ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτή είναι η Ελλάδα της «ανάπτυξης»; Πετούν στον δρόμο έναν καρδιοπαθή με 3 παιδιά γιατί έχασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό!

Πλειστηριασμός: Μια πενταμελή οικογένεια χάνει την μοναδική κατοικία της και βγαίνει στον δρόμο επειδή η τράπεζα δεν δέχθηκε κανέναν συμβιβασμό!
Αυτή είναι η Ελλάδα της «ανάπτυξης»; Πετούν στον δρόμο έναν καρδιοπαθή με 3 παιδιά γιατί έχασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό!

Πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας: Δεν έχουν τέλος τα ανθρώπινα δράματα πολιτών που βλέπουν το βιος τους να γίνεται λεία για τα «αρπακτικά» των τραπεζών, εφόσον το ανάλγητο κράτος δεν φροντίζει να δημιουργήσει ένα σοβαρό πλαίσιο προστασίας για να σώνονται οι περιουσίες των δανειοληπτών.

Ένας αξιοπρεπέστατος οικογενειάρχης ο οποίος μάλιστα αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα υγείας, αντιμετωπίζει τον εφιάλτη του να μείνει άμεσα στον δρόμο, αφού έχασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μοναδική του κατοικία.

Ο κ. Γιάννης είναι πατέρας τριών παιδιών και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας με την καρδιά του, ενώ περνάει το ψυχολογικό βασανιστήριο να περιμένει από στιγμή σε στιγμή τον δικαστικό επιμελητή στην πόρτα του, που όπως είδαμε και στις εικόνες ντροπής με την βίαιη έξωση της Ιωάννας Κολοβού τον περασμένο Νοέμβριο, χρησιμοποιούνται ακόμα και τρυπάνια και πριόνια για να παραβιαστεί το άσυλο της κατοικίας από όργανα του κράτους που λειτουργούν ως «μπράβοι» τραπεζών και επιχειρηματιών.

Όπως κατήγγειλε στο κανάλι του OPEN o κ. Γιάννης, ζήτησε επανειλημμένως από την τράπεζα να συμφωνηθεί κάποια συμβιβαστική λύση για την εξυπηρέτηση του «κόκκινου» στεγαστικού δανείου ύψους 275.000 ευρώ που έλαβε το 2004.

Ωστόσο η τράπεζα δεν δέχθηκε κανέναν συμβιβασμό και προχώρησε τις διαδικασίες ώστε να πεταχτεί στον δρόμο ένας τρίτεκνος καρδιοπαθής, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά πόσο ανάλγητοι και ισοπεδωτικοί είναι οι μηχανισμοί μεταχείρισης των οφειλετών, με τις τράπεζες και τα funds να μην κάνουν καμία διάκριση και ασφαλώς να λειτουργούν έτσι με τις «πλάτες» του κράτους.

«Έκανα όλες τις προσπάθειες. Τους πρότεινα τους πληρώνω ένα τίμημα τον μήνα, σαν ενοίκιο, αξιοπρεπές. Δεν το δέχτηκαν. Τους είπα ότι θα βρω αγοραστή, δεν το δέχτηκαν», λέει ο κ. Γιάννης.

Το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι πως ο κ. Γιάννης ειδοποιήθηκε μόλις χθες το μεσημέρι ότι πρέπει να εγκαταλείψει την μοναδική κατοικία του γιατί σήμερα θα έρθει δικαστικός κλητήρας για να του κάνει έξωση!

«Θα έρθει ο δικαστικός επιμελητής, ίσως και με αστυνομία (…). Άμα μου κλείσουν το σπίτι, τι να κάνω, θα φύγω, θα ξεσπιτωθώ. Θα μείνω στον δρόμο, δεν έχω πού αλλού», είπε απελπισμένος.

Όπως είπε ο κ. Γιάννης σταμάτησε να πληρώνει γύρω στο 2010, όταν απολύθηκε από τη δουλειά του. Ωστόσο, το 2015 που ξαναβρήκε δουλειά, άρχισε να πληρώνει ξανά. Μετά, όμως, τον «χτύπησε» και πάλι η ανεργία.

«Ξεκίνησα να πληρώνω το ’15 για ένα-δύο χρόνια. Μετά ήμουν πάλι άνεργος. Τώρα ξαναβρήκα δουλειά. Δυστυχώς με έχει χτυπήσει η ανεργία», καταλήγει.

Ο κ. Γιάννης δεν εντάσσεται στην κατηγορία των ευάλωτων καθώς το σπίτι του έχει αντικειμενική αξία λίγο μεγαλύτερη από το όριο που προβλέπεται.

«Αυτό αυτομάτως τον βγάζει από αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, από το παραθυράκι που θα μπορούσε να προστατευτεί. Καλείται να δει τι θα κάνει για να στεγάσει την πενταμελή του οικογένεια. Έχει τρία προστατευόμενα παιδιά», εξηγεί η δικηγόρος του, Μαριάννα Γκρέκη.

Αυτή είναι η Ελλάδα της ραγδαίας… ανάπτυξης για την οποία συχνά μιλούν στην κυβέρνηση. Μια πενταμελής οικογένεια πετιέται με συνοπτικές διαδικασίες στην αρένα των funds και κατασπαράζεται, ενώ την ίδια ώρα η «άρχουσα τάξη» απολαμβάνει την σκανδαλώδη εύνοια του τραπεζικού συστήματος. Κάθε έννοια κρατικής πρόνοιας και ανθρωπιάς έχει χαθεί, προς όφελος των μεγαλοσυμφερόντων.

Και για να αιτιολογηθούν όλα αυτά τα φαινόμενα αίσχους αναπαράγεται η «καραμέλα» των στρατηγικών κακοπληρωτών, ενώ οι κυριότερες αιτίες για την αδυναμία αποπληρωμής δανείων είναι οι απολύσεις, η ανεργία και η ακρίβεια.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αυτή είναι η Ελλάδα της «ανάπτυξης»; Πετούν στον δρόμο έναν καρδιοπαθή με 3 παιδιά γιατί έχασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.