EXTRATIME

Εκλογές 2019: «Μόνο μη με φέρετε να δουλέψω 7ήμερο»

Εκλογές 2019: Σήμερα το πρωί ήρθα στην εφημερίδα νωρίς. Είναι η ρουτίνα της δουλειάς. Πρωινό ξύπνημα, καφές, τσιγάρο (δυστυχώς διατηρώ την κακιά αυτή συνήθεια), ξεφύλλισμα των εφημερίδων. Κάποια τηλέφωνα για τα ραντεβού της ημέρας και μετά γράψιμο.  Οι συνάδελφοι ασχολούνταν με τα των εκλογών και φυσικά την αθλητική επικαιρότητα. Είναι η επόμενη μέρα της εκλογικής...

Εκλογές 2019: Σήμερα το πρωί ήρθα στην εφημερίδα νωρίς. Είναι η ρουτίνα της δουλειάς. Πρωινό ξύπνημα, καφές, τσιγάρο (δυστυχώς διατηρώ την κακιά αυτή συνήθεια), ξεφύλλισμα των εφημερίδων. Κάποια τηλέφωνα για τα ραντεβού της ημέρας και μετά γράψιμο. 

Οι συνάδελφοι ασχολούνταν με τα των εκλογών και φυσικά την αθλητική επικαιρότητα. Είναι η επόμενη μέρα της εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Μία νίκη που έμοιαζε σίγουρη εδώ και αρκετό καιρό, ειδικά και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών. Το έλεγε και η παράσταση νίκης. Έδινε τη Ν.Δ. ως την επικρατέστερη πολιτική παράταξη στην εκλογική διαδικασία. Το ποσοστό της (στην παράταξη νίκης) κοντά στο 70% αν θυμάμαι καλά. Η παράσταση νίκης είναι το μοναδικό ποιοτικό χαρακτηριστικό των δημοσκοπήσεων που κοιτάω. Τα άλλα αλλάζουν, αυτό ποτέ.

Το ξέρατε ότι ποτέ δεν έχει πέσει έξω σε εκλογική διαδικασία η «παράσταση νίκης»;  Ούτε τώρα έπεσε έξω. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με οκτώ μονάδες διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο νέος πρωθυπουργός. Η νέα κυβερνητική παράταξη συγκέντρωσε 158 έδρες. Λένε ότι θα έχει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα επόμενα 4 χρόνια (όσα είναι η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης).

Σημαντικά μέτρα δεν έχει να περάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν εξαιρέσει κανείς το αφορολόγητο που μειώνεται από την ερχόμενο Ιανουάριο. Τα πέρασε βλέπετε όλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν βέβαιη, η διαφορά όμως ήταν έκπληξη. Όχι μόνο για μένα. Έκπληξη ήταν και για το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές 2019: Πώς ψήφισαν οι νέοι

Χθες το μεσημέρι η διαφορά, σύμφωνα με τα πρωινά exit polls έφτασε και τις 16 μονάδες. Στο 44% σκαρφάλωσε η Ν.Δ. στο 28% ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων τελικά μειώθηκε στις οκτώ μονάδες. Μία μείωση που έκανε πολλούς από τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφυσούν από ανακούφιση. Το 31% που συγκέντρωσε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επικοινωνηθεί ως κάτι θετικό. Και έτσι επικοινωνήθηκε. Το ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του. Κοντά στο 1,2 εκατ. ψηφοφόροι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει πώς διαμορφώθηκε η ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων του κάθε κόμματος. Συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν Ν.Δ. (ειδικά τα ποσοστά στους ελεύθερους επαγγελματίες ξεπέρασαν το 40%) ενώ αντίστοιχα οι νέοι 17-24 και οι δημόσιοι υπάλληλοι ψήφισαν κατά πλειοψηφία τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα σταθώ στα ποσοστά, γιατί από μόνα τους δεν λένε κάτι. Aυτό που λέει κάτι είναι η διαπροσωπική επαφή. Η επικοινωνία με τους ανθρώπους, τους συναδέλφους.

Από την επικοινωνία εισπράττεις το μήνυμα της επόμενης μέρας. Και το μήνυμα της επόμενης μέρας για μένα συμπυκνώθηκε στην ερώτηση της εκπαιδευόμενης συναδέλφου.

Καλημέρα, είπα, Καλημέρα μου απάντησε. Τι έχεις; Την ρώτησα. Τίποτα, μου αποκρίθηκε. Σκέφτηκα να κάνω χιούμορ αφού η ίδια δηλώνει απολιτίκ. Σε στεναχώρησε η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; (λόγω των υψηλών ποσοστών που πήρε στους νέους) διερωτήθηκα. Όχι, μου απάντησε. Απλά μη με  βάλετε τώρα να δουλεύω επταήμερο, συμπλήρωσε.

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

ΣΧΟΛΙΑ