ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης υπουργός Υγείας: Ο μνημονιακός «οδοστρωτήρας» της δημόσιας Υγείας, επέστρεψε για να αποτελειώσει το ΕΣΥ

Καμένη γη είχε αφήσει στο υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης που ανησυχούσε μην του κλέψει τη δόξα ο Τόμσεν για τις απολύσεις υγειονομικών
Άδωνις Γεωργιάδης υπουργός Υγείας: Ο μνημονιακός «οδοστρωτήρας» της δημόσιας Υγείας, επέστρεψε για να αποτελειώσει το ΕΣΥ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρέλαβε χθες το υπουργείο Υγείας από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε μία τελετή που όλοι έμοιαζαν ικανοποιημένοι. Οι μόνοι που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι και έχουν ξεκινήσει ήδη να… κάνουν το σταυρό τους, είναι οι πολίτες που βλέπουν τον καταστροφέα της δημόσιας Υγείας να επιστρέφει στον τόπο του «εγκλήματος».

Ο Άδωνις γυρίζει πίσω στις παλιές του μνημονιακές «δόξες», όταν και θήτευσε ως υπουργός Υγείας το διάστημα Ιούνιος 2013-Ιούνιος 2014. Ήταν η εποχή του μεγάλου «πετσοκόμματος» της δημόσιας Υγείας, όταν ο Γεωργιάδης ξεφώνιζε σε δημόσιες εμφανίσεις του ότι «δεν θα μου φάει τη δόξα ο Τόμσεν για όλες τις απολύσεις υγειονομικών».

«Αν υπάρξουν απολύσεις και αν καταλήξουμε ότι κάποιοι πρέπει να φύγουν -και αν- βάσει όσων ήδη σας είπα, σας παρακαλώ δεν θέλω να το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές είναι αποφάσεις δικές μου! Μη μου παίρνει τη δόξα η Τρόικα όταν κάνουμε το αυτονόητο. Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν», ήταν κατά λέξη τα λόγια του.

Καταλαβαίνει κανείς ότι το ήδη ημιθανές ΕΣΥ που υπολειτουργεί λόγω των δεκάδων χιλιάδων κενών θέσεων σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν πρόκειται να αναστηθεί από έναν πολιτικό που θεωρούσε ότι είναι… δόξα το να απολύει υγειονομικούς. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν προεκλογικά ότι στη νέα θητεία του θα ρίξει το βάρος στην ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, οι ψηφοφόροι του σίγουρα δεν φαντάζονταν ότι θα επαναφέρει στο υπουργείο τον μνημονιακό «οδοστρωτήρα» της Υγείας που ακούει στο όνομα Άδωνις Γεωργιάδης.

Και τι δεν είχε το βιογραφικό του, μέσα σε μόλις ένα έτος θητείας στο υπουργείο Υγείας: Έκλεισε πέντε νοσοκομεία και συγχώνευσε άλλα, πετσόκοψε περεταίρω τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό για την Υγεία, αύξησε το εισιτήριο εισόδου στα νοσοκομεία στα 25 ευρώ και καθιέρωσε 5 ευρώ «ταρίφα» αν δεν υπήρχε διανυκτέρευση, απέλυσε χιλιάδες υγειονομικούς, διέλυσε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έκλεισε τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και υποβάθμισε τον ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, ο Γεωργιάδης ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε τα απογευματινά χειρουργεία (που τελικά θεσπίστηκαν το 2022, από τη Μίνα Γκάγκα), τα οποία παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμα ισοπολιτείας στη δημόσια δωρεάν Υγεία, και χωρίζουν τους πολίτες σε δύο κατηγορίες: αυτούς που μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των χειρουργείων και αυτούς που αδυνατούν, και αναγκάζονται να μπαίνουν σε λίστες αναμονής εκατοντάδων ή και χιλιάδων αιτήσεων ανά νοσοκομεία, περιμένοντας ως και μήνες μέχρι να χειρουργηθούν.

Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης παραλαμβάνοντας το υπουργείο Υγείας, έδειξε εξ’ αρχής το στίγμα του για το πως θα κινηθεί η δεύτερη θητεία του σε αυτό. Με το κλασσικό και αγαπημένο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας: την «ατομική ευθύνη». Στις σχετικές δηλώσεις του δεν απέδωσε την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία στην τραγική υποστελέχωση του ΕΣΥ, αλλά στην…  «κοινωνία μας, που παρά τις προσπάθειες του υπουργείου, φαίνεται ότι χαλάρωσε στο θέμα της πανδημίας που όπως απεδείχθη είναι ακόμα εδώ».

Καταλαβαίνει κανείς που πάει η υπόθεση λοιπόν. Ας προσδεθούμε λοιπόν, γιατί αυτό το τρενάκι τρόμου στην Υγεία, προβλέπεται ακόμα χειρότερο από το προηγούμενο που οδήγησε ο Άδωνις…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άδωνις Γεωργιάδης υπουργός Υγείας: Ο μνημονιακός «οδοστρωτήρας» της δημόσιας Υγείας, επέστρεψε για να αποτελειώσει το ΕΣΥ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.