ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Άλλη μια επική «κωλοτούμπα» – Όταν έλεγε άχρηστους όσους μας βάζουν να «πλακωθούμε» με τη Ρωσία

Μόλις πριν 4 χρόνια ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκαλούσε «άχρηστους» και «επικίνδυνους» τους πολιτικούς που κατέστρεφαν τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Άδωνις Γεωργιάδης: Άλλη μια επική «κωλοτούμπα» – Όταν έλεγε άχρηστους όσους μας βάζουν να «πλακωθούμε» με τη Ρωσία

Άλλη μια επική «κωλοτούμπα» Ολυμπιακών διαστάσεων πρόσθεσε στη πλούσια συλλογή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναδεικνύοντας το «άθλημα» της πολιτικής κυβίστησης σε επιστήμη. Ενώ τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπει στο στόχαστρο της ρωσικής αρκούδας, ένα βίντεο από το (όχι μακρινό) παρελθόν έρχεται για να μας θυμίσει τι έλεγε ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης για την διατάραξη των ελληνορωσικών σχέσεων από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Άχρηστοι και επικίνδυνοι» όσοι μας βάζουν να πλακωθούμε με τη Ρωσία

Τότε που ο (πρώην) ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς που παρέδωσε τη Μακεδονία με την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών, είχε αποφασίσει την απέλαση Ρώσων διπλωματών για φημολογούμενη υπονόμευση της αντεθνικής συμφωνίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης (στην αντιπολίτευση τότε) ξεσπάθωνε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έλεγε από το πολιτικό γραφείο του, δήλωνε θαυμαστής της Αμερικάνικης οικονομίας και του Αμερικανικού Συντάγματος (και της Δυτικής νοοτροπίας γενικότερα), άλλα «δεν πρέπει να πλακωθούμε με τη Ρωσία, γιατί η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική όπως την είχε χαράξει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από την εποχή του Ψυχρού πολέμου, είχε πετύχει μια ισορροπία, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μεν στη Δύση, άλλα να αποτελεί και προνομιακό συνομιλητή και της Ρωσίας. Αυτή ήταν μεγάλη κατάκτηση στην εξωτερική μας πολιτική που την σεβάστηκαν όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν υπήρχε μια Ελληνική κυβέρνηση που να αποφασίσει ότι πρέπει να πλακωθούμε με τη Ρωσία».

Και στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης με τα γνωστά ξεφωνίσματα κατακεραύνωνε τη διατάραξη των σχέσεων με τη Ρωσία, αποκαλώντας «άχρηστους», «ανεπρόκοπους» και «επικίνδυνους» τους (τότε) κυβερνητικούς.

Και σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι απλά «πλακώνεται» με τη Ρωσία, άλλα πρωταγωνιστεί στην αντιρωσική υστερία που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, στέλνοντας πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού (χωρίς να ενημερωθεί κανένας πολιτικός αρχηγός) και προχωρώντας ακόμα και σε «κυνήγι μαγισσών» με ματαιώσεις ρωσικών πολιτιστικών δρώμενων.

Αν η απέλαση μερικών διπλωματών ήταν «αγκάθι» για την ισορροπία των ελληνορωσικών σχέσεων, τα όσα πράττει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «βόμβα» εκ θεμελίων, αφού καταστράφηκε κάθε διπλωματική γέφυρα με τη Μόσχα, και η χώρα μας θεωρείται και επισήμως πλέον ως «μη φιλική» που αποτελεί μια πλάγια λέξη για το «εχθρική».

Οι υπεράριθμες «κωλοτούμπες» του Άδωνι Γεωργιάδη, όταν έχουν να κάνουν με εσωτερικά θέματα ίσως να είναι και απλά γραφικές κάποιες φορές. Άλλα όταν έχουν να κάνουν με μια τυχοδιωκτική διπλωματική στάση απέναντι σε πυρηνικές υπερδυνάμεις, παύει να υπάρχει διάθεση για χιουμοριστική προσέγγιση. Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με την ίδια την επιβίωση της χώρας, και δεν χωράνε κυβιστήσεις και γραφικότητες.

Ο ίδιος άνθρωπος που χαρακτήριζε «επικίνδυνους» τους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αποτελεί μέλος μιας κυβέρνησης που σέρνει ολόκληρη τη χώρα σε ένα επικίνδυνο γαϊτανάκι κυρώσεων και διπλωματικών συγκρούσεων, την ώρα που η καταχρεωμένη Ελλάδα αφήνεται έρμαιο την ενεργειακής κρίσης, άλλα και των Τουρκικών βλέψεων.

Και όλα αυτά γίνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού λαού, αφού σε κάθε δημοσκόπηση που γίνεται τις τελευταίες μέρες, υπερισχύει η άποψη πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, και πως θα έπρεπε η χώρα να τηρήσει μια πιο ουδέτερη στάση.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άδωνις Γεωργιάδης: Άλλη μια επική «κωλοτούμπα» – Όταν έλεγε άχρηστους όσους μας βάζουν να «πλακωθούμε» με τη Ρωσία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.