2 παράλληλοι κόσμοι: Οι Έλληνες αποθέωσαν την «Αστερομάτα» ενώ ο Μητσοτάκης δεν έγραψε ούτε λέξη για τους Τούρκους στο μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Την ώρα που οι Τούρκοι γιόρταζαν ανοιχτά τα εγκλήματα τους , ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε «Γενοκτονία», «Τουρκία» και «Κεμάλ»
Σφοδρές αντιδράσεις ξεσήκωσε το «ξύλινο» μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 Μαΐου.
Σταθερά προσηλωμένος στην ενδοτική πολιτική του στα ελληνοτουρκικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει ούτε μία λέξη που να αναφέρεται ευθέως στους Τούρκους και τα ιστορικά εγκλήματά τους:
«Τιμούμε και εφέτος τη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, εξοντώθηκαν και βασανίστηκαν (σ.σ. από ποιους;).
Πρόκειται για μία μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, που παραβιάζει τον πυρήνα κάθε αξίας ανθρωπισμού. Αποτελεί χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη (σ.σ. τη μνήμη ποιου ακριβώς γεγονότος; Δεν αναφέρει ούτε καν τη λέξη ‘’γενοκτονία’’!) και να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, χωρίς να λησμονούμε το παρελθόν.
Οι Πόντιοι χτυπήθηκαν (σ.σ. από ποιους χτυπήθηκαν; Γενικά και αόριστα από… κάποιους;), όμως δεν ηττήθηκαν. Κράτησαν την παράδοση και τη γλώσσα τους, χτίζοντας με υπερηφάνεια και εργατικότητα ξανά τη ζωή τους στην πατρίδα μας. Εμπλουτίζουν, έτσι, την κοινωνία μας και την ελληνική ταυτότητα εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
Η κληρονομιά τους ζει, πια, σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε νέα γενιά που φέρει το βάρος και την αξιοπρέπεια της ποντιακής καταγωγής. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους. Στο πλευρό της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης».
Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι στο ντροπιαστικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Τουρκία», «Γενοκτονία», «Κεμάλ Ατατούρκ». Τέτοια αόριστα και άνευρα μηνύματα απηύθυνε και η πρώην ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένη στην ενδοτική πολιτική Μητσοτάκη.
Μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο να αναφέρει στο κείμενό του ο πρωθυπουργός ότι δεν πρέπει «να λησμονούμε το παρελθόν», ενώ ο ίδιος «λησμόνησε» στη δήλωσή του όλα τα γνωρίσματα της κτηνωδίας των Τούρκων. Το κατάντημα είναι τέτοιου μεγέθους, που πέρα και από τη νοοτροπία της «πολιτικής ορθότητας», ο πρωθυπουργός έχει φτάσει να φιλτράρει κάθε λέξη του με γνώμονα τη φιλοτουρκική «ορθότητα».
Την ίδια μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέπλενε τους σφαγείς των Ποντίων, οι Τούρκοι γιόρταζαν με κάθε επισημότητα τα εγκλήματα του Κεμάλ και μάλιστα ο Τούρκος μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού, Τσεντί Οσμάν, έκανε μια αισχρή ανάρτηση όπου αποθέωνε τον μακελάρη Ατατούρκ. Αυτή είναι η ακραία αντίθεση ενός κράτους με δουλοπρεπή ηγεσία, και ενός μαξιμαλιστικού κράτους που έχει αποθρασυνθεί πέρα από κάθε όριο.
Δύο μέρες πριν τη μαύρη επέτειο του Ελληνισμού, ο Ελληνικός λαός έδειξε μέσω της Eurovision πόσο νωπή παραμένει η πληγή του για το ιστορικό δράμα του Πόντου. Ενωμένοι όλοι οι Έλληνες, συγκινήθηκαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα με την «Αστερομάτα» της Κλαυδίας που κατέκτησε την 6η θέση στον διαγωνισμό. Όμως ούτε αυτή η «σφυγμομέτρηση» δεν στάθηκε αρκετή για να εγκαταλείψει ο Μητσοτάκης τα μισόλογα για τους Τούρκους. Ακόμα και η φίλαυτη τάση που έχει για να εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά το μομέντουμ του ρεύματος, δεν νίκησε τον φόβο του να μη δυσαρεστήσει τους γείτονες.
Κανένα έθνος δεν μπορεί να αγωνιστεί για τη μνήμη στους αδικοχαμένους προγόνους, όταν η ηγεσία του πάσχει από επιλεκτική… αμνησία. Και κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι καταδικάζει τη γενοκτονία των Ποντίων, όταν την ίδια στιγμή κάνει «πλάτες» στη γενοκτονία των Παλαιστινίων και στις σφαγές των χριστιανών στη Συρία.