Τελικός Κυπέλλου 1939: Όταν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ με μια μεγάλη αγκαλιά τίμησαν τις κοινές τους ρίζες

Όταν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κλήθηκαν να παίξουν τον τελικό Κυπέλλου στην επέτειο της άλωσης της Πόλης, οι δυο ομάδες προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση ενότητας.

Τελικός Κυπέλλου 1939: Στις 28 Μαΐου του 1939 πραγματοποιήθηκε ο τρίτος τελικός Κυπέλλου Ελλάδας στην ιστορία με αντίπαλες ομάδες τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ.

Η ημέρα του τελικού συνέπιπτε με την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, την πόλη δηλαδή καταγωγής και «γέννησης» και των δύο ομάδων.

Για τον ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος τελικός στην ιστορία του ενώ για την ΑΕΚ ο δεύτερος καθώς υπήρξε και η νικήτρια του πρώτου θεσμού που διεξήχθη το 1931.

Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν για τον τελικό πως λίγα χρόνια μετά τον διαχωρισμό των δύο ομάδων «τα τέκνα της Πόλης βγήκαν φωτογραφία αγκαλιασμένoι μαζί» καθώς οι παίκτες των δύο ομάδων, τόσο πριν όσο και μετά το ματς, έβγαλαν κοινή φωτογραφία αγκαλιασμένοι, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα το οποίο έμεινε στην ιστορία.

Οι δύο ομάδες γνώρισαν την αποθέωση από τον κόσμο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Περισσότεροι από 2.000 φίλοι του ΠΑΟΚ κατέβηκαν από τη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Τελικός Κυπέλλου 1939: Πως κύλησε ο αγώνας

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ αποτελούνταν από τους: Σωτηριάδη, Ιωαννίδη, Βατίκη, Αρβανίτη, Κοντόπουλο, Μποσταντζόγλου, Πανίδη, Γαλάρο (ή Γλάρος όπως ήταν το παρατσούκλι του), Κρίτα, Καλογιάννη, Γεωργίου (γνωστός ως Κουκουλάς)

Από την άλλη την ενδεκάδα της ΑΕΚ αποτέλεσαν οι: Ρίμπας, Γάσπαρης, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας*, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Μαρόπουλος, Μανέττας, Σέλτσικας, Τζανετής

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο 31′ με γκολ του Καλογιάννη όμως η ΑΕΚ έκανε τη μεγάλη ανατροπή στη συνέχεια και με γκολ τον Χατζησταυρίδη στο 41′ και του Μανέττα στο 73′ πήρε τη νίκη με 2-1 και κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιό της στο θεσμό.

Να σημειωθεί ότι τρεις από τους παίκτες που έπαιξαν στον τελικό, ο Σπύρος Κοντούλης, ο Γιώργος Βατίκης και ο Νίκος Σωτηριάδης, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.