Αυτή είναι η Μαλάλα κι αυτή είναι η ιστορία της

Ακόμα κι αν δεν ξέρεις την ιστορία της, το όνομα της σίγουρα θα σου είναι γνωστό κι αυτό είναι μία πολύ καλή αρχή. Το όνομα Μαλάλα, είναι ένα όνομα που πρέπει να θυμάσαι και που πρέπει να μάθουν όλοι, όχι μόνο για την ιστορία που κουβαλά αλλά κυρίως για τα μαθήματα που έχει να σου...
Αυτή είναι η Μαλάλα κι αυτή είναι η ιστορία της

Ακόμα κι αν δεν ξέρεις την ιστορία της, το όνομα της σίγουρα θα σου είναι γνωστό κι αυτό είναι μία πολύ καλή αρχή.

Το όνομα Μαλάλα, είναι ένα όνομα που πρέπει να θυμάσαι και που πρέπει να μάθουν όλοι, όχι μόνο για την ιστορία που κουβαλά αλλά κυρίως για τα μαθήματα που έχει να σου διδάξει.Και είναι πολλά…
Αυτή είναι η Μαλάλα λοιπόν κι αυτή είναι η ιστορία της.

Η Μαλάλα γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1997 στη Μινγκάορα του Πακιστάν.Το όνομα της στη μητρική της γλώσσα σημαίνει «άσχημα νέα», όμως εκείνη απέδειξε – περισσότερες από μία φορές- πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα και είναι μόνο 20 χρονών.

Εκπαιδεύτηκε αρχικά από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής, όμως η Μαλάλα έμελλε να γίνει ένα σύμβολο όχι μόνο για τις απανταχού γυναίκες αλλά για κάθε ελεύθερο άνθρωπο!

Οι Ταλιμπάν το blog και η επίθεση

Ζούσε και μεγάλωνε υπό τον κλοιό των Ταλιμπάν χωρίς ωστόσο ποτέ να κατεβάσει το κεφάλι και να αποδεχτεί αυτή τη ζωή.

Σε ηλικία μόλις 11 ετών, ξεκίνησε να γράφει σε μπλογκ του BBC, με το ψευδώνυμο Gul Makai, περιγράφοντας τα όσα βίωνε από τους Ταλιμπάν, ενώ δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να παλεύει για τα δικαιώματα των κοριτσιών της πατρίδας της – και όχι μόνο – στην εκπαίδευση και τη μόρφωση, δύο πράγματα που απαγόρευσαν οι Ταλιμπάν όταν κατέλαβαν την περιοχή που ζούσε η Μαλάλα.

Το ψευδώνυμο αυτό, είναι και εκείνο που την κράτησε ζωντανή, αφού εξαιτίας του, παρέμεινε μακριά από τα «ραντάρ» των Ταλιμπάν.

Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 και ενώ η Μαλάλα, κατευθυνόταν με το σχολικό στο σχολείο ένας άνδρας την πυροβόλησε στο κεφάλι και την τραυμάτισε πολύ σοβαρά.

Στα δεκαπέντε της χρόνια, πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής και σχεδόν κανείς δεν πίστευε πως θα κατάφερνε να επιβιώσει.

Η 15χρονη όμως, κόντρα στις προβλέψεις όχι μόνο επέζησε αλλά έγινε και η φωνή κάθε ανθρώπου που θέλει και έχει δικαίωμα να είναι ελεύθερος και να το φωνάζει.

Και ο κόσμος την άκουσε…και την έκανε σύμβολο!

Το Βραβείο Ζαχάρωφ, το Νόμπελ Ειρήνης και η Οξφόρδη

Μετά την επίθεση που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν, η Μαλάλα  νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πακιστάν και στη συνέχεια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, όπου και ανάρρωσε πλήρως.

Η Μαλάλα, το 2013 ήταν υποψήφια για το Νόµπελ Ειρήνης και έγινε η νεότερη υποψήφια στην ιστορία του θεσµού, ενώ της απονεμήθηκε και το Βραβείο Ζαχάρωφ αλλά και η ανώτατη διάκριση της Διεθνούς Αµνηστίας, το Ambassador of Conscience Award.

Στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, το κορίτσι που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο, έδωσε μία οµιλία στην έδρα των Ηνωµένων Εθνών αναφερόμενη στη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης και το δικαίωμα όλων σε εκείνη.

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι και ένα βιβλίο μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο», ανέφερε στην ομιλία της και έδωσε στον κόσμο «το όπλο» εναντίον των εξτρεμιστών:

«Το μολύβι είναι πιο δυνατό από το σπαθί ήταν αλήθεια. Οι εξτρεμιστές φοβούνται τα βιβλία και τα μολύβια. Η δύναμη της μόρφωσης τους φοβίζει».

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Θα ήθελα να γίνω πρωθυπουργός του Πακιστάν

Το 2014 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση ενώ το 2017 η Μαλάλα αποφοίτησε με άριστα και κατάφερε να κερδίσει μία θέση στην Οξφόρδη, όπου και θα σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Οικονομικά.

Η επιστροφή στο Πακιστάν

6 χρόνια μετά την επίθεση που δέχτηκε η 20χρονη –πλέον – Μαλάλα, επέστρεψε κάτω από άκρα μυστικότητα στο Πακιστάν για 4 μέρες, το Μάρτιο του 2018.

Η ίδια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Σαχίντ Καγκάν Αμντάσι στο Ισλαμαμπάντ, αλλά και με γυναίκες- μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο λόγω κινδύνου και απειλών δεν αναμένεται να επισκεφτεί το μέρος που ζούσε.

«Η Μαλάλα αλλά και η οικογένειά της ήθελε εδώ και πάρα πολύ καιρό να επισκεφθεί το Σουάτ και να δει τους συγγενείς και τους φίλου της. Δεν της δόθηκε όμως η άδεια για λόγους ασφαλείας»,ανέφεραν συγγενείς της.

Η Μαλάλα είναι πλέον – ευτυχώς για τον κόσμο- ένα σύμβολο και είναι μόλις 20 ετών.Είναι η φωνή που θα ήθελες να υψώσεις ενάντια στην τρομοκρατία και ενάντια σε όποιον θέλει να σου στερήσει, όχι μόνο την ελευθερία σου, αλλά κάθε δικαίωμά σου.

Είναι 20 χρονών και είναι η ελπίδα που έψαχνες…

Σχετική εικόνα

Αυτή ήταν η ιστόρια της Μαλάλα..που ευτυχώς ακόμα γράφεται κι εμείς έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αυτή είναι η Μαλάλα κι αυτή είναι η ιστορία της», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σία Ανδρικάκη

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.