ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2005 (28/11): Ο Ροναλντίνιο κατακτά τη «Χρυσή Μπάλα» (vid)

Σαν σήμερα, στις 28 Νοεμβρίου του 2005, ο Ροναλντίνιο ονομαζόταν κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» από το γαλλικό περιοδικό «France Football».
2005 (28/11): Ο Ροναλντίνιο κατακτά τη «Χρυσή Μπάλα» (vid)

Σαν σήμερα (28/11) στις 28 Νοεμβρίου του 2005, ο Ροναλντίνιο ονομάζεται κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» από το γαλλικό περιοδικό «France Football» το οποίο συμπλήρωνε μισό αιώνα ζωής.

Ο τότε 25χρονος (γεννημένος το 1980) Βραζιλιάνος σταρ  αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα και αποτελούσε ό,τι αποτελεί στις μέρες μας ο Λιονέλ Μέσι.

Ο Ροναλντίνιο γινόταν ο τρίτος Βραζιλιάνος που κατακτούσε αυτή τη σπουδαία διάκριση, μετά τους Ρονάλντο (1997, 2002) και Ριβάλντο (1999).

Να αναφέρουμε ότι στην σχετική ψηφοφορία είχαν λάβει μέρος 52 αθλητικοί συντάκτες-ανταποκριτές του France Football από χώρες-μέλη της UEFA.

Ο Ροναλντίνιο έλαβε τις περισσότερες ψήφους (225), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Φρανκ Λάμπαρντ (148) της Τσέλσι και στην τρίτη τον ηγέτη της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ (142). Έτσι πήρε τη «σκυτάλη» στη σχετική βράβευση από τον Ουκρανό Αντρέι Σεβτσένκο.

Ο Ροναλντίο άρχισε την σπουδαία καριέρα του από τη Γκρέμιο, για να συνεχίσει στην Παρί τη Μπαρτσελόνα (εκεί διέπρεψε από το 2003-08), την Μίλαν, τη Φλαμένγκο, την Ατλέτικο Μινέιρο την Κερετάρο, ενώ την ολοόκληρωση (το 2015) στη Φλουμινένσε.

Η βράβευση του Ροναλντίνιο και οι πιο «μαγικές» στιγμές από την καριέρα του

Σαν σήμερα (28/11): Τα υπόλοιπα σημαντικά αθλητικά γεγονότα της ημέρας

2015 Ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών με Αναπηρίες στο Έγκερ της Ουγγαρίας που ξεκίνησε στις 24/11. Χρυσά μετάλλια κατέκτησαν, ο κάτοχος δύο μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, Παύλος Μάμαλος, καθώς και ο Δημήτρης Μπακοχρήστος (54κ.). Ο Μάμαλος σήκωσε 225 κιλά στην πρώτη προσπάθεια και 235 στην δεύτερη, ενώ είχε δύο άκυρες στα 242.5 κιλά, όταν δηλαδή προσπάθησε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ της κατηγορίας του. Ο Μπακοχρήστος, σήκωσε 176 κιλά στη δεύτερη προσπάθεια, ενώ στην τρίτη προσπάθησε να καταρρίψει το δικό του ευρωπαϊκό ρεκόρ που κατέχει από φέτος στο Αλμάτι (181κ.), όμως δεν μπόρεσε να σηκώσει τα 182 κιλά. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Πασχάλης Κουλούμογλου στα 59 κιλά με επίδοση 164 κιλά, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Κώστας Δήμου στα +107 κιλά (216κ.), Νίκος Γκουντάνης στα 72 κιλά (187κ.) και Αναστάσιος Μπάος στα 97 κιλά (186κ., νέο πανελλήνιο ρεκόρ).

2013 Ο 31χρονος αρχηγός του Ολυμπιακού και MVP της Euroleague, Βασίλης Σπανούλης, βραβεύεται με το διεθνές βραβείο «Τζουζέπε Σιάκα», για το ταλέντο του, τις αθλητικές του επιδόσεις, το ήθος του αλλά και για τη συνολική του προσφορά στον αθλητισμό. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα της Euroleague, Ολυμπιακός – Galatasaray στο ΣΕΦ, το βραβείο του δίνει ο διεθνώς διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και η Γενική Γραμματέας των Βραβείων Βίκυ Μπαφατάκη, παρουσία του προέδρου Bruno Lima και του Fabrizio Marsili.

1999 Ο Jose Luis Chilavert γίνεται ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που σημειώνει χατ-τρικ. Στην Α’ Κατηγορία της Αργεντινής στον αγώνα Βελές Σάρσφιλντ-Φεροκαρίλ Έστε πετυχαίνει 3 γκολ με πέναλτι. Στο ενεργητικό του έχει 46 γκολ (35 με πέναλτι και τα υπόλοιπα με φάουλ) 4 με την Εθνική Παραγουάης, 41 με την Βελές και 1 με την Σαραγόσα

1999 Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που ξεκίνησε στις 21 του ιδίου μήνα στο ΣΕΦ. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση με 580 βαθμούς και 19 μετάλλια (4 χρυσά, 10 αργυρά και 5 χάλκινα). Δεύτερη έρχεται η ομάδα της Βουλγαρίας με 462 βαθμούς (3 χρυσά και 6 χάλκινα) και τρίτη η Κίνα με 435 βαθμούς (3 χρυσά)

1989 Η Ρουμάνα αθλήτρια της γυμναστικής Nadia Comaneci φτάνει στη Νέα Υόρκη μετά την διαφυγή της από την πατρίδα της

1965 Ο Γιάννης Ιωαννίδης κάνει ντεμπούτο ως παίκτης της εθνικής ομάδας σε φιλικό αγώνα με την Ρουμανία στο Βουκουρέστι (77-95)

1948 Η Εθνική Ελλάδος χάνει στην Κωνσταντινούπολη από την Τουρκία με 2-1. Με την τούρκικη ομάδα αγωνίζεται ο ελληνικής καταγωγής Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης και με την ελληνική κάνει ντεμπούτο, αντικαθιστώντας στο 46’ τον Μιχάλη Δελαβίνια, ο τερματοφύλακας Νίκος Πεντζαρόπουλος, που με την Εθνική θα παίξει σε 11 αγώνες και αργότερα θα μεταγραφεί στην Ίντερ. Ο αγώνας είναι ρεβάνς του ματς που δόθηκε στην Αθήνα στις 23/4 του ιδίου χρόνου όπου η Τουρκία είχε κερδίσει με 3-1. Οι δύο αυτοί αγώνες είναι οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες ποδοσφαίρου της Εθνικής

1939 Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο James Naismith, εμπνευστής του μπάσκετ, τρία χρόνια μετά αναγνώριση του αθλήματος σαν επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Ο Naismith διετέλεσε πρώτος προπονητής του Κάνσας δημιουργώντας και το αρνητικό ρεκόρ 55-60 σε εννέα σεζόν

1937 Ο 33χρονος Ernst Henne κάνει παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στο έδαφος με 297.5 χλμ/ώρα με μία μηχανή BMW 500κ.κ.. Το ρεκόρ είναι το τελευταίο από μία σειρά 76 παγκοσμίων ρεκόρ ταχύτητας στο έδαφος και θα κρατήσει για 14 χρόνια.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «2005 (28/11): Ο Ροναλντίνιο κατακτά τη «Χρυσή Μπάλα» (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.