ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακόμα δεν έχει σταματήσει να καίγεται η Λέσβος και η κυβέρνηση σπεύδει να τάξει αποζημιώσεις

Πριν καν καταγραφούν οι ζημιές τάζονται αποζημιώσεις - «ψίχουλα». Αντί για ενίσχυση της πυροπροστασίας η κυβέρνηση πηγαίνει στην εύκολη «λύση».
Ακόμα δεν έχει σταματήσει να καίγεται η Λέσβος και η κυβέρνηση σπεύδει να τάξει αποζημιώσεις

Ούτε στην πρόληψη, ούτε στη καταστολή πυρκαγιών δεν έχει δείξει αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση το φετινό καλοκαίρι, και στο μόνο που επιδεικνύεται εξαιρετική ικανότητα είναι η αλλοίωση της πραγματικότητας και η μείωση του πολιτικού κόστους.

Πως ακριβώς συμβαίνει αυτό; Με συνεχή ανταλλαγή… συγχαρητηρίων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών για την διαχείριση των καταστροφών και «τυφλές» αποζημιώσεις πριν καν καταγραφούν οι ζημιές της πληγείσας περιοχής!

Συγκεκριμένα σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, μετέβη στη Λέσβο για να συμμετάσχει σε σειρά συσκέψεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τοπικού site stonisi.gr: «σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τριαντόπουλος θα ανακοινώσει οριζόντια μέτρα άμεσης βοήθειας προς όλους τους πληγέντες ιδιώτες και επαγγελματίες, από την πυρκαγιά στη Λέσβο κατά τα πρότυπα των αποζημιώσεων που δόθηκαν στους πληγέντες από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Πεντέλη. Αυτό σημαίνει ότι πριν από την πλήρη καταγραφή των ζημιών, θα δοθούν αποζημιώσεις σε ένα πλαίσιο άμεσων μέτρων ανακούφισης των πυροπαθών».

Εντωμεταξύ τέσσερεις μέρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στη Λέσβο, πύρινα μέτωπα ακόμα καίνε σε περιοχές της Λέσβου και η έλλειψη επαρκών δυνάμεων και εναερίων μέσων γίνεται ολοφάνερη εφόσον οι τελευταίες αναζωπυρώσεις γίνονται στην περιοχή της Ρογκάδας, εκεί δηλαδή απ’ όπου ξεκίνησε η μεγάλη δασική πυρκαγιά της νότιας Λέσβου, το πρωί του περασμένου Σαββάτου.

Με λίγα λόγια ξανακαίγονται τα… καμένα στη Λέσβο και το Μαξίμου ασχολείται με το πώς θα καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις των κατοίκων. Να μοιραστούν μερικές «φιξ» αποζημιώσεις με «ψίχουλα» πριν καν γίνει καταγραφή των ζημιών, μόνο και μόνο για να μην υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια!

Σε μια καταστροφική τριετία που ο δασικός πλούτος της χώρας καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, η κυβέρνηση αντί να επενδύσει επιτέλους σε κονδύλια που θα ενισχύσουν την αντιπυρική προστασία της χώρας, μοιράζει προκαταβολικά «καθρεφτάκια» στους πυρόπληκτους.

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος με 4.000 κενά πυροσβεστών και η κυβέρνηση ακόμα επενδύει περισσότερο στην… αστυνόμευση της φωτιάς και στις εκκενώσεις, παρά στην κατάσβεση της. Μόλις 1,7 εκατ. ευρώ δόθηκαν για τα έργα αντιπυρικής θωράκισης, ενώ τα Δασαρχεία ζητούσαν 17,7 εκατ. ευρώ για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες. Χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για να σωθούν περιουσίες και δασικός πλούτος, ώστε κανένας κ. Τριαντόπουλος σήμερα να χρειάζεται να μοιράσει λεφτά για να περιοριστούν οι αντιδράσεις των πυρόπληκτων.

Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να πει πως τα έργα πρόληψης δεν γίνονται ευρέως αντιληπτά από τον κόσμο (οπότε δεν ‘’πουλάνε’’ πολιτικά), ενώ το μοίρασμα αποζημιώσεων μετά την καταστροφή έχει καλύτερο προεκλογικό… αντίκτυπο. Αυτή η νοοτροπία ασφαλώς δεν είναι σημερινή. Μην ξεχνάμε πως κάποιοι στην ΝΔ καυχιόντουσαν επειδή το 2007 κέρδισαν τις εκλογές επειδή μοίραζαν… σακούλες με χρήματα στους πυρόπληκτους της Ηλείας. Επιδόματα φωτιάς από ζεστό κρατικό χρήμα που μοιραζόταν με τη «σέσουλα». Βέβαια σήμερα – 15 χρόνια μετά – τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν στενέψει κατά πολύ και πλέον στον φτωχοποιημένο λαό μοιράζονται μόνο «ψίχουλα». Όμως η νοοτροπία είναι ακριβώς η ίδια…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακόμα δεν έχει σταματήσει να καίγεται η Λέσβος και η κυβέρνηση σπεύδει να τάξει αποζημιώσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.