EXTRATIME

Εφημερίδες 8/10 : «Με μέθυσαν για να υπογράψω στον…»

Για τις 8 Οκτωβρίου θα το πάμε πάλι θεματικά. Αθλητικά...Ποιός κατήγγειλε το 1938 ότι τον μέθυσαν για να υπογράψει; Και σε ποιά ομάδα;
Εφημερίδες 8/10 : «Με μέθυσαν για να υπογράψω στον…»

Εφημερίδες … Ήταν ο αποκλειστικός τρόπος με τον οποίο οι πολίτες ενημερώνονταν για τα καθέκαστα. Τόσο για τα εντός συνόρων όσο και για τα παγκόσμια. Και απ’ αυτό το σημείο αρχίζει και η δική μας είσοδος στην χρονομηχανή. Το Sportime θα σας ενημερώνει για το τι διάβαζαν οι Έλληνες πριν από έναν αιώνα, πάνω- κάτω. Κάτι περισσότερο, κάτι λιγότερο, δεν έχει σημασία.

Για τις 7/10 ασχοληθήκαμε με τον περιφερειακό Τύπο. Να δούμε τι διάβαζαν οι άνθρωποι εκτός Αθήνας

Για τις 8 Οκτωβρίου θα το πάμε πάλι θεματικά. Κι αυτή τη φορά θα πιάσουμε τον αθλητικό Τύπο αρχίζοντας 91 χρόνια πριν και καταλήγοντας 81, το 1938 συγκεκριμένα.

Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημεριδες την 1η Οκτωβρίου το 1889, το 1903, το 1919 και το 1926

Ανακαλύψαμε πολλά ωραία πράγματα. Ενα ιστορικό άρθρο, μια σπαρταριστή ιστορία με έναν… μεθυσμένο, κοκκορομαχίες μέχρι και κίνδυνο ενός διάσημου πυγμάχου από καρχαρίες.

Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα προς ένα.

Αθλητική Εβδομάς, 1928

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ντοκουμέντο. Αρθρο του Συμεών Μαυροσκούφη για το μπάσκετ. Πριν από 91 χρόνια… Πρόκειται για τον πρώτο Ελληνα που εισήλθε στο Basketball Hall of Fame ενώ ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της FIBA. Το δισέλιδο άρθρο του Μαυροσκούφη αποτελεί ανάλυση του μπάσκετ που δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο τότε στην χώρα μας. Φανταστείτε ότι ήταν σα να μαθαίνει σε ολους του… αλφάβητο. Τότε ο μεγάλος Συμεών Μαυροσκούφης ήταν Διευθυντής στο τμήμα φυσικής αγωγής στην ιστορική ΧΑΝΘ.

Τεράστιο ντοκουμέντο.

 

Κι άλλο ντοκουμέντο… Αθλητές μπάσκετ, το 1928, στις κατασκηνώσεις της Χριστιανικής Αδελφότητας, στο Πήλιο.

Στην Νέα Υόρκη, το 1928, προσπάθησαν να βάλουν τυφλούς συνανθρώπους μας, μέσα στον αθλητισμό. Δεν ήταν καθόλου εύκολο με τα μέσα της εποχής. Εκαναν κάποιες πατέντες προκειμένου να βοηθήσουν κι αυτό ακριβώς περιγράφει η εφημερίδα.

 

Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 2 Οκτωβρίου το 1874, το 1915 και το 1936

Αθλητικά Χρονικά, 1933

Πάμε πέντε χρόνια αργότερα για να δούμε κάποια δημοσιεύματα που πλέον μας φαίνονται… ξένα.

Τα Αθλητικά Χρονικά το 1933, μοίραζαν δώρα. Οι αναγνώστες αγόραζαν λαχνούς και ίσως κέρδιζαν κάτι καλό. Οπως βλέπετε το TOP δώρο της εποχής ήταν ένα ποδήλατο. Πέρα από τα 13 μεγάλα δώρα, στην βάση του δημοσιεύματος βλέπετε και κάποια μικρότερα. Συνολικά, 101 νικητές φίλαθλοι!!!

Απ’ όλα αυτά, 86 χρόνια μετά, ποιο δώρο θα επιλέγατε;

Διαβάστε επίσης: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 3 Οκτωβρίου το 1842, το 1915 και το 1927

Να και μια ακόμα παράξενη είδηση. Στον Πειραιά είχαμε αγώνες με κόκκορες. Τις λεγόμενες κοκκορομαχίες. Οπως ενημερωνόμαστε ο αήττητος Μονόφθαλμος και ο εξαιρετικός μαχητής, Ταρζάν, ήταν οι κόκκορες- φαβορί. Μάλιστα αναφέρονται και ποσά που παίζονταν στο στοίχημα.

