ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άκης Σκέρτσος: Δεν μειώνουμε τον φόρο στα καύσιμα γιατί θα λείψουν τα έσοδα και θα ωφεληθούν οι πλουσιότεροι

Ενώ περισσότερες από 18 χώρες της ΕΕ έχουν μειώσει τον φόρο στα καύσιμα, ο Άκης Σκέρτσος αρνείται κάτι τέτοιο και δηλώνει... προστάτης των φτωχών.
Άκης Σκέρτσος: Δεν μειώνουμε τον φόρο στα καύσιμα γιατί θα λείψουν τα έσοδα και θα ωφεληθούν οι πλουσιότεροι

Την ώρα που τα καύσιμα πιάνουν τιμές που θα δικαιολογούνταν μόνο αν περιείχαν ρινίσματα… χρυσού, το επίπλαστο αφήγημα του Μαξίμου αναπαρήγαγε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, για τον λόγο που η κυβέρνηση αρνείται εμμονικά να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα.

Ενώ το κράτος εγκαταλείπει ηθελημένα κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή στα χέρια των ιδιωτών, υιοθετεί πλήρως μια λογική κρατικών εσόδων μόνο από την φορολογία και την επαιτεία για τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης. Και αφού έχει διαμορφωθεί ένα τέτοιο πλαίσιο ασφυξίας για την οικονομία της χώρας, ο κ. Σκέρτσος ενημερώνει τον λαό πως η οικονομία θα… καταστραφεί αν μειωθεί ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ στα καύσιμα.

Είναι ένα πολυχρησιμοποιημένο αφήγημα που έχει ακουστεί και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, άλλα και από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα ο Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, επικεντρώθηκε στην απώλεια φορολογικών εσόδων από την μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ που θα είναι δυσβάσταχτη για τον προϋπολογισμό του κράτους. Ακολουθώντας την αυθαίρετη λογική πως η άγρια φορολόγηση είναι η μοναδική πιθανή πηγή εσόδων, δήλωσε πως όσοι ζητούν την μείωση των φόρων «θα πρέπει να εξηγήσουν ποιοι φόροι προτείνουν να αυξηθούν συμπληρωματικά».

Ενώ σαν ένας νεοφιλελεύθερος… «ρομπέν των φτωχών», ο κ. Σκέρτσος σχολίασε πως μια μείωση της φορολογίας «ως οριζόντιο μέτρο θα ωφελήσει περισσότερο τους πλουσιότερους που καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη από τους φτωχότερους για τους οποίους η διαφορά θα είναι οριακή». Κάτι που παραπέμπει απευθείας στην «ιστορική» δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ισχυρίστηκε πως δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα γιατί θα ευνοηθούν όσοι έχουν Καγιέν.

Εντωμεταξύ περισσότερες από 18 χώρες της Ε.Ε., με τελευταίες την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία μείωσαν τον ΕΦΚ για όσο διαρκεί η κρίση και συγκρατούν τις τιμές των καυσίμων, άλλα φαίνεται πως σε όλες αυτές τις χώρες οι κυβερνήσεις δεν… υπολογίζουν τους φτωχούς, όπως τους υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση!

Βέβαια ο κ. Σκρέκας μίλησε σαν να αγνοεί το γεγονός πως οι εκτοξευμένες τιμές στα καύσιμα οδηγούν σε εκτεταμένη μείωση της κατανάλωσης, που μεταφράζεται σε μείωση των εσόδων του κράτους. Άρα στην τελική συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, με αυτό που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θέλει να αποφύγει.

Η ουσία του ζητήματος είναι πως τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Αν δηλαδή μια κυβέρνηση θεωρεί ως πρώτο της μέλημα να ανακουφίσει τους πολίτες ή αν απασχολείται μόνο με το πώς θα κάνει πλουσιοπάροχα «δώρα» στους ιδιώτες με ανάλογα νομοσχέδια.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση σκορπάει 1,5 δις ευρώ για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, όπου γίνεται η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλειας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στους ιδιωτικούς ομίλους και μετατρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία σε επενδυτικές εταιρείες που θα τζογάρουν τις εισφορές των εργαζομένων για να στηρίξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και την ίδια στιγμή που πετιούνται τέτοια απίστευτα ποσά για χατίρι των ιδιωτικών ομίλων, ο κ. Σκρέκας λέει πως δεν γίνεται να πέσει η φορολογία στα καύσιμα γιατί θα λείψουν χρήματα από το κράτος…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άκης Σκέρτσος: Δεν μειώνουμε τον φόρο στα καύσιμα γιατί θα λείψουν τα έσοδα και θα ωφεληθούν οι πλουσιότεροι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.