ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12 Οκτωβρίου: Η Αθήνα γιορτάζει την Απελευθέρωση (vid)

Η ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα...
12 Οκτωβρίου: Η Αθήνα γιορτάζει την Απελευθέρωση (vid)

Η ημερομηνία 12 Οκτωβρίου είναι ημέρα χαράς και απελευθέρωσης για όλους τους Έλληνες, από το όχι και τόσο μακρινό 1944. Εκείνη την ημέρα το 1944 οι εκκλησίες βαρούσαν χαρμόσυνα τις καμπάνες τους και όλοι οι Αθηναίοι βγήκαν στους δρόμους!

Είχε ανακοινωθεί το τέλος της γερμανικής κατοχής στη χώρα μας.

Το σχέδιο της απελευθέρωσης είχε ξεκινήσει από τις 6 Ιουνίου. Όταν οι Σύμμαχοι αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία και άρχισαν να περισφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Γερμανία μαζί τους προελαύνοντες Σοβιετικούς από την ανατολική πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Σύνταγμα: Ένταση και χημικά στο φοιτητικό συλλαλητήριο (vid)

Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου είχε φύγει από την Ελλάδα και ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης.

Στις 11 Οκτωβρίου άρχισαν οι πρώτες αποχωρήσεις των Γερμανών με κατεύθυνση τον Βορρά. Την επόμενη ημέρα οι ελάχιστοι Γερμανοί στρατιώτες κατέθεσαν ένα στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τον επικεφαλή των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγό Χέλμουτ Φέλμι, είχε συνοδεύσει ο δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Γεωργάτος.

Στη συνέχεια «κατέβηκε» και η ναζιστική σημαία με τη σβάστικα από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Χωρίς καμία επισημότητα η σημαία αποτελούσε παρελθόν.

Όπως παρελθόν αποτελούσε και η γερμανική κατοχή, μετά από 1.625 μέρες.

Οι Αθηναίοι άρχισαν να εκδηλώνονται πλέον ελεύθερα και να δείχνουν τη χαρά τους για το τέλος της κατοχής. Σκόρπισαν στους δρόμους κρατώντας τη γαλανόλευκη σημαία, ενώ υπήρχαν και αυτοί που αναφωνούσαν «Χριστός Ανέστη»!

Στις έξι ημέρες που πέρασαν μέχρι την άφιξη της κυβέρνησης στην Αθήνα, την εξουσία ασκούσε τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Θεμιστοκλή Τσάτσο, Φίλιππο Μανουηλίδη και Γιάννη Ζεύγο, συνεπικουρούμενη από τον διοικητή της Αστυνομίας Αθηνών, Άγγελο Έβερτ. Δύο ημέρες αργότερα άρχισαν καταφθάνουν στην πρωτεύουσα δυνάμεις του 3ου Σώματος του βρετανικού στρατού υπό τον αντιστράτηγο Ρόναλντ Σκόμπι, που έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους Αθηναίους.

Στις 18 Οκτωβρίου έφτασε στην Αθήνα ο Γεώργιος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός σε μία συγκινητική τελετή ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη και στη συνέχεια μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος που είχε γεμίσει ασφυκτικά την πλατεία Συντάγματος από τον εξώστη του Υπουργείου Οικονομικών.

12 Οκτωβρίου 2019, η Αθήνα γιορτάζει!

Την ημέρα αυτή οι Έλληνες την τιμούν, με διάφορες εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Για πέμπτη χρονιά φέτος οι εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη» γεμίζουν την πόλη. Πέντε φορείς, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ, αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και υποστηρίζουν ένα σύνολο δράσεων για την ανάδειξη της επετείου της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής τον Οκτώβριο του 1944 ως μιας πάνδημης γιορτής της πόλης.

Οι εκδηλώσεις στοχεύουν να αποτυπώσουν τα δεινά που υπέστη η χώρα κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής ειδικότερα, αλλά κυρίως να αναδείξουν τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό/ναζισμό, την προσήλωσή του στην ιδέα της ελευθερίας και την ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος. Στη φετινή διοργάνωση, έμφαση δίνεται στην καλλιτεχνική ζωή στα χρόνια της Κατοχής, με ειδικές εκδηλώσεις για το θέατρο, τα εικαστικά και το ρεμπέτικο τραγούδι.

Εκθέσεις, εκδηλώσεις λόγου, ιστορικοί περίπατοι, μουσική, κινηματογραφικές προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν διαύλους διάχυσης της επιστημονικής έρευνας στο ευρύ κοινό. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει και συνεργάζεται ένα πολύμορφο σύνολο φορέων (υπουργεία, δήμοι, αρχειακοί φορείς, μουσεία, σχολεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα) και ομάδων πολιτών.

Η «Αθήνα ελεύθερη», ένα δυναμικό και φιλόδοξο πρόγραμμα Δημόσιας Ιστορίας, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην επίσημη μνήμη της περιόδου της Κατοχής.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «12 Οκτωβρίου: Η Αθήνα γιορτάζει την Απελευθέρωση (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.