ΚΟΙΝΩΝΙΑ

200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση: Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών στα Καλάβρυτα (vid)

200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση κλείνει φέτος η χώρα μας και στα Καλάβρυτα έγινε αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών και της Επανάστασης του 1821.
200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση: Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών στα Καλάβρυτα (vid)

200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση κλείνει φέτος η χώρα μας και στα Καλάβρυτα έγινε αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών και της Επανάστασης του 1821.

Η Ελλάδα κλείνει φέτος 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και στα Καλάβρυτα λαμβάνουν χώρα διάφορες επετειακές εκδηλώσεις, καθώς αποτελεί την πρώτη ελεύθερη πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του θεατρικού ομίλου «Πάνος Μίχος» έκαναν μία εντυπωσιακή αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών στην Αγία Λαύρα και της έναρξης της Επανάστασης του 1821.

Το ρόλο των Καλαβρύτων στην ανύψωση του αδούλωτης ψυχής χαρακτήρα και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μιας ανεξάρτητης και ελεύθερης Ελλάδας τίμησε η Κυβέρνηση, η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Επιτροπή του «Ελλάδα 2021» μετέχοντας, μαζί με την Περιφέρεια και τους βουλευτές της περιοχής, στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων.

Ξεχωριστό αλλά και ιστορικό τόνο στην συμπλήρωση δύο αιώνων από την ώρα που τα Καλάβρυτα ξεκίνησαν να αναπνέουν ελεύθερα έδωσε ο χαιρετισμός της ΠτΔ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, για τη διπλή επέτειο της 21ης και 25ης Μαρτίου του 1821, τον οποία ανέγνωσε ο Δήμαρχος της πόλης Αθ. Παπαδόπουλος, το πρωί κατά την Δοξολογία στην κεντρική πλατεία της πόλης.

«Ηρωικά και μαρτυρικά, δοξασμένα και υπερήφανα, τα Καλάβρυτα είναι συνδεδεμένα με μεγαλειώδεις τιμές της νεότερης ιστορίας μας» ανέφερε τη εισαγωγή του χαιρετισμού της Προέδρου στον οποίο υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά για την πρώτη πόλη που έλαβε τα όπλα και εξασφάλισε την ελευθερία.

«Εδω στις 21 Μαρτίου του 1821,600 περίπου αγωνιστές μες αρχηγούς τον Φωτήλα, τον Χαραλάμπη, τον Θεοχαρόπουλο, τον Σολιώτη, τον Παπαδόπουλο και τους Πετμεζαίους, ύψωσαν -μέσα στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα της Αγίας Λαύρας- το ιερό λάβαρο της μονής την χρυσοκέντητη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και επιτέθηκαν κατά των Τούρκων Κατακτητών. Ελευθερώνοντας την πόλη στην πρώτη πολεμική επιχείρηση της Επανάστασης» τόνισε η ΠτΔ και συνέχισε: «Σύντομα η επαναστατική τους φλόγα απλώθηκε και σε άλλες υπόδουλες περιοχές, έγινε η πυρκαγιά που πυρπόλησε τις ψυχές και τα σώματα του αδούλωτου έθνους».

200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση: Συγκινητική ταινία από μαθητές στο Ναύπλιο για το 1821 (vid)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση: Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών στα Καλάβρυτα (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.