ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση μισθών και συντάξεων: Τότε θα ανακοινωθεί – Ποιούς αφορά

Αύξηση συντάξεων έως και 6,5% - Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.
Αύξηση μισθών και συντάξεων: Τότε θα ανακοινωθεί – Ποιούς αφορά

Μεγάλο «πακέτο» παροχών πρόκειται να γνωστοποιήσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10 Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ. Μέτρα προς ανακούφιση της ακρίβειας, τα οποία, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αύξηση σε μισθούς και συντάξεις.

Γενικότερα, σύμφωνα με το «protothema.gr» θα υπάρξει μια νέα μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων, αυτή τη φορά από το 22%, στο 20%, και µε εφαρμογή από την επόμενη οικονομική χρήση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ένα δεύτερο, πιο βαρύ µμέτρο, που αφορά τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, δηλαδή του κεντρικού συντελεστή από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 11%, µε διατήρηση του υπερµειωµένου συντελεστή στο 6%.

Αύξηση συντάξεων: Η αύξηση των αποδοχών στους συνταξιούχους το 2023 (η πρώτη µετά από 12 χρόνια) θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρότερες, όπως και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν αυξήσεις της τάξης του 4,5% από το νέο έτος για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Με τον νόμο Βρούτση το ύψος της αύξησης προκύπτει από το άθροισα των δύο ποσοστών: Του ρυθμού µμεταβολής του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή διαιρούμενου διά του δύο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 3,1% και ο πληθωρισμός κατά 5,6%, που είναι οι αντίστοιχες προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει κοντά στο 4,5%.

Επειδή όμως η κούρσα του πληθωρισμού συνεχίζεται χτυπώντας ταχύτητα 11,6% για τον Ιούλιο, µετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε τρόφιμα, στέγαση και ενεργειακά προϊόντα, η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων.

Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση των συντάξεων τουλάχιστον 6,5%, ενώ για τους περίπου 850.000 συνταξιούχους που παίρνουν προσωπική ή αρνητική διάφορα (και βρίσκονται εκτός αυξήσεων) σχεδιάζεται ένα μικρό επίδομα της τάξης των 250 ευρώ. Θα αφορά γενικά τους χαμηλοσυνταξιούχους και θα δοθεί µε τη µμορφή κοινωνικού μερίσματος.

Αύξηση του κατώτατου μισθού: Για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα είναι ειλημμένη η απόφαση να επισπευστούν οι διαδικασίες αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε οι βασικές αποδοχές να επανέλθουν (μετά από 10 χρόνια) στα 751 ευρώ το επόμενο έτος. Ανοιχτό παραμένει το αν θα γίνει και το τελευταίο βήμα ως προς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ηδη, µε τη νέα μείωση των εισφορών στις επικουρικές, που ισχύει από την αρχή του καλοκαιριού, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες και απομένουν µμόλις 0,6 μονάδες.




Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αύξηση μισθών και συντάξεων: Τότε θα ανακοινωθεί – Ποιούς αφορά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.