ΚΟΙΝΩΝΙΑ

6 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί εισβάλουν στην Ελλάδα

Οι πρώτες επιθέσεις από τα γερμανικά στρατεύματα προς την Ελλάδα στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν στις 6 Απριλίου του 1941. Η εισβολή άρχισε σαν σήμερα στις 6 Απριλίου 1941, στις 5.15′ το πρωί. Ένα τέταρτο νωρίτερα από τη στιγμή που επιδόθηκε η σχετική διακοίνωση από τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ερμπαχτ στον πρωθυπουργό Αλέξανδρου Κορυζή....
6 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί εισβάλουν στην Ελλάδα

Οι πρώτες επιθέσεις από τα γερμανικά στρατεύματα προς την Ελλάδα στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν στις 6 Απριλίου του 1941.

Η εισβολή άρχισε σαν σήμερα στις 6 Απριλίου 1941, στις 5.15′ το πρωί. Ένα τέταρτο νωρίτερα από τη στιγμή που επιδόθηκε η σχετική διακοίνωση από τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ερμπαχτ στον πρωθυπουργό Αλέξανδρου Κορυζή.

Τα γερμανικά στρατεύματα προσέβαλαν τις ελληνικές θέσεις στη Μακεδονία, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών και ελληνογιουγκοσλαβικών συνόρων.

Δύο γερμανικά σώματα στρατού επιτέθηκαν στις ελληνικές θέσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Παρά την ηρωική αντίσταση των αμυνομένων η μάχη διήρκεσε μόλις τέσσερις μέρες, καθώς η γερμανική επίθεση μέσω Γιουγκοσλαβίας υπερκέρασε τις θέσεις άμυνας και απειλούσε τα μετόπισθεν των ελληνικών στρατευμάτων.

Ως κύρια αιτία για την εισβολή των στρατευμάτων της η ναζιστική Γερμανία προέβαλλε την πρόσδεση της Ελλάδας στη Μ. Βρετανία.

«Η Ελλάς, επιτρέπουσα εις αγγλικάς δυνάμεις να θέσουν και πάλιν πόδα εις Ευρώπην και ούσα το μόνον ευρωπαϊκόν κράτος που έπραξεν τοιούτον τι, ανέλαβε βαρείαν ευθύνην έναντι της Ευρωπαϊκής κοινότητος. Ασφαλώς ο ελληνικός λαός δεν ενέχεται εις την εξέλιξιν αυτήν. Εκ τούτου, είναι ακόμη βαρυτέρα η ευθύνη της ελληνικής κυβερνήσεως εκ της ανευθύνου τοιαύτης πολιτικής της. Ούτω, η ελληνική κυβέρνησις εδημιούργησε μίαν κατάστασιν, προ της οποίας η Γερμανία δε δύναται περαιτέρω να μείνη άπρακτος. Οθεν η κυβέρνησις του Ράιχ έδωσε εις τα στρατεύματά της τη διαταγήν να εκδιώξουν εκ του ελληνικού εδάφους τας βρετανικάς δυνάμεις… Η κυβέρνησις του Ράιχ είναι πεπεισμένη ότι εκδιώκουσα ταχέως εξ Ελλάδος τους παρεισάκτους Αγγλους παρέχει αποφασιστικήν υπηρεσίαν τόσον εις τον ελληνικόν λαόν όσον και εις την ευρωπαϊκήν κοινότητα…» ανέφερε χαρακτηριστικά η διακοίνωση.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «6 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί εισβάλουν στην Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.