ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: H Κομισιόν προτείνει μέτρα ελαφρύνσεων, άλλα στο Μαξίμου κάνουν τον «κινέζο» για να μη… δυσαρεστηθούν οι πάροχοι

Τι και αν η Κομισιόν πρότεινε μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια; Η κυβέρνηση κάνει ότι... δεν τα είδε.
Ακρίβεια: H Κομισιόν προτείνει μέτρα ελαφρύνσεων, άλλα στο Μαξίμου κάνουν τον «κινέζο» για να μη… δυσαρεστηθούν οι πάροχοι

Ενώ η ακρίβεια σαρώνει ολοένα και περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά, η κυβέρνηση επιμένει να δίνει «ψίχουλα» στις ελαφρύνσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ενώ μπροστά μας έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα και οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου παίρνουν την ανιούσα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα πλαίσιο μέτρων που μπορούν να λάβουν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε, ούτως ώστε να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μερικά από τα μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν κινούνται σε πολιτικές εισοδηματικής στήριξης στους φτωχούς καταναλωτές, προσωρινής αναβολής της πληρωμής των τιμολογίων, επιδότηση λογαριασμών, διασφάλισης πως δεν θα υπάρξουν διακοπές συνδέσεων, φοροελαφρύνσεων σε φτωχά νοικοκυριά και εξασφάλισης κανόνων πραγματικού (και όχι πλασματικού) ανταγωνισμού στους παρόχους.

«Περιέργως» το θέμα των προτάσεων της Κομισιόν «θάφτηκε» από την πλειονότητα των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, που προτίμησαν να ασχοληθούν με τον «Μπάλλο», την δήθεν… ενότητα Μητσοτάκη – Καραμανλή – Σαμαρά στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ και άλλα θέματα.

Οι «φιλοευρωπαϊστές» αγνοούν ακόμα και την Ευρώπη

Και πιθανότατα αυτό έγινε γιατί στην κυβέρνηση (που κατά τα άλλα αποτελείται από… φιλοευρωπαϊστές) δεν έχουν πρόθεση να εφαρμόσουν κανένα από τα μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν. Επιμένουν στη πολιτική ελαφρύνσεων «με το σταγονόμετρο», μέσω αυστηρών κριτηρίων και προϋποθέσεων, με αποτέλεσμα τα ωφελημένα νοικοκυριά να είναι ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Μέχρι αυτό το κατάντημα έχουμε φτάσει. Η άκαμπτη και σκληρή Κομισιόν να προτείνει μέτρα ανακούφισης για την ακρίβεια, και η Ελληνική κυβέρνηση να μην τα εφαρμόζει ούτε αυτά. Προς το παρόν αρκούμαστε στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος βλέπει πως η αγορά πηγαίνει… ρολόι και «προφητεύει» πως το κύμα ακρίβειας θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021.

Καμία προθυμία να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ανάσχεσης των ανατιμήσεων που απειλούν να τινάξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον αέρα. Η κυβέρνηση ακόμα και μπροστά σε μια τέτοια απειλή, δεν θέλει με τίποτα να χαλάσει τη… σούπα του καρτέλ παρόχων, για να μη διαταραχθούν οι μπίζνες κερδοσκοπίας των ιδιωτών…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: H Κομισιόν προτείνει μέτρα ελαφρύνσεων, άλλα στο Μαξίμου κάνουν τον «κινέζο» για να μη… δυσαρεστηθούν οι πάροχοι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.