ΚΟΙΝΩΝΙΑ

19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Μέχρι και το Μάρτιο του 1924, 353.000 Πόντιοι είχαν χαθεί
19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ήταν 19 Μαΐου του 1919, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ έφτασε στη Σαμψούντα, με σκοπό τάχα την ειρήνη στην περιοχή.

Το αποτέλεσμα του σχεδίου και της «ειρήνης» του, ήταν 353.000 επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί.
353.000 νεκροί και άλλοι τόσοι αγνοούμενοι και διασκορπισμένοι.Ο Μουσταφά Κεμάλ,με σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους» ήθελε να τελειώσει τον ελληνικό πληθυσμό στον Πόντο.

Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας, ενώ το 1994 η ελληνική Βουλή αναγνωρίζει ομόφωνα η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, έπειτα από έτη άρνησης.

Τι είπαν οι πολιτικοί

«Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ημέρα θλίψης για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίους αδερφούς μας που έπεσαν θύματα συστηματικής εξόντωσης» ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΝΔ προσθέτοντας πως:
«Ο αγώνας για την αναγνώριση του εγκλήματος αυτού συνεχίζεται».

Με τη σειρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ανέφερε:

«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμής και σεβασμού στον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι και ημέρα ευθύνης. Δεν ξεχνάμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου που έπεσαν θύματα του Τούρκικου εθνικισμού, που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους».

«Σήμερα, (19 Μαΐου), είναι ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμής και έκφρασης σεβασμού για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Δεν ξεχνάμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου που πλήρωσαν με την ζωή τους, την ελληνική καταγωγή τους, από ένα αδίσταχτο εθνικιστικό καθεστώς. Όσο και αν η Τουρκία προσπαθεί να ρίξει λήθη και ευθύνες στους Έλληνες του Πόντου, τόσο απομακρύνεται από τον πολιτισμό και καταπατά με βία τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ένωση Κεντρώων δεν ξεχνά τους αγώνες και τις θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού και θα είναι μπροστάρης στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και της διαφύλαξης της ιστορικής αλήθειας. Όποιος λαός ξεχνά δεν έχει μέλλον» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Τη γενοκτονία έχει αναγνωρίσει και η IAGS (International Association of Genocide Scholars), από το 2007, ωστόσο την αρνείται με κάθε τρόπο η Τουρκία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.