Φάρμακα στο σπίτι: Ποιοι είναι οι 120.000 δικαιούχοι
Ξεκινά εντός Ιουνίου η νέα υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ για διανομή φαρμάκων στο σπίτι. Το πρόγραμμα αφορά 120.000 ασφαλισμένους που λαμβάνουν υψηλού κόστους σκευάσματα...
Από Ιούνιο ξεκινά η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για 120.000 ασφαλισμένους. Το πρόγραμμα αφορά ασφαλισμένους που λαμβάνουν υψηλού κόστους σκευάσματα και στοχεύει στη διευκόλυνση και την αποσυμφόρηση του συστήματος.
Μια νέα εποχή εγκαινιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς μέσα στον Ιούνιο τίθεται σε λειτουργία η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Καλή εξέλιξή αν αναλογιστούμε ότι το ΕΣΥ για την ώρα είναι τριτοκοσμικό στη χώρα μας.
Το πρόγραμμα, που συντονίζει ο ΕΟΠΥΥ, αφορά αρχικά 120.000 δικαιούχους, δηλαδή ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα από τα φαρμακεία του οργανισμού. Πρόκειται κυρίως για βαριά πάσχοντες ή άτομα με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι δυσκολεύονται να μεταβούν αυτοπροσώπως στα σημεία διανομής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News.
Η νέα υπηρεσία, που χαρακτηρίζεται ως ψηφιακή καινοτομία με κοινωνικό αποτύπωμα, περιλαμβάνει παράδοση φαρμάκων στο σπίτι με συντονισμό μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ. Οι παραγγελίες θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και στη συνέχεια θα αποστέλλονται με courier, χωρίς χρέωση για τον ασθενή.
Πώς θα λειτουργεί
Οι παραγγελίες θα μπορούν να γίνονται:
-
μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ
-
μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Call Center του Οργανισμού
-
μέσω Help Desk, που θα λειτουργεί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Τα φάρμακα θα φτάνουν μέσα σε 2-3 εργάσιμες ημέρες από την αποστολή, με ειδική συσκευασία και έλεγχο θερμοκρασίας όπου απαιτείται. Στόχος είναι να μηδενιστεί η ταλαιπωρία των πιο ευάλωτων ασφαλισμένων, ιδίως όσων κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Επεκτάσεις και στόχοι
Το πρόγραμμα αποτελεί πιλότο για την ευρύτερη αναδιοργάνωση της φαρμακευτικής αλυσίδας του ΕΟΠΥΥ. Αν κριθεί επιτυχημένο, προβλέπεται να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερους δικαιούχους έως και το τέλος του 2024.
Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 8,8 εκατομμύρια ευρώ, και εντάσσεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας για ενίσχυση των υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών.