EXTRATIME

Για πρώτη φορά στη Βουλή μίλησαν για τις απαγορεύσεις στο ψαροντούφεκο που κρατούν 40 χρόνια

Από το 1985 απαγορεύεται η υποβρύχια αλιεία τον Μάιο χωρίς αιτιολόγηση. Από το 2009 απαγορεύεται σε όλο τον Θερμαϊκό.
Για πρώτη φορά στη Βουλή μίλησαν για τις απαγορεύσεις στο ψαροντούφεκο που κρατούν 40 χρόνια

Δεν ήταν απλώς μια ερώτηση. Ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε στη Βουλή μια αλήθεια που για δεκαετίες κουβαλούσαν μέσα τους δεκάδες χιλιάδες ψαροκυνηγοί. Ο Νικόλαος Βρεττός, βουλευτής του Β3 Νοτίου Τομέα με το κόμμα ΝΙΚΗ, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για δύο απαγορεύσεις που για 40 χρόνια βαραίνουν χωρίς τεκμηρίωση έναν ολόκληρο κόσμο.

Από το 1985, με το Π.Δ. 373/1985 και υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τότε τον Κωνσταντίνο Σημίτη, ο μήνας Μάιος απαγορεύτηκε για την υποβρύχια αλιεία με ψαροντούφεκο. Κανένα επιστημονικό στοιχείο, καμία έρευνα, καμία διαβούλευση. Μόνο μια παραφιλολογία για την “αναπαραγωγή των ψαριών”, η οποία όμως δεν ισχύει για κανέναν άλλον τρόπο αλιείας μέσα στον ίδιο μήνα.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, επανέλαβε στη Βουλή τη φράση που λέγεται εδώ και 40 χρόνια: ότι τα ψάρια αναπαράγονται τον Μάιο. Ο Βρεττός του απάντησε ευθέως: «Τα ψάρια αναπαράγονται μόνο για τους ψαροντουφεκάδες; Για τους υπόλοιπους, όχι;». Και το ερώτημα έμεινε να αιωρείται, εκθέτοντας δεκαετίες αδικίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, από το 2009 απαγορεύτηκε εντελώς η υποβρύχια αλιεία σε 300 χιλιόμετρα ακτογραμμής στον Θερμαϊκό κόλπο. Και πάλι χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς επιστημονικά δεδομένα, χωρίς στοιχεία που να δείχνουν βλάβη στο περιβάλλον. Μια τιμωρία χωρίς κατηγορητήριο. Κανείς δεν έδειξε να ενδιαφέρεται ως σήμερα.

Η υποβρύχια αλιεία θεωρείται παγκοσμίως η πιο επιλεκτική μορφή αλιείας. Δεν καταστρέφει το βυθό, δεν αφήνει δίχτυα, δεν σκοτώνει τυφλά. Ο ψαροκυνηγός βλέπει, στοχεύει και επιλέγει. Δεν αφήνει σκουπίδια, δεν πληγώνει τα νερά. Κι όμως, στην Ελλάδα, αυτή η μορφή αλιείας διώκεται εδώ και δεκαετίες.

Ο Βρεττός κατέθεσε όλα αυτά στη Βουλή, μαζί με την επισήμανση ότι η χώρα πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μηχανότρατες – ένα μέσο που έχει ουσιαστικά απαγορευτεί λόγω της ζημιάς που προκαλεί στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Κι όμως, αυτές αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιείκεια από την πολιτεία.

Στον Μάιο, η επαγγελματική υποβρύχια αλιεία υπολειτουργεί. Χωρίς στήριξη, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς δικαίωση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατά την περίοδο της πανδημίας, η άσκηση του ψαροντούφεκου απαγορεύτηκε για ενάμιση χρόνο. Κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποιος που είναι μόνος του στη θάλασσα κινδύνευε να… κολλήσει ή να μεταδώσει ιό.

Η ψυχολογική πίεση που δέχτηκαν χιλιάδες άνθρωποι δεν αποτιμήθηκε ποτέ. Ούτε και οι οικονομικές ζημιές για τον εξοπλισμό, τα καταστήματα, τα σεμινάρια και τις τοπικές κοινότητες. Ήταν σαν να μη μετρούσαν. Αυτή η σιωπή έσπασε για πρώτη φορά στη Βουλή, και αυτό από μόνο του ήταν μια νίκη.

Περισσότεροι από 100.000 ερασιτέχνες ψαροκυνηγοί και οι οικογένειές τους, καθώς και οι επαγγελματίες του χώρου, έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ευγνωμοσύνη. Όχι για κάτι που λύθηκε, αλλά γιατί για πρώτη φορά κάποιος τόλμησε να το φωνάξει δυνατά εκεί που έπρεπε. Μέσα στη Βουλή.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Τέμπη: Τι πραγματικά συνέβη – Ο Κώστας Λακαφώσης εξηγεί σε 10′ όλη την αλήθεια για τη σιδηροδρομική τραγωδία

Τέμπη: Τι πραγματικά συνέβη – Ο Κώστας Λακαφώσης εξηγεί σε 10′ όλη την αλήθεια για τη σιδηροδρομική τραγωδία

Ο τεχνικός σύμβουλος Κώστας Λακαφώσης αναλύει βήμα προς βήμα τι συνέβη πριν και μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη, σε ένα αποκαλυπτικό βίντεο της ΕΔΑΠΟ που ρίχνει φως στο πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας.

