EXTRATIME

Δεν υπάρχει πουθενά, έχει χαθεί για πάντα η ταινία που είχε βγει πριν τη σειρά Μαντάμ Σουσού

Πριν τη σειρά, υπήρξε η ταινία Μαντάμ Σουσού του ’48 με τη Μαρίκα Νέζερ, αλλά κανείς δεν ξέρει πού είναι σήμερα—ένα χαμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.
Δεν υπάρχει πουθενά, έχει χαθεί για πάντα η ταινία που είχε βγει πριν τη σειρά Μαντάμ Σουσού

Κάπου στο 1948, μέσα στην Αθήνα που ακόμα μάζευε τα κομμάτια της από τον πόλεμο, οι κινηματογράφοι γέμιζαν με γέλια για την Μαντάμ Σουσού. Δεν μιλάμε για τη σειρά που όλοι θυμόμαστε με την Άννα Παναγιωτοπούλου, αλλά για μια ταινία, την πρώτη που έφερε στη μεγάλη οθόνη το έργο του Δημήτρη Ψαθά. Η Μαρίκα Νέζερ, μια θεατρίνα με φωνή που έκοβε σαν μαχαίρι, έπαιζε την υπερφίαλη Σουσού, και μαζί της ο Βασίλης Λογοθετίδης έδινε ζωή στον ταλαίπωρο Παναγιωτάκη. Η ταινία γυρίστηκε σε ασπρόμαυρο φιλμ, με σκηνικά από το Μπιζάνι και τις φτωχογειτονιές του Πειραιά, και για λίγο έγινε η χαρά του κόσμου που ήθελε να ξεχάσει τη μιζέρια. Μα πού είναι σήμερα; Κανείς δεν ξέρει—το φιλμ έχει χαθεί, σαν να το κατάπιε η ίδια η ιστορία.

Η ταινία δεν ήταν απλώς μια κωμωδία, ήταν ο καθρέφτης μιας εποχής. Οι θεατές έβλεπαν τη Σουσού να ονειρεύεται μεγαλεία ενώ ζούσε στη λάσπη, και γελούσαν γιατί ένιωθαν το ίδιο. Τα γυρίσματα έγιναν με κόπο, με την ομάδα να δουλεύει σε στούντιο της Φίνος Φιλμ, που τότε ήταν ακόμα στα σπάργανα. Η Μαρίκα Νέζερ έφερνε τη θεατρική της φλόγα, κάνοντας κάθε σκηνή να σκάει σαν δυναμίτης, ενώ ο σκηνοθέτης Τάκης Μουζενίδης έραβε την ιστορία με χιούμορ και τρυφερότητα. Όμως, το φιλμ δεν άντεξε τον χρόνο—ίσως κάηκε, ίσως χάθηκε σε κάποια αποθήκη, ίσως πουλήθηκε και ξεχάστηκε. Οι ιστορικοί λένε ότι τέτοιες απώλειες ήταν συνηθισμένες τότε, με τον πόλεμο και την αδιαφορία να εξαφανίζουν δεκάδες ταινίες.

Κι ενώ η σειρά του ’86 έμεινε στη μνήμη μας, η ταινία του ’48 είναι φάντασμα. Κάποιοι ψάχνουν ακόμα, ελπίζοντας ότι ένα αντίτυπο κρύβεται σε κάποιο σκονισμένο ράφι ή στο αρχείο της ΕΡΤ, που έχει σώσει θραύσματα από εκείνη την εποχή. Η Μαρίκα Νέζερ, με το σαρκαστικό της γέλιο, έμεινε μόνο στις διηγήσεις όσων την είδαν, και η ταινία έγινε θρύλος—μια χαμένη κωμωδία που κάποτε έκανε την Αθήνα να ξεκαρδίζεται, πριν χαθεί για πάντα στον χρόνο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τετάρτη 21 Μαΐου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τετάρτη 21 Μαΐου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Τετάρτη 21 Μαΐου!

