×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Τρίτη 12 Νοεμβρίου Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


    Βαγγέλης Λάσκαρης

Τρίτη 12 Νοεμβρίου Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Τρίτη 12 Νοεμβρίου Εορτολόγιο: Σήμερα η εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα Αρχιεπίσκοπου Αλεξανδρείας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων γεννήθηκε στην Αμαθούντα της Κύπρου (η Αμαθούς, ήταν η σημερινή Παλαιά Λεμεσός). Ήταν γιος του άρχοντα Επιφανίου και της Ευκοσμίας και έζησε στα χρόνια του Βασιλιά Ηρακλείου (615 μ.Χ.).

Όταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε και απέκτησε παιδιά, τα οποία ανέτρεψαν με τη σύζυγό του σαν αληθινοί χριστιανοί γονείς. Γρήγορα, όμως, η γυναίκα του και τα παιδιά του πέθαναν. Ο Ιωάννης είχε μεγάλη περιουσία και του έγιναν πολλές προτάσεις να κάνει καινούργια οικογένεια.

Όμως τις απέρριψε όλες, απαντώντας: «Νομίζω, προς όλους είμαι οφειλέτης. Και δεν το νομίζω μόνο. Είμαι. Διότι οι χριστιανοί έχουμε αλληλεγγύη. Δεν το λέει ο Παύλος; Εἴμεθα μέλη ἀλλήλων. Αφού, λοιπόν έχω τη δυνατότητα να δώσω στους αδελφούς μου, άρα είμαι και υποχρεωμένος να δώσω. Να γιατί εργάζομαι και δε θα πάψω να το κάνω. Η περιουσία μου δεν μπορεί να είναι ανώτερη απ’ αυτά τα χρέη μου».

Για τη λαμπρότητα της ζωής του, ο Ιωάννης έγινε αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας. Διέπρεψε σαν πνευματική λυχνία στην πατριαρχεία πολλά χρόνια και έκανε πολλά θαύματα. Επειδή δε μοίραζε πλουσιοπάροχα στους φτωχούς την ελεημοσύνη ονομάστηκε Ελεήμων.

Είχε καταστεί τόσο σεβάσμιος, ώστε και αυτοί οι ειδωλολάτρες τον σέβονταν. Τελικά, ειρηνικά παρέδωσε την μακάρια ψυχή του στο Θεό το 620 μ.Χ. Και είναι μακάρια η ψυχή του, διότι ο Κύριος λέει: «Μακάριοι οἱ ἐλεήμονες, ὅτι αὐτοὶ ἐλεηθήσονται» ( Ευαγγέλιο Ματθαίου, ε’ 7). Μακάριοι, δηλαδή, είναι οι ευσπλαχνικοί στη δυστυχία του πλησίον, διότι αυτοί θα ελεηθούν από το Θεό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Η ατζέντα της ημέρας (12/11)

Τρίτη 12 Νοεμβρίου Εορτολόγιο

Όσιος Νείλος ο Ασκητής

Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης

Όσιος Μαρτίνος ο θαυματουργός επίσκοπος Φραγκιάς

Προφήτης Αχιά

Όσιος Μαρτίνος ο Επίσκοπος Ταρακίνης

Άγιοι Ζεβινάς, Γερμανός, Νικηφόρος, Αντωνίνος και Μαναθώ η Παρθένος

Άγιος Αρσάκιος

Άγιος Λέων Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης

Άγιος Σάββας Νιγδελής ο Σαμολαδάς ο Νεομάρτυρας

Άγιος Νικόλας ο Νεομάρτυρας από την Ενορία των Έξι Μαρμάρων

Σήμερα γιορτάζουν

Νείλος

Σήμερα Σάββατο 9 Νοεμβρίου ο ήλιος ανέτειλε στις 7:02π.μ. και θα δύσει στις 5:16μ.μ.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram


Τελευταία Νέα