από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς κάλεσε τους πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα να σπάσουν τα τζάμια, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο τόσο για τους ίδιους όσο και για τα συνεργεία διάσωσης….

H επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου διήρκεσε περίπου δώδεκα ώρες. Επισκέπτες που βρίσκονταν στο ψηλότερο σημείο, στον 107ο όροφο, για να θαυμάσουν τη θέα, καλέστηκαν να φύγουν από το κτήριο με τις σκάλες.

Το Λιμενικό από τη Νέα Υόρκη και εξειδικευμένο προσωπικό έμειναν στο κτήριο για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό ανθρώπων. Διασώστες προσγειώνονταν από ελικόπτερα στην οροφή του πύργου, για να σώσουν τους εργαζόμενους των πάνω ορόφων.

Τα συνεργεία διάσωσης καλέστηκαν να ελέγξουν ένα προς ένα τα 210 ασανσέρ του κτηρίου, απεγκλωβίζοντας έτσι αρκετά άτομα που είχαν κλειστεί σε 45 από αυτά. Ανάμεσα τους και 72 μαθητές με τους καθηγητές τους.

Οι υπεύθυνοι και τα θύματα της επίθεσης  Μετά το τέλος της επίθεσης, ανακαλύφθηκε πως η έκρηξη προκλήθηκε από ένα ενοικιασμένο βαν στο υπόγειο γκαράζ του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, το οποίο ήταν φορτωμένο με 550 κιλά εκρηκτικού υλικού.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1995, ο αιγύπτιος Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, ή αλλίως ο «τυφλός σεΐχης», μαζί με ακόμη εννέα άτομα, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Το 1998 καταδικάστηκε ακόμη ένα άτομο, ο οποίος φέρεται ως ο εγκέφαλος της επίθεσης, ο Ραμσί Γιουσέφ.

Λέγεται μάλιστα πως ο Γιουσέφ σχεδίαζε την ίδια χρονιά έντεκα ταυτόχρονες εκρήξεις επιβατικών αεροσκαφών. Στις 26 Φεβρουαρίου 1993 περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσα τους και 88 πυροσβέστες, ενώ έξι άτομα απεβίωσαν….

#Tags για το άρθρο με τίτλο «Σαν σήμερα: Το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους (1993)».
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τρίτη 11 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Τρίτη 11 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου: η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Βλάσιου!

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου!

Μεταδόσεις
Ατζέντα: Εορτολόγιο Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους του μεγαλομάρτυρος.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου!

Μεταδόσεις
Ατζέντα: Εορτολόγιο Κυριακή 9 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Κυριακή 9 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Νικηφόρου.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου!

Μεταδόσεις
Μεταδόσεις: Ολυμπιακός – Αστέρας: Το κανάλι που θα δείξει το παιχνίδι – Ποιος περιγράφει

Ολυμπιακός – Αστέρας: Το κανάλι που θα δείξει το παιχνίδι – Ποιος περιγράφει

Από που θα δείτε το παιχνίδι Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης για την 22η αγωνιστική.

Μεταδόσεις
Ατζέντα: Εορτολόγιο Σάββατο 8 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Σάββατο 8 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Άγιου Θεόδωρου του Στρατηλάτη.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου η εκκλησία τιμά και γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Οσίου Παρθένιου.

Ατζέντα
Ατζέντα: Εορτολόγιο Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Φώτιου του ο Μέγα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου!

Μεταδόσεις
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη της Αγίας Αγάθης.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου!

Μεταδόσεις
Μεταδόσεις: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Αυτό είναι το κανάλι του μεγάλου ντέρμπι!

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Αυτό είναι το κανάλι του μεγάλου ντέρμπι!

Οι δύο «αιώνιοι» διασταυρώνουν και πάλι τα… ξίφη τους.

Μεταδόσεις
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τρίτη 4 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Τρίτη 4 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Όσιου Ισίδωρου του Πηλουσιώτη.

Ατζέντα