ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άγιος Παΐσιος: Κόντρα στην αντιχριστιανική πλύση εγκεφάλου, πλήθη κόσμου συρρέουν να λάβουν την ευλογία του Αγίου

Παρά την λυσσαλέα πολεμική κατά της Εκκλησίας και των Αγίων, η δόξα που έλαβε ο Άγιος Παΐσιος, 28 χρόνια μετά, συνεχίζει να ακτινοβολεί σαν τον ήλιο.
Άγιος Παΐσιος: Κόντρα στην αντιχριστιανική πλύση εγκεφάλου, πλήθη κόσμου συρρέουν να λάβουν την ευλογία του Αγίου

Άγιος Παΐσιος: Λαμπρή γιορτή της χριστιανοσύνης σήμερα, του Αγίου Παϊσίου, η ορθοδοξία γιορτάζει τη σεπτή μορφή του, που δια της ταπεινότητας υψώθηκε στο πνευματικό στερέωμα και γοήτευσε τις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ακόμα και σήμερα που συμπληρώνονται 28 ολόκληρα χρόνια μετά την οσιακή κοίμηση του Αγίου, ο γέροντας Παΐσιος παραμένει μια αστείρευτη πηγή χάριτος, ευλογίας, παρηγοριάς, θαυμάτων, ελπίδας θεϊκής.

Αυτό αποδεικνύεται και από τις εικόνες που καταφθάνουν από το ekklisiaonline.gr, όπου πλήθος κόσμου σήμερα συρρέει στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, για να προσκυνήσει τον τάφο του Αγίου Παϊσίου.

Παρά την άγρια πολεμική κατά της Εκκλησίας  (ειδικά τα δυόμιση τελευταία έτη), παρά τις αυξημένες έγνοιες για τις βιοποριστικές δυσκολίες, παρά την «θεοποίηση» της επιστήμης, παρά την πλύση εγκεφάλου από υλιστές και τεχνοκράτες, ο κόσμος συνεχίζει να λαχταρά την ανακούφιση των αγιασμένων μορφών, που του θυμίζουν την αιώνια προοπτική του.

Παιδιά, νέοι, μεσόκοποι, ηλικιωμένοι, όλες οι ηλικίες σπεύδουν να ασπαστούν τον τάφο ενός από τους μεγαλύτερους αγίους που γέννησε ο 20ος αιώνας.

Σε μερικές ιστοσελίδες έγιναν κάποια σχόλια πως η ροή των πιστών είναι μικρότερη σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή. Μάλλον θα διαφωνήσουμε, διότι είναι θέμα οπτικής. Εμείς θα πούμε πως η ροή είναι εντυπωσιακά μεγάλη, αν αναλογιστούμε τον «βομβαρδισμό» τρομοκρατίας που υπέστη ο λαός τα τελευταία δύο χρόνια. Οι εικόνες της μεγάλης προσέλευσης αποδεικνύουν πως έμεινε πολλή «μαγιά» (όπως έλεγε ο ίδιος ο Άγιος) και τα επόμενα χρόνια θα πολλαπλασιαστεί, όσο οι αρχές και οι εξουσίες γίνονται ορκισμένοι εχθροί της ορθόδοξης πνευματικότητας.

Και μην ξεχνάμε πως άλλη μια απόδειξη της υπέρμετρης αγάπης του κόσμου προς το πρόσωπο του Αγίου Παϊσίου, ήταν το ότι σάρωσε σε τηλεθέαση η υπέροχη σειρά «Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον Ουρανό».

Ένας τάφος για τους κοσμικούς είναι σύμβολο θανάτου και φθοράς. Από την ορθόδοξη σκοπιά όμως, όταν η γη αγκαλιάζει στα σπλάχνα της έναν αγιασμένο αθλητή της πίστης, ο τάφος γίνεται σύμβολο ζωής και νίκης εναντίον του κράτους του θανάτου. Αυτή είναι η δύναμη της Ορθοδοξίας. Μετατρέπει την μεγαλύτερη ταπείνωση του ανθρώπου, τον θάνατο, σε γιορτή και πανηγύρι με αύρα αιωνιότητας.

Όλος αυτός ο κόσμος που σήμερα θα περνά από τον τάφο του Αγίου όλη την ημέρα, δεν σπεύδει εκεί να ασπαστεί απλά έναν προσφιλή κεκοιμημένο, άλλα έναν ολοζώντανο Άγιο που 28 χρόνια μετά την αναχώρηση του για τους ουρανούς, συνεχίζει να θαυματουργεί, να διδάσκει, να νουθετεί και να καθοδηγεί. Βοηθά κόσμο ακόμα περισσότερο τώρα, παρά απ’ όσο βρισκόταν εν ζωή και τον περιόριζαν οι σωματικές δυνάμεις του.

Είναι φοβερό αν αναλογιστούμε τι μυστήρια κρύβονται στο πάνσοφο σχέδιο του Θεού. Ένα ταπεινό γεροντάκι που είχε έμφυτο ησυχαστικό πνεύμα και πάντα έντονη την επιθυμία να αποτραβηχτεί από την βοή του κόσμου, τελικά έγινε πνευματικός «μαγνήτης» για αμέτρητα πλήθη κόσμου. Ο Θεός τον διάλεξε για να γίνει ένας προσβάσιμος «ποταμός» χάριτος, που δρόσισε χιλιάδες ψυχές εν ζωή και εκατομμύρια κόσμου μετά θάνατον.

Με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, ο Άγιος Παΐσιος χάρισε τους παρηγορητικούς λόγους του, τις πολύτιμες συμβουλές του, την φλογερή προσευχή του, τον ασκητικό βίο του, ολόκληρη την ύπαρξη του στην ανακούφιση του συνάνθρωπου, ως εικόνα Θεού που είναι.

Ο πνευματικός «σπόρος» που άφησε πίσω του αυτός ο μεγάλος Άγιος είναι τόσο άφθονος και άφθαρτος, που όσο και να πορευόμαστε προς έναν «ανάποδο κόσμο», όλο και νέα «βλαστάρια» ξεπετάγονται, νέες ψυχές έλκονται από το αγιασμένο μεγαλείο αυτού του πνευματικού φωστήρα που θα κοσμεί το οικοδόμημα της Εκκλησίας για πάντα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άγιος Παΐσιος: Κόντρα στην αντιχριστιανική πλύση εγκεφάλου, πλήθη κόσμου συρρέουν να λάβουν την ευλογία του Αγίου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.