ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Άμα πούμε πως δεν θα σας πληρώσουμε συντάξεις για να έχετε πιο φθηνή βενζίνη, σας αρέσει;»

Φορομπηχτική πολιτική στα καύσιμα ή συντάξεις; Αυτό είναι το πολιτισμένο δίλημμα που έβαλε στους πολίτες ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Άδωνις Γεωργιάδης: «Άμα πούμε πως δεν θα σας πληρώσουμε συντάξεις για να έχετε πιο φθηνή βενζίνη, σας αρέσει;»

Εκβιαστικά διλλήματα και τρομοκράτηση του λαού, παραμένει η μόνιμη απάντηση της κυβέρνησης προς τους πολίτες που ζητούν μειώσεις των φόρων. Μετά την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που είχε ξεκαθαρίσει πως αν κοπεί ο φόρος στα καύσιμα, θα… κοπούν τα κονδύλια σε υγεία και παιδεία, τώρα και ο Άδωνις Γεωργιάδης μας εμφάνισε το δίλλημα: ΕΦΚ ή… συντάξεις!

Ως «ειδικός» στα αστήρικτα αφηγήματα που λειτουργούν εκβιαστικά προς την κοινή γνώμη, ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε στην ΕΡΤ και επιχείρησε να εξηγήσει την σταθερή άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, που αποτελεί έναν απίστευτο βραχνά για τους πολίτες, εφόσον η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει την 5η ακριβότερη τιμή αμόλυβδης στην Ευρώπη, και την 7η παγκοσμίως!

Επιχειρώντας ο κ. Γεωργιάδης να δικαιολογήσει εκείνη τη δήλωση του που έσπασε το… γραφικόμετρο, όταν προ λίγων ημερών είπε πως έχουμε πολύ φθηνή βενζίνη αν… βγάλουμε τους φόρους, προχώρησε σε έναν συλλογισμό που μάλλον τον εκθέτει ακόμα περισσότερο.

Όπως είπε συγκεκριμένα, στις τιμές διυλιστηρίου συμβαδίζουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, άρα το πρόβλημα με την εκτόξευση των τιμών οφείλεται στους μεγάλους φόρους στη χώρα μας, των οποίων η επιβολή δεν οφείλεται στην παρούσα κυβέρνηση, άλλα στην προηγούμενη.

Και κάπου εκεί κάποιος θα περίμενε, πως αφού ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγνωρίζει πως η φορολογία στα καύσιμα είναι παράλογα υψηλή, η επόμενη λογική κίνηση της κυβέρνησης θα ήταν να την μειώσει, δηλαδή να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για να ανακουφιστεί ο κόσμος που μαστίζεται από την ακρίβεια. Κι όμως, το ακριβώς αντίθετο υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της υψηλής φορολογίας, γιατί αν αυτή δεν υφίσταται τότε δεν θα δοθούν… συντάξεις. «Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του ‘90 έχει στηρίξει τον κρατικό της προϋπολογισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό στους μεγάλους φόρους στα καύσιμα» είπε αρχικά, για να καταλήξει στο εκβιαστικό δίλλημα: «Άμα πούμε θα αφαιρέσουμε τον φόρο από τα καύσιμα, δεν θα πληρώσουμε συντάξεις. Σας αρέσει; Άμα πούμε πως δεν θα δώσουμε επιδόματα, σας αρέσει;».

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια χοντροκομμένη, λαϊκίστικη πολιτική των ψευδοδιλημμάτων. Χωρίς να γίνεται λόγος για τον απίστευτο όγκο κρατικού χρήματος που έχει κατασπαταληθεί αυτά τα δυόμιση έτη, χρησιμοποιείται ένα ισοπεδωτικό επιχείρημα – «καραμέλα» που ταιριάζει για κάθε περίσταση. Διαλέξτε. Φόρους ή συντάξεις. Φόρους ή επιδόματα. Φόρους ή Δημόσια Υγεία. Φόρους ή Δημόσια Παιδεία. Σα να μην μπορούν να εξοικονομηθούν έσοδα με άλλο τρόπο, παρά μόνο με την αφαίμαξη του μόνιμου «υποζυγίου», του ελληνικού λαού.

Το σίγουρο είναι πως ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ανακαλύψει κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να προκαλεί τους πολίτες, αφού πέρα από την αλαζονεία, την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τις καθιερωμένες γραφικότητες, πλέον πέρασε και στον απειλητικό λόγο, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άδωνις Γεωργιάδης: «Άμα πούμε πως δεν θα σας πληρώσουμε συντάξεις για να έχετε πιο φθηνή βενζίνη, σας αρέσει;»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.