 

Εφημερίδες : Αθλητικός Χρόνος, 1934

Εδώ σκεφτήκαμε να σας παραθέσουμε το πρωτοσέλιδο που αναφέρεται στους ελληνο-ουγγρικούς αγώνες. Ο στίβος ήταν στα καλύτερά του και οι 50 χιλιάδες Ελληνες θεατές χειροκρότησαν τον Μάντακα που νίκησε τον Κόβατς…

Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 4 Οκτωβρίου το 1903, το 1919, το 1922, το 1924, το 1933, το 1935, το 1939 και το 1941.

Εφημερίδες : Αθλητική Φωνή, 1935

Βρισκόμαστε στο 1935, προ της έναρξης του πρωταθλήματος και μαθαίνουμε ότι ο Παναθηναϊκός νίκησε με 8-0 την Μικτή Αθηνών. Αγωνίστηκαν οι: Χάντζος, Σβολόπουλος, Χριστοδούλου, Εμμανουήλ, Σιδηρόπουλος, Γεραμάνης, Μηγιάκης, Μπαλτάσης, Κρητικός, Τριανταφύλλης και Τσούτσος. Βλέπετε αριστερά και φωτογραφία του Παναθηναϊκού.

Το παραπάνω ρεπορτάζ συνεχίζεται σε άλλη σελίδα. Δεξιά (παραπάνω) βλέπετε την ομάδα του Ολυμπιακού που είχε επικρατήσει με 8-1 της Ενωσης Νεαπόλεως. Είχαν αγωνιστεί οι Θεοδωρίδης, Μαλεύρης, Μιρμιρίδης, Αλιφραγκής, Κορσιάνος, Βαγιακάκος, Δεπούντης, Ράγγος, Βάζος, Συμεωνίδης, Ταμπακέας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε κάτω για τον αγώνα που είχε γίνει στο γήπεδο του Ποδηλατοδρομίου.

Φυσικά το «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Διαβάστε ακόμα: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στις 5 Οκτωβρίου το 1903 και το 1933

Δεν ξέρω πόσα θα καταλάβετε… Με τα πρωτόγονα μέσα της εποχής (αλλά με πολύ μεράκι) ο Τύπος μετέφερε έστω και με καθυστέρηση (όπως βλέπετε στην ημερομηνία) διεθνείς ειδήσεις. Και με κάποια λάθη, αλλά δεν έχει σημασία.

Η Τσέλζυ είναι φυσικά η Τσέλσι. Η Σούντερλαντ είναι η Σάντερλαντ. Και τα λοιπά…

 

Αθλητικό Βήμα 1938

Διαβάστε ακόμα: Τι έγραφαν οι εφημερίδες στην Ελλάδα στις 6 Οκτωβρίου το 1910, το 1925, το 1927, το 1935 και το 1939

Συνεχίζουμε με το 1938…. Και φτάνουμε στην ιστορία που κάνουμε αναφορά στον τίτλο.

Περιγράφονται λοιπόν τα… φαιδρά των μεταγραφών. Ο ποδοσφαιριστής Ζακαπίδας ή Ρομπύλας (…) που αγωνιζόταν την περασμένη σεζόν στον Ηρακλή ζήτησε να ακυρωθεί η υπογραφή δελτίου του στον Παναθηναϊκό. Ο ίδιος εργαζόταν ήδη στο Αίγιο και ζητούσε να υπογράψει στον Παναιγιάλειο.

Μάλιστα για να ασκήσει ακόμη περισσότερη πίεση, δήλωσε ότι ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Ζώνας, κατόπιν εντολής του προπονητή, Κίνσλερ, τον… κυκλοφόρησε, τον μέθυσε και έτσι μεθυσμένος υπέγραψε το δελτίο… Πάντως η ΕΠΟ θεώρησε, όπως διαβάζουμε, υπερβολικά όσα είπε.

Ο πρωτοπυγμάχος Τζο Λούις, παρολίγο να γίνει… ορεκτικό των καρχαριών ανοιχτά της θάλασσας έξω από την Καλιφόρνια, όταν ανατράπηκε το γιότ του… Δυστυχώς ένα μέλος του πληρώματος έγινε τροφή για τους καρχαρίες.

Κι εδώ η εφημερίδα κάνει χιούμορ με τον… κανονιέρη της Αρσεναλ, Τεντ Ντρέικ. Τον παρουσιάζει στην φωτογραφία από τον γάμο του λέγοντας πόσο… άγαρμπα κρατά το μαχαίρι. Αν ήταν μπάλα όμως… επισημαίνει ο συντάκτης.

 

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εφημερίδες 8/10 : «Με μέθυσαν για να υπογράψω στον…»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College