ΥΓΕΙΑ

Έχετε αυτή την ομάδα αίματος; Προσοχή, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε νεαρή ηλικία

Η ομάδα αίματος μπορεί να μας προειδοποιήσει αν είμαστε επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο του ήπατος, στομάχου ή καρδιοπάθειες. Γνωρίζετε την δική σας ομάδα;
Έχετε αυτή την ομάδα αίματος; Προσοχή, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε νεαρή ηλικία

Για χρόνια, οι επιστήμονες ασχολούνται με έρευνες που σχετίζονται με τους τύπους αίματος μας και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την υγεία. Είναι γνωστό ότι ορισμένες ομάδες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, καρκίνου του παγκρέατος ή ακόμα και της καρδιακής προσβολής. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν ότι μία από τις ομάδες σχετίζεται επίσης με εγκεφαλικό.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τη δική σας ομάδα αίματος. Χάρη σε αυτό, γνωρίζουμε τι αίμα μπορούμε να λάβουμε και σε ποιον μπορούμε να το δώσουμε αν χρειαστεί. Ωστόσο, ο τύπος αίματος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών –  λιγότερο ή περισσότερο σοβαρών.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις, πώς ο τύπος αίματος μπορεί να προδιαθέτει τον οργανισμό μας σε συγκεκριμένες ασθένειες. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τα τελευταία χρόνια, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ, Α ή Β είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ισχαιμική καρδιοπάθεια. Tα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρό καρκίνο του ήπατος, με ομάδα αίματος Α και ΑΒ για καρκίνο του στομάχου και  ΑΒ, Α ή Β – για καρκίνο του παγκρέατος. Ωστόσο, αυτή η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί.

Πρόσφατα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (ΗΠΑ) έκαναν μια άλλη εκπληκτική ανακάλυψη. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γενετικά προφίλ ατόμων ηλικίας 18 έως 59 ετών. 17 χιλιάδες από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη υπέστησαν εγκεφαλικό, ενώ περίπου 600.000. οι συμμετέχοντες ήταν η ομάδα ελέγχου. Η μελέτη τους αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ ενός εγκεφαλικού επεισοδίου που συμβαίνει πριν από την ηλικία των 60 ετών και της περιοχής του χρωμοσώματος που περιέχει το γονίδιο που καθορίζει τον τύπο αίματος μας. Σε αυτή τη βάση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο από ένα πρώιμο εγκεφαλικό, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά περίπου 16 τοις εκατό. Από την άλλη, στην περίπτωση της ομάδας αίματος Ο, ο κίνδυνος είναι 12%.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι γιατί η ομάδα αίματος Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε νεαρή ηλικία. Πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με παράγοντες πήξης του αίματος. Τονίζουν ότι οι τροποποιήσιμοι παράγοντες του εγκεφαλικού αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή και πρέπει να εστιάσουμε σε αυτούς όταν μιλάμε για πρόληψη.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.