Μεταδόσεις
ExtraTime: Πώς με 3 ώρες δουλειάς τη μέρα μπορείς να κάνεις περισσότερα απο ότι σε ένα τυπικό 8ωρο

Πώς με 3 ώρες δουλειάς τη μέρα μπορείς να κάνεις περισσότερα απο ότι σε ένα τυπικό 8ωρο

Ξέχασε το 8ωρο. Με 3 ώρες τη μέρα, μπορείς να κάνεις περισσότερα απ’ όσο φαντάζεσαι. Αν ξέρεις πότε να σταματάς.

ExtraTime
ExtraTime: Παρίστανε τον Κινέζος και έκανε τον μάγο. Μόλις τον πυροβόλησαν, του ξέφυγαν 2 λέξεις και αποκαλύφθηκε το μυστικό του.

Παρίστανε τον Κινέζος και έκανε τον μάγο. Μόλις τον πυροβόλησαν, του ξέφυγαν 2 λέξεις και αποκαλύφθηκε το μυστικό του.

Υποκρίθηκε όλη του τη ζωή πως είναι Κινέζος μάγος. Όταν τον πυροβόλησαν στη σκηνή, είπε δύο λέξεις στα αγγλικά. Και αποκαλύφθηκαν όλα.

ExtraTime
ExtraTime: Ο πιο επιτυχημένος πειρατής όλων των εποχών έκλεψε μια περιουσία από αυτοκράτορα και δεν τον βρήκε ποτέ κανείς.

Ο πιο επιτυχημένος πειρατής όλων των εποχών έκλεψε μια περιουσία από αυτοκράτορα και δεν τον βρήκε ποτέ κανείς.

Το 1695 ένας πειρατής επιτέθηκε στο πιο ισχυρό πλοίο της Ανατολής, έκλεψε μια ολόκληρη αυτοκρατορία και εξαφανίστηκε για πάντα. Δεν τον βρήκαν ποτέ.

ExtraTime
ExtraTime: Το χωριό όπου οι γυναίκες μιλάνε διαφορετική γλώσσα από τους άντρες.

Το χωριό όπου οι γυναίκες μιλάνε διαφορετική γλώσσα από τους άντρες.

Στη Νιγηρία υπάρχει χωριό όπου οι άντρες και οι γυναίκες δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Όχι μεταφορικά — πραγματικά. Και συμβιώνουν έτσι για αιώνες.

ExtraTime
ExtraTime: Ήξερες ότι το City of London έχει λιγότερους κατοίκους από τη Ραφήνα, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και την Παιανία;

Ήξερες ότι το City of London έχει λιγότερους κατοίκους από τη Ραφήνα, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και την Παιανία;

Ζουν λιγότεροι απ’ όσους στη Ναύπακτο. Αλλά δουλεύουν εκεί πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί τα σοκολατί labradors ζουν λιγότερο από τα άλλα labradors; Τι μπορείς να κάνεις για να τα προστατέψεις.

Γιατί τα σοκολατί labradors ζουν λιγότερο από τα άλλα labradors; Τι μπορείς να κάνεις για να τα προστατέψεις.

Τα σοκολατί labradors είναι σπάνια και ξεχωριστά. Όμως ζουν λίγο λιγότερο. Μάθε τι σημαίνει αυτό και πώς να τα προστατέψεις σωστά.

ExtraTime
ExtraTime: Ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αποτυχίες όλων των εποχών και για το λόγο αυτό δε γύριζαν για καιρό ταινίες με Πειρατές

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αποτυχίες όλων των εποχών και για το λόγο αυτό δε γύριζαν για καιρό ταινίες με Πειρατές

Υπήρχε λόγος που για καιρό δε γυρίζονταν ταινίες με Πειρατές

ExtraTime
ExtraTime: Η μόνη κάρτα της τράπουλας που δεν είναι ποτέ ίδια και είναι συλλεκτική. Αν έχεις τράπουλα έχεις και τη συλλεκτική κάρτα.

Η μόνη κάρτα της τράπουλας που δεν είναι ποτέ ίδια και είναι συλλεκτική. Αν έχεις τράπουλα έχεις και τη συλλεκτική κάρτα.

Ο Joker δεν είναι απλώς μια κάρτα για παιχνίδια. Είναι συλλεκτικός, μοναδικός σε κάθε τράπουλα και ίσως ήδη τον έχεις στο σπίτι σου χωρίς να το ξέρεις.

ExtraTime