ΚΟΙΝΩΝΙΑ

1η Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Οι θάνατοι έχουν μειωθεί στο μισό από το 2002 στην ΕΕ
1η Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, οι θάνατοι από το οποίο μειώθηκαν στην ΕΕ από το 2002 στο μισό!

To σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (acquired immune deficiency syndrome‎, συντομογρ. AIDS) είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (Human immunodeficiency virus, HIV).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λονδίνο: Νεκροί ο δράστης και δύο ακόμη άτομα από την επίθεση με μαχαίρι (vids)

Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις, όπως ευκαιριακές λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου.

Από τα 5,1 εκατομμύρια θανάτους που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2016, οι 2.900 οφείλονταν στον ιό της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, προ της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου).

Στην Κύπρο το ποσοστό ήταν 0,53 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2014 και 0,57 θάνατοι το 2015 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία – στην πράξη τέσσερα άτομα πέθαναν το κάθε ένα από τα δύο έτη).

Σύμφωνα με την Eurostat, στην ΕΕ οι άνδρες (2 200 θάνατοι) επηρεάστηκαν περισσότερο από τις γυναίκες (700 θάνατοι).

Σε επίπεδο ΕΕ, ο τυποποιημένος αριθμός θανάτων από τον ιό HIV ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους το 2016. Σε σύγκριση με το 2002, μειώθηκε στο ήμισυ από 12 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Αυτή η τάση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματικότερη θεραπεία, με αποτέλεσμα λιγότερους θανάτους ή θάνατο σε μεταγενέστερη ηλικία.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1η Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.