Φρέντι Μέρκιουρι: Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή μία από τις μεγαλύτερες φωνές όλων των εποχών

Στις 24 Νοεμβρίου του 1991, ο Φρέντι Μέρκιουρι, μία από τις σπουδαιότερες φωνές που πέρασαν ποτέ από το τραγούδι παγκοσμίως θα σιγήσει για πάντα.

Ο Φρέντι Μέρκιουρι θεωρείται από πολλούς ένας από τους πιο χαρισματικούς τραγουδιστές όλων των εποχών, αλλά και ένας σπουδαίος τραγουδοποιός και αξεπέραστος performer.

O επί χρόνια τραγουδιστής των Queen άφησε ανεξίτηλο το όνομα του και το στίγμα του στον μουσικό κόσμο παρά την σύντομη ζωή του. Τόσο οι Queen όσο και ο ίδιος λατρεύτηκαν όσο ελάχιστοι από το κοινό παγκοσμίως κυρίως τις δεκαετίες 70′-80′ αλλά τα τραγούδια τους είναι τόσο διαχρονικά που λατρεύονται μέχρι και σήμερα.

Πολλά τραγούδια των Queen ήταν δικές του συνθέσεις ενώ ήταν κατά κύριο λόγο ο στιχουργός του συγκροτήματος.

Η σκηνική του παρουσία ήταν αξεπέραστη. Το κοινό τον λάτρευε και ο Φρέντι συνήθιζε να παίζει πολύ μαζί τους με διάφορα φωνητικά παιχνίδια που έγιναν εμβληματικά. Κατακτούσε τη σκηνή σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε φορά που βρισκόταν πάνω της, τόσο με την φωνή του όσο και με την έντονη σκηνική του παρουσία.

Οι Queen πέρα από πολλά άλλα ιστορικά επιτεύγματά τους, έγραψαν ιστορία το 1981 σπάζοντας ρεκόρ προσέλευσης σε συναυλία στο Σάο Πάολο με 230.000. Ακόμη η ιστορική τους (μόλις 21 λεπτών) εμφάνιση στο Live Aid το 1985 έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις καλύτερες live εμφανίσεις. Περίπου 2 δισεκατομμύρια άτομα είδαν τη συναυλία.

Ποιος ήταν ο Φρέντι Μέρκιουρι

Ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννήθηκε με το όνομα Φαρόχ Μπουλσάρα στις 5 Σεπτεμβρίου του 1946 στη Ζανζιβάρη της Αφρικής, Βρετανική αποικία. Οι γονείς είχαν καταγωγή Παρσί από την Ινδία. Το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας το πέρασε στην Ινδία και ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο στην ηλικία των 7 ετών.

Ο Φρέντι γεννήθηκε με 4 έξτρα δόντια κάτι το οποίο ο ίδιος ισχυριζόταν ότι ήταν η αιτία για τις μεγάλες του φωνητικές ικανότητες.

Το μουσικό του ταλέντο σύντομα έγινε αντιληπτό. Το 1964 μετακόμισε με την οικογένεια του στην Αγγλία όπου και άρχισε να συμμετέχει σε συγκροτήματα και να τραγουδάει σε μαγαζιά.

Στην αρχή της δεκαετίας του 70′ ο Μέρκιουρι είχε σχέση για αρκετά χρόνια με τη Μαίρη Όστιν. Ωστόσο οι ομοφυλοφιλικές του τάσεις οδήγησαν στον χωρισμό τους όταν ο Μέρκιουρι παραδέχτηκε την σεξουαλικότητά του στην ίδια. Παρόλα αυτά έμειναν στενοί φίλοι μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Στην προσωπική του ζωή υπήρξε έντονος. Είχε περιπέτειες με άτομα και των δύο φύλων με τελευταία σοβαρή του σχέση αυτή με τον Τζιμ Χάτον από το 1985 μέχρι το θάνατό του. Η έντονη αυτή προσωπική του ζωή έμελλε να είναι και η αιτία του θανάτου του καθώς το 1987 διαγνώσθηκε με AIDS.

Οι τελευταίες του στιγμές και ο θάνατός του

Ο Φρέντι Μέρκιουρι φέρεται να είχε επιδείξει συμπτώματα του ιου HIV από το 1982. Ωστόσο, σύμφωνα με τον σύντροφό του διαγνώστηκε επίσημα με AIDS το 1987, παρ’ ότι είχε ερωτηθεί ένα χρόνο πριν αν πάσχει και ο ίδιος το είχε αρνηθεί. Παρά τις συνεχείς αρνήσεις ωστόσο μέχρι το τέλος της δεκαετίας ήταν πλέον εμφανές ότι δεν ήταν καλά.

Το τραγούδι «Show must go on» ηχογραφήθηκε το 1990 όταν η υγεία του ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μιλάει για την μάχη που έδινε ο ίδιος να προσπαθήσει να συνεχίσει να τραγουδάει ενώ πάλευε με την ασθένεια.

Ο Μέρκιουρι δεν μίλησε ποτέ επίσημα για την ασθένειά του μέχρι και 1 ημέρα πριν το θάνατό του! Στις 22 Νοεμβρίου του 1991 κάλεσε τον ατζέντη του για να του γράψει το τελευταίο του επίσημο μήνυμα το οποίο εκδόθηκε την επόμενη ημέρα.

Μία μέρα μετά την επίσημη παραδοχή ότι πάσχει από AIDS, στις 24 Νοεμβρίου του 1991, ο 45χρονος Φρέντι Μέρκιουρι θα φύγει από τη ζωή λόγω πνευμονίας αποτέλεσμα του AIDS. Το όνομα του ωστόσο θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Διαβάστε Επίσης: Σαν σήμερα: Γεννιέται ο Γιώργος Κούδας, ο «Μεγαλέξανδρος» του ΠΑΟΚ