ExtraTime
ExtraTime: Οι 4 περιπτώσεις που ένας ελέφαντας μπορεί να πατήσει άνθρωπο

Οι 4 περιπτώσεις που ένας ελέφαντας μπορεί να πατήσει άνθρωπο

Πόσο πιθανό να πατήσει ελέφαντας άνθρωπο

ExtraTime
ExtraTime: Σπίτι μου 2: Γιατί απέτυχε για ακόμη μια φορά το πρόγραμμα στέγασης της κυβέρνησης

Σπίτι μου 2: Γιατί απέτυχε για ακόμη μια φορά το πρόγραμμα στέγασης της κυβέρνησης

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αύξησε τις τιμές, στέρησε σπίτια από αυτούς που τα είχαν ανάγκη και απέτυχε εκεί που υποσχέθηκε ελπίδα.

ExtraTime
ExtraTime: Κάμερες βλέπουν πίσω από εμπόδια και βιντεοσκοπούν ακόμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Κάμερες βλέπουν πίσω από εμπόδια και βιντεοσκοπούν ακόμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μπορούν να δουν πίσω από τοίχους και μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Είναι κάμερες νέας γενιάς και τις φτιάχνει ένας Έλληνας: ο καθηγητής Ιωάννης Γκιουλέκας.

ExtraTime
ExtraTime: Έθαψε δέκα παιδιά και έγραψε την πιο όμορφη μουσική που άκουσε ποτέ ο κόσμος

Έθαψε δέκα παιδιά και έγραψε την πιο όμορφη μουσική που άκουσε ποτέ ο κόσμος

Η ζωή του Γιάνατσεκ ήταν γεμάτη απώλειες. Κι όμως, από τον θάνατο έβγαλε την πιο σπαρακτική και αληθινή μουσική του αιώνα του.

ExtraTime
ExtraTime: Ο ηθοποιός που σπούδασε με Ηρόδοτο και σκότωσε τον Αβραάμ Λίνκολν

Ο ηθοποιός που σπούδασε με Ηρόδοτο και σκότωσε τον Αβραάμ Λίνκολν

Ο Τζον Γουίλκς Μπουθ σπούδασε με Ηρόδοτο, υποδυόταν ήρωες της αρχαιότητας και τελικά έγινε ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον Αβραάμ Λίνκολν.

ExtraTime
ExtraTime: Το πρώτο όπλο που έφτιαξε ο άνθρωπος, το έφτιαχνε κι ο πίθηκος και ακόμα σκοτώνει.

Το πρώτο όπλο που έφτιαξε ο άνθρωπος, το έφτιαχνε κι ο πίθηκος και ακόμα σκοτώνει.

Πριν υπάρξει λόγος, υπήρχε φόνος. Και πριν υπάρξει μαχαίρι ή σπαθί, υπήρχε κάτι πιο απλό. Ένα ξύλο που γίνεται κοφτερό. Και χωράει στην παλάμη. Το πρώτο όπλο του κόσμου.

ExtraTime
ExtraTime: Το βασιλικό πάρτι που μετατράπηκε σε εφιάλτη. Χόρευε μεταμφιεσμένος με πίσσα και τρίχες ζώων, πήρε φωτιά και πέθαναν 4 άτομα

Το βασιλικό πάρτι που μετατράπηκε σε εφιάλτη. Χόρευε μεταμφιεσμένος με πίσσα και τρίχες ζώων, πήρε φωτιά και πέθαναν 4 άτομα

Ο βασιλιάς της Γαλλίας χόρευε μεταμφιεσμένος σε «άγριο άνθρωπο», καλυμμένος με πίσσα και τρίχες. Μια φλόγα έφτανε. Ο βασιλιάς κάηκε. Τέσσερις πέθαναν. Και η λέξη «τρέλα» έγινε επίσημα μέρος της βασιλείας του.

ExtraTime
ExtraTime: Το μπλουζάκι με τον γιακά που το φόρεσαν πρώτοι στις Ινδίες. Και έγινε παγκόσμιο σύμβολο εξουσίας, casual και εργατιάς.

Το μπλουζάκι με τον γιακά που το φόρεσαν πρώτοι στις Ινδίες. Και έγινε παγκόσμιο σύμβολο εξουσίας, casual και εργατιάς.

Δεν είναι απλώς μπλουζάκι. Είναι σύμβολο. Από τη βρετανική Ινδία μέχρι την Amazon και τον Zuckerberg, το polo shirt έχει ντύσει βασιλιάδες, εργάτες και επαναστάτες.

ExtraTime