ΚΟΙΝΩΝΙΑ

17 Νοεμβρίου: Ημέρα μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Εκείνο το ξημέρωμα δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια. Η 17η Νοεμβρίου θα φέρνει πάντα μπερδεμένες μνήμες. Η Ελλάδα δεν θα ήταν ποτέ ίδια.
17 Νοεμβρίου: Ημέρα μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Εκείνο το ξημέρωμα δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια. Η 17η Νοεμβρίου θα φέρνει πάντα μπερδεμένες μνήμες. Η Ελλάδα δεν θα ήταν ποτέ ίδια.

Μνήμες θανάτου. Μα και ενός καλύτερου αύριο. Η αρχή του τέλους της δικτατορίας που ταλαιπώρησε και δίχασε το ελληνικό κράτος.

Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου.

Υπήρξε μία από τις μαζικότερες και δυναμικότερες εκδηλώσεις αντίθεσης στη χούντα των συνταγματαρχών και αποτέλεσε ένα από ισχυρότερα χτυπήματα στη δικτατορία που κατέρρευσε λίγους μήνες αργότερα.

Η εξέγερση δεν ολοκληρώθηκε δίχως αίμα. Δεν ήταν μόνο το τανκ που εισέβαλλε στις πύλες και πάτησε όποιον βρήκε στο… βίαιο διάβα του. Ο απολογισμός αναφέρει δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, καθώς στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών μέχρι και την επόμενη μέρα!

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «17 Νοεμβρίου: Ημέρα μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.