ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: «Καλπάζουν» οι ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων – Σε απόγνωση οι καταναλωτές

Χαμός με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα - Εκτόξευση της ακρίβειας!
Ακρίβεια: «Καλπάζουν» οι ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων – Σε απόγνωση οι καταναλωτές

Η ακρίβεια στα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ συνεχίζει να δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό στα ελληνικά νοικοκυριά με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα και συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022 έχει καταγραφεί μια τεράστια αύξηση της τάξης του 98% κάτι που σημαίνει ότι για παράδειγμα μια λίστα αγορών που έφτανε τα 109 ευρώ, σήμερα κοστίζει 215.

Παράλληλα, ένα νέο πρόβλημα έρχεται στο προσκήνιο με την παρατεταμένη καλοκαιρία του χειμώνα που δεν βοήθησε στην καρποφορία των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.α).

Ειδικότερα, οι συχνές βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, οδήγησαν σε συρρίκνωση της παραγωγής κι έτσι αυξήσεις στις τιμές τους.

Μπορεί να εκφράζεται η πεποίθηση πως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα με τζίρο άνω των 90 εκατομμυρίων θα κρατήσουν όσο πιο χαμηλά μπορούν τις τιμές των προϊόντων που υπάρχουν πάντοτε στο καλάθι ενός νοικοκυριού, όμως κάτι τέτοιο μόνο βέβαιο δεν μπορεί να είναι.

Αναλυτικά οι τιμές φρούτων σε λαϊκή αγορά, μανάβικο και σούπερ μάρκετ:

Κεράσια: 5€ – 6,90€ / κιλό 6€ – 7,50€/ κιλό

Νεκταρίνια: 2,5€/κιλό 4€ – 4,50€ /κιλό

Ροδάκινα: 2€ – 2,5€/κιλό 3€ – 3,50€ /κιλό

Βερίκοκα: 2€ – 2,5€/κιλό 2€ – 4€ / κιλό

Καρπούζι: 0,90€ – 1,10€ /κιλό 1,40€-1,55€/κιλό

Πεπόνι: 1,50€- 1,60€ /κιλό 1,99€ -2,98€/κιλό

Φράουλες: 2€ – 2,30 / κιλό 4,50€/κιλό

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: «Καλπάζουν» οι ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων – Σε απόγνωση οι καταναλωτές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.