menu

Εορτολόγιο Δευτέρα 3 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Στέλιος Ανδρικάκης

Εορτολόγιο Δευτέρα 3 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Εορτολόγιο Δευτέρα 3 Μαΐου: Σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου!

Εορτολόγιο Δευτέρα 3 Μαΐου: Ο λαοφιλής Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Ο πατέρας του, μάλιστα, πέθανε μαρτυρικά για το Χριστό όταν ο Γεώργιος ήταν δέκα χρονών. Η μητέρα του τότε τον πήρε μαζί της στην πατρίδα της την Παλαιστίνη, όπου είχε και τα κτήματα της. Όταν έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. Αν και νέος στην ηλικία, διεκπεραίωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τέλεια. Όλοι τον θαύμαζαν για το παράστημα του. Γι’ αυτό, γρήγορα τον προήγαγαν σε ανώτερα αξιώματα και του έδωσαν τον τίτλο του κόμη και ο Διοκλητιανός τον εκτιμούσε πολύ.

Από την εποχή του αυτοκράτορα Δεκίου μέχρι την εποχή που ανέβηκε στον θρόνο ο Διοκλητιανός, το 283 μ.χ., η Χριστιανική Εκκλησία μεγάλωσε πάρα πολύ, γιατί επικρατούσε ειρήνη. Οι Χριστιανοί πήραν πολλές δημόσιες θέσεις, έκτισαν πολλούς και μεγάλους ναούς, διάφορα σχολεία και οργάνωσαν την διοίκηση και τη διαχείριση των εκκλησιών και της φιλανθρωπίας.

Ο Διοκλητιανός αρχικά εργάστηκε για την οργάνωση του κράτους του. Προσέλαβε στρατηγούς για βοηθούς του που τους ονόμασε αυτοκράτορες και Καίσσαρες κι αφού πέτυχε να υποτάξει τους εχθρούς του κράτους και να σταθεροποιήσει τα σύνορα του, στράφηκε στα εσωτερικά ζητήματα. Δυστυχώς, στράφηκε εναντίον της Χριστιανικής Θρησκείας για να ανορθώσει την ειδωλολατρία. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, κάλεσε τους βοηθούς του Καίσσαρες το 303 μ.χ. και τους στρατηγούς στην πρωτεύουσα του ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους σε τρεις γενικές συγκεντρώσεις. Ανάμεσα τους βρισκότανε και ο 28χρονος Γεώργιος, που διακρίθηκε πολλές φορές στους πολέμους.

Συγκεντρώθηκαν λοιπόν όλοι, για να πάρουν αποφάσεις για την εξόντωση και τον αφανισμό της Χριστιανικής πίστης. Πρώτος μίλησε ο Διοκλητιανός και επέβαλε σε όλους ν’ αναλάβουν τον εξοντωτικό αγώνα εναντίον του Χριστιανισμού. Όλοι υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, για να εξαλείψουν την Χριστιανική Θρησκεία από το Ρωμαϊκό κράτος. Τότε ο γενναίος Γεώργιος σηκώθηκε και είπε: «Γιατί, βασιλιά και άρχοντες, θέλετε να χυθεί αίμα δίκαιο και άγιο και να εξαναγκάσετε τους Χριστιανούς να προσκυνούν και να λατρεύουν τα είδωλα»; Και διακήρυξε την αλήθεια της Χριστιανικής Θρησκείας και την Θεότητα του Χριστού.

Μόλις τέλειωσε, όλοι συγχυστήκανε μ’ αυτή την ομολογία του και προσπάθησαν να τον πείσουν να μετανοήσει για όσα είπε, καταπραΰνοντας έτσι και τον Διοκλητιανό. Αλλά ο Γεώργιος ήταν σταθερός και με θάρρος διακήρυσσε την Χριστιανική του πίστη.

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Δευτέρα 3 Μαΐου

Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα

Άγιος Πέτρος ο Θαυματουργός Αρχιεπίσκοπος Άργους και Ναυπλίου

Άγιοι Διόδωρος και Ροδοπιανός ο Διάκονος

Άγιοι Είκοσιεπτά Μάρτυρες

Άγιος Οικουμένιος ο Θαυματουργός επίσκοπος Τρίκκης

Ανακομιδή ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω

Αγία Ξενία η Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργή

Άγιος Θεοφάνης Μητροπολίτης Περιθεωρίου

Άγιος Πάμβος «Καθολικός Γεωργίας»

Όσιος Θεοδόσιος καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου

Όσιοι Μιχαήλ και Αρσένιος

Όσιος Μάμας Πατριάρχης Γεωργίας

Άγιος Παύλος ο Μάρτυρας εκ Ρωσίας

Άγιος Γρηγόριος Αρχιεπίσκοπος Ροστώβ, Γιαροσλάβλ και Λευκής Λίμνης

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου των Σπηλαίων εν Κιέβω

Σύναξη της Παναγίας «Ἄξιον Ἐστί» (ή ἐν τῷ «Ἀδειν»)

Σήμερα 3/5 γιορτάζουν οι: Μαύρος, Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα *,Ροδόπη, Ροδώπη, Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γιώργης, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ, Τζωρτζίνα, Γεωργιάννα

Σήμερα 3/5 ο ήλιος ανέτειλε στις 6:26π.μ. και θα δύσει στις 8:17μ.μ.

Διαβάστε επίσης:

Η ατζέντα της ημέρας (3/5)

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news