ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άφησαν τα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου χωρίς δασκάλους!

Πολλά είναι τα προβλήματα στα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου.
Άφησαν τα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου χωρίς δασκάλους!

Με δυσκολίες έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά στα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν επικυρωθεί οι αναγκαίες αποσπάσεις εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας.

Αναγνώστης της εφημερίδας «Εστία» με καταγωγή από την Βόρειο Ήπειρο, ένα συγκλονιστικό κείμενο, στο οποίο περιγράφεται η Οδύσσεια των Βορειοηπειρωτών γονέων και η αγωνία τους να βρουν δάσκαλο να μαθαίνει ελληνικά τα παιδιά τους.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

«Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα πριν από λίγο με συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, εκπαιδευτικό, διευθυντικό στέλεχος σε σχολείο της Βορείου Ηπείρου σε ενημερώνω για το εξής. Στην αγωνία του για τις αναμενόμενες αποσπάσεις (5 συναδέλφους περιμένει στο σχολείο του) επικοινώνησε με το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ζήτησε την κ. Κυπραίου αλλά τελικά μίλησε με κάποιο άλλο πρόσωπο, το οποίο του είπε ότι γνωρίζουν την υπόθεση, (έχει ήδη κατατεθεί σχετικώς και ερώτηση στη Βουλή από τον Βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο) απλώς πρέπει να γίνει κάποια “νομοθετική ρύθμιση”. Σε απλά ελληνικά, θα μας βρουν …Χριστούγεννα.

Οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση και απορούν ποια νομοθετική ρύθμιση είναι αυτή που απαιτείται (τόσα χρόνια -ακόμη και επί ΣΥΡΙΖΑ- πώς γίνονταν αυτές οι αποσπάσεις;) και γιατί πρέπει να γίνει τώρα, καθυστερώντας την αποστολή εκπαιδευτικών σε μια τόσο κρίσιμη περιοχή;

“Μήπως πρέπει να κάνει κάτι ο Αρχιεπίσκοπος, έστω και χρησιμοποιώντας τη ράβδο του;” τον ρώτησα. Η απάντηση ήταν εξίσου αποκαρδιωτική: ο Αρχιεπίσκοπος είναι πολύ απογοητευμένος και αισθάνεται ότι τον εμπαίζουν. Πήρε τηλέφωνο ο ίδιος και τελικά το έκλεισε γιατί τον είχαν 30 λεπτά σε αναμονή!!!

“Μήπως να βγει στα μέσα ενημέρωσης , να πιέσει, να απαιτήσει;” Δυστυχώς, η αίσθηση που έχουμε είναι ότι είμαστε μόνοι μας… Να φανταστείς ότι πέρυσι, στις 25 Μαρτίου χτύπησαν ένα μαθητή μας στους Αγίους Σαράντα. Πήρα τον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας του να καταγγείλει, να δώσει δημοσιότητα, αλλά με σταμάτησε: θα στηρίξουμε τον μαθητή όσο περισσότερο γίνεται, αλλά δεν μπορούμε να έρθουμε σε ανοιχτή ρήξη, γιατί είναι αμφίβολο αν κάποιος από την Ελλάδα θα σταθεί δίπλα μας στην κρίσιμη ώρα…

Σκασμένος από όσα άκουγα δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη, ώσπου ο εκπαιδευτικός με …αποτελείωσε: “Λέμε στους γονείς που ανησυχούν επειδή δεν έχουν έρθει ακόμη Έλληνες καθηγητές χίλιες δικαιολογίες…Τι να πεις; Να κατηγορήσεις την ίδια σου την Πατρίδα;”

Όσες φορές επικοινωνήσαμε με τα αρμόδια γραφεία, και με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Γ’ Διοίκησης Προσωπικού κ. Καλογεράκη, ακούσαμε την ίδια φράση: “από εμάς είναι όλα έτοιμα, βρίσκονται στο γραφείο της Υπουργού για υπογραφή”. Οπωσδήποτε, δεν έχω την εμπειρία σου από τον τρόπο που λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, και μάλιστα στο “Κέντρο”. Δεν μπορεί, όμως, θα υπάρχει- κάποιος τρόπος να γίνει το σωστό…».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άφησαν τα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου χωρίς δασκάλους!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.