Βασίλης Χατζηπαναγής: Το ντεμπούτο του στον Ηρακλή

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής πραγματοποίησε το ντεμπούτο του για τον Ηρακλή σαν σήμερα στις 7 Δεκεμβρίου του 1975 μέσα σε αποθέωση από τους φιλάθλους.

Η 7η Δεκεμβρίου είναι μία ημερομηνία σταθμός για την καριέρα του Έλληνα «Μαραντόνα», καθώς ο Βασίλης Χατζηπαναγής έδωσε την πρώτη του παράσταση στα Ελληνικά γήπεδα αυτή τη μέρα.

Γεννημένος στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν το 1954 από Έλληνες γονείς, ο Βασίλης Χατζηπαναγής είχε ήδη χτίσει μεγάλη φήμη στην Σοβιετική Ένωση πριν έρθει στην Ελλάδα. Μάλιστα εκεί τον θεωρούσαν ως τον δεύτερο καλύτερο επιθετικό πίσω μόνο από τον Όλεγκ Μπλαχίν.

Αγωνίστηκε στα 17 του στη Δυναμό Τασκένδης μία σεζόν το 1971-71 και στη συνέχεια έπαιξε για 4 χρόνια στην Παχτακόρ Τασκένδης πριν έρθει στον Ηρακλή. Για την απόκτησή του είχε ενδιαφερθεί και ο Ολυμπιακός.

Ο «Βάσια» όπως τον φώναζαν στην Ελλάδα, ήρθε για χάρη της ομάδας της Θεσσαλονίκης στις 22 Νοεμβρίου του 1975. Έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τρένο στην Θεσσαλονίκη και αντίκρυσε πλήθος περίπου 1.000 οπαδών του «Γηραιού» οι οποίοι βρέθηκαν στον σταθμό για να τον υποδεχτούν καθώς η φήμη του είχε ήδη φτάσει στην Ελλάδα.

Πρώτο ματς του Χατζηπαναγή έμελλε να είναι ο αγώνας στη Βέροια κόντρα στον Ατρόμητο στις 7 Δεκεμβρίου. Στη Βέροια ταξίδεψαν για να τον δουν στο ντεμπούτο του περίπου 3.000 φίλοι του Ηρακλή.

Ο «Νουρέγιεφ» του Ελληνικού ποδοσφαίρου έδειξε κατευθείαν δείγματα του πλούσιου ταλέντου. Αφού προηγήθηκε ο Ατρόμητος με 1-0 στο 4΄, ο Χατζηπαναγής πέρασε 5 αντιπάλους και με τακουνάκι έστρωσε σε συμπαίκτη του ο οποίος αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Λίγο αργότερα ο φοβερός και τρομερός Βάσια θα κάνει ξανά ένα φοβερό σλάλομ περνώντας όποιον έβρισκε μπροστά του ωστόσο το σουτ που έκανε αποκρούστηκε πάνω στη γραμμή από παίκτη του Ατρομήτου.

Το ματς τελικά έληξε ισόπαλο 1-1 με τις εφημερίδες της εποχής να γράφουν πως οι συμπαίκτες του δεν τον εκμεταλλεύτηκαν όσο έπρεπε.

Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» έγραψε χαρακτηριστικά ότι οι οπαδοί του Ηρακλή ενθουσιάστηκαν με το νέο παίκτη αλλά και ότι «…στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Ηρακλέους βεντετίζοντες και αδιαφορούντες προσπαθούσαν περισσότερο να “απομακρύνουν” τον Χατζηπαναγή, παρά να κερδίσουν τους Αθηναίους. Οι παίκτες του Σάνον μετά την εμφάνιση-έκπληξη του “Ρώσου” στο πρώτο ημίχρονο έπαιζαν με τέτοιο τρόπο λες και ο νέος τους συμπαίκτης δεν υπήρχε στο γήπεδο.»

Βασίλης Χατζηπαναγής: Το ντεμπούτο του στον Ηρακλή πριν 46 χρόνια

Αντίστοιχα η εφημερίδα «Μακεδονία» έγραψε: «Το μοναδικόν ευχάριστον σημείον του αγώνος είναι ότι ο νεοαποκτηθείς Χατζηπαναγής έδειξε ότι αποτελεί ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό κεφάλαιο.

Τον παίκτη όμως αυτόν δεν τον εχρισημοποίησαν και εις τα δύο ημίχρονα οι συμπαίκτες του δεν μπόρεσαν δηλαδή να εκμεταλλευθούν το μεγάλο ατού που παρουσιάζει η ομάδα έχοντας εις την θέσιν του αριστερού ακραίου κυνηγού έναν παίκτη με τόσα προσόντα.

Όταν οι υπόλοιποι θελήσουν να συνεργασθούν με τον νεοαποκτηθέντα και όταν ο ίδιος μπει στο πνεύμα των συμπαικτών του, τότε θα γίνει και η αξιοποίησής του αποκτήματος που λέγεται Χατζηπαναγής.»

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο