ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακόμα δεν είδαμε τίποτα: Έρχεται αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας μετά τα lockdown

Η λήξη του έφερε την… επανέναρξη της εγκληματικής δραστηριότητας που καταγράφεται καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις της.
Ακόμα δεν είδαμε τίποτα: Έρχεται αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας μετά τα lockdown

Lockdown: Η λήξη του έφερε την… επανέναρξη της εγκληματικής δραστηριότητας που καταγράφεται καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις της.

Lockdown: Στο πρώτο τετράμηνο του 2021 παρατηρήθηκε αύξηση 10%-15% σε όλους τους δείκτες (ληστείες, κλοπές-διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες) σε σύγκριση με τους τέσσερις προηγούμενους μήνες (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020).

Καταγράφηκε το φαινόμενο της προσωρινής κράτησης που λόγω Covid-19 μετατράπηκε σε ελευθερία με περιοριστικούς όρους.

Αρκετοί κακοποιοί να μπαινόβγαιναν στα Αστυνομικά Τμήματα με ρυθμούς-ρεκόρ και το έγκλημα πήρε μορφή «ανακυκλωμένου» προϊόντος.

Ύστερα από έναν χρόνο εγκλεισμού, κοινωνική αποστασιοποίηση και μέτρα που επιβλήθηκαν για τη διαχείριση της Covid-19, οι ειδικοί επί του θέματος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Κάνουν λόγο για αναμενόμενη αύξηση στους δείκτες εγκληματικότητας, αν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει πως εγκληματικότητα παρουσιάζει μείωση το πρώτο πεντάμηνο του 2021 (10-40%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2020.

Γεγονός επίσης είναι η αριθμητική αποδυνάμωση των Αστυνομικών Τμημάτων (στην Αττική κυμαίνεται σε ποσοστό 40% έως 60%, στα Τμήματα Ασφάλειας αγγίζει το 20-30%).

«Ανάλογα με τις κοινωνικές διεργασίες που γίνονται έχουμε και την ανάλογη εγκληματικότητα. Κάθε κοινωνία έχει την εγκληματικότητα που της αναλογεί, θα έλεγα την εγκληματικότητα που της αξίζει. Ούτε ένα έγκλημα παραπάνω ούτε ένα έγκλημα παρακάτω.

Όταν οι κοινωνίες φορτίζονται, ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, οι σπινθήρες δημιουργούν εκρήξεις. Η εγκληματικότητα βίας του δρόμου έχει μειωθεί, όπως και η βία στα γήπεδα έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Την ίδια στιγμή η σχολική βία δεν υπάρχει πλέον σαν φαινόμενο, ενώ δεν βλέπουμε επεισόδια στα πανεπιστήμια. Όμως, τα σχολεία δεν έχουν μαθητές, τα ΑΕΙ φοιτητές και οι κερκίδες φιλάθλους. Και βεβαίως, οι πλατείες και οι τόποι κοινωνικής συμβίωσης δεν έχουν ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η μείωση αυτής της εγκληματικότητας έχει φέρει μια αύξηση των ψυχικών νόσων, κατάχρηση νόμιμων ή παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και βεβαίως τη γιγάντωση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Τα τελευταία στοιχεία του FBI δείχνουν 800% άνοδο του ηλεκτρονικού εγκλήματος σε έναν χρόνο, καθώς όλος ο πλανήτης λειτουργεί μέσω Διαδικτύου. Όλα αυτά είναι απότοκος μιας νέας κοινωνικής πραγματικότητας. Προφανώς και όλο αυτό προέκυψε από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού.

Είναι απολύτως αναμενόμενο ότι πλέον θα είμαστε αντιμέτωποι με μια διαφορετική εγκληματικότητα, δηλαδή αυτό που διαχεόταν ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον κανονικά. Ουσιαστικά, δεν επιστρέφουμε μόνο εμείς στην κανονικότητα αλλά επιστρέφουν το έγκλημα και οι εγκληματίες», είπε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο καθηγητής Εγκληματολογίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής.

Αγοράστε το Sportimekids και τον Super οδηγό για το Euro 2020 online. Με την αγορά 3 προϊόντων και πάνω – δωρεάν έξοδα αποστολής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Λύγισε στο 5ο σετ ο ΜΕΓΑΣ Στέφανος, στον σωστό δρόμο για να γίνει μύθος

Survivor spoiler αποχώρηση 13/6: ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Αυτός ο παίκτης αποχωρεί απόψε!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακόμα δεν είδαμε τίποτα: Έρχεται αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας μετά τα lockdown», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.