ΑΤΖΕΝΤΑ

Στέλιος Καζαντζίδης: Σαν σήμερα «σίγησε» η φωνή της Ελλάδας

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την μέρα που έσβησε η φωνή της Ελλάδας, η φωνή της εργατιάς και της προσφυγιάς, ο Στέλιος Καζαντζίδης.
Στέλιος Καζαντζίδης: Σαν σήμερα «σίγησε» η φωνή της Ελλάδας

Ο Στέλιος Καζαντζίδης έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001 σε ηλικία 70 ετών έπειτα από χρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Ο Καζαντζίδης, υπήρξε για πολλούς η μεγαλύτερη φωνή της Ελλάδας. Το ασυναγώνιστο μέταλλο στη φωνή του σε συγκλονίζει. Η καθαρή, βαριά χροιά του μοιάζει να βγαίνει από τα έγκατα της ψυχής του και να φτάνει ψηλά ως τον Θεό. «Φωνή σαν του Στέλιου ίσως βγει σε 500 χρόνια.» είχε πει ο τεράστιος Χατζηδάκις. «Όλους τους τραγουδιστές να τους βάλουμε σ’ ένα καζάνι, μισό Καζαντζίδη δεν βγάζουνε!» δήλωνε με έμφαση ο Άκης Πάνου!

Μία έντονη προσωπικότητα που έγινε «ένα» με το ακροατήριο του

Δεν ήταν όμως μόνο η αξεπέραστη φωνή του που τον κατέστησε μοναδικό στο λαϊκό τραγούδι. Ο «Στελάρας» είχε αυτό το κάτι γνήσιο και ατόφιο που τον έκανε ένα με τα τραγούδια του και το ακροατήριο του. Υπήρξε τύπος ευθύς, αμετακίνητος συχνά στις απόψεις και τις αρχές του ενώ ήταν γνωστός και για την οξυθυμία του. Με τα καλά του και τα κακά του, αυτός ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης. Γι’ αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά έγινε σύμβολο του λαϊκού τραγουδιού και ταυτίστηκε μαζί του ο απλός κόσμος σε εποχές δύσκολες για την χώρα που χαρακτηρίζονταν από την προσφυγιά.

Ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης είχε εξηγήσει για τη μοναδικότητα του, «Δεν είναι το μέταλλο που έχει στη φωνή ο Στέλιος, αλλά η καρδιά που έχει μέσα του. Αυτό το σκεύος έχει μέσα του ήχους και φωνές αιώνων.»

Ο κάθετος αυτός χαρακτήρας του ωστόσο κόστισε αρκετά στην καριέρα του. Όταν είδε ότι η ατμόσφαιρα δεν του ταίριαζε πλέον εγκατέλειψε τις σκηνές. Αν φερόταν διαφορετικά βέβαια, δεν θα γινόταν ποτέ ο λαϊκός ήρωας του ελληνικού τραγουδιού που είναι. Ανάμεσα στην καριέρα και την αγάπη του κόσμου ο Καζαντζίδης διάλεξε το δεύτερο.

Το είχε πει άλλωστε ξεκάθαρα κι ο ίδιος «Υπάρχω σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος απ’ τον καιρό που εσείς, οι γνωστοί και άγνωστοι φίλοι μου, με αγαπήσατε και με κάνατε δικό σας. Υπάρχω εφόσον εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι εκφράζω τους καημούς, τα προβλήματά σας, την πίκρα της ξενιτιάς, τον μόχθο του εργάτη, την εγκατάλειψη, τη μοίρα του ανθρώπου της συνοικίας. Και θα υπάρχω όσο υπάρχουν ταπεινοί, αγνοί και τίμιοι άνθρωποι του λαού. Γιατί μόνο στην καρδιά του λαού ζω. Εκεί είναι σπίτι μου, εκεί, γεννήθηκα, εκεί θα πάψω κάποτε να υπάρχω»

Η βιογραφία του

Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία Αττικής. Δούλευε από μικρός και την ηλικία των 13 ετών σε διάφορες εργασίες. Ο πρώτος άνθρωπος που εκτίμησε τη φωνή του ήταν κάποιο αφεντικό του, που καθώς τον άκουσε την ώρα της δουλειάς, του χάρισε μια κιθάρα.

Το δισκογραφικό ντεμπούτο του θα πραγματοποιηθεί με ένα τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, ο συνθέτης Γιάννης Παπαϊωάννου είχε αντιληφθεί τις φωνητικές του δυνατότητες. Το τραγούδι του «Οι βαλίτσες» γίνεται μεγάλη επιτυχία και το φαινόμενο Καζαντζίδης αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Το 1959, ο Καζαντζίδης βρέθηκε στα δικαστήρια με την δισκογραφική του εταιρία Columbia. Αφορμή υπήρξαν οι τεράστιες πωλήσεις -ρεκόρ για την εποχή- του τραγουδιού «Μαντουμπάλα» το οποίο ξεπέρασε τις 100.000. Ενώ η εταιρία έβγαζε εκατομμύρια από τον δίσκο ο ίδιος ο τραγουδιστής πήρε λιγότερες από 1.000 δραχμές! Να σημειωθεί ότι στον ίδιο δίσκο υπήρχε και το «Δύο πόρτες έχει η ζωή» σε μουσική του ίδιου και στίχους της μοναδικής, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Το 1965, ο Καζαντζίδης πήρε τη μεγάλη απόφαση να σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις σε κέντρα. Αιτία ήταν η αποστροφή του για την κατάσταση που επικρατούσε στα νυχτερινά κέντρα. Χαρακτηριστικά, η τότε γυναίκα του Μαρινέλλα, αναφέρει πως μόνο στο μαγαζί που δούλευε ο Καζαντζίδης απαγορευόταν (από τον ίδιο φυσικά) οι τραγουδίστριες να κάθονται στα τραπέζια των εύρωστων οικονομικά πελατών.

Στη συνέχεια, μετά τη μεταπολίτευση κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Στην Ανατολή», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Το 1975 ήρθε το «Υπάρχω», σε συνεργασία με τους Νικολόπουλο και Πυθαγόρα και το Γιώργο Νταλάρα. Στην μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ο Στέλιος Καζαντζίδης σοκάρει για άλλη μια φορά και αποσύρεται από τις ηχογραφήσεις. Η κόντρα του με τη «Μίνως» τότε έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις. Ο επόμενος του δίσκος με τίτλο «Στον δρόμο της Επιστροφής», ξεπερνά σε πωλήσεις στην Ελλάδα τις 400.000 χιλιάδες.

Οι ηχογραφήσεις του συνεχίστηκαν μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του όπου χτυπήθηκε από τον καρκίνο. Το μόνο σίγουρο είναι πως τόσο ίδιος όσο και η φωνή του θα μείνουν αξεπέραστοι στις καρδιές των Ελλήνων.

 

 

Διαβάστε Επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Ο Καζαντζίδης, ο Χιώτης και οι «χρυσές» συνεργασίες! (vids)

Δίδυμοι Πύργοι: 20 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου που άλλαξε τον κόσμο (pics+vid)

Τραγωδία στη Σάμο: Έπεσε το αεροπλάνο, νεκροί οι επιβάτες

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στέλιος Καζαντζίδης: Σαν σήμερα «σίγησε» η φωνή της Ελλάδας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις