ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Κανονική «κατοχή» περνούν οι καταναλωτές – Κόβουν και το πανάκριβο κρέας, που γίνεται είδος πολυτελείας

Συνθήκες φτώχειας στο ελληνικό τραπέζι - Ακριβότερο το κρέας στη χώρα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης - Αυξήσεις έως και 20% στις τιμές
Ακρίβεια: Κανονική «κατοχή» περνούν οι καταναλωτές – Κόβουν και το πανάκριβο κρέας, που γίνεται είδος πολυτελείας

Ακρίβεια – Κρέας: Μπορεί να διανύουμε ημέρες σαρακοστής και νηστείας, άλλα η σαρωτική ακρίβεια που έχει καθιερωθεί στα τρόφιμα έχει αναγκάσει τα περισσότερα νοικοκυριά να «νηστεύουν» αναγκαστικά το κρέας εδώ και πολλούς μήνες, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει την αισχροκέρδεια να οργιάζει στην αγορά.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι αυξήσεις στο κρέας στην Ελλάδα άγγιξαν το 20%, την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 15,5%. Μόνο η Πορτογαλία ανταγωνίζεται την Ελλάδα στις αυξήσεις.

«Το κρέας έχει τσιμπήσει πάρα πολύ. Το μοσχάρι του γάλακτος που το έπαιρνα εγώ 14 ευρώ έχει πάει 20 ευρώ», δήλωσε πολίτης στο ΟPEN, ενώ άλλος είπε: «Και το χοιρινό έχει πάρει απάνω γύρω στο 1 ευρώ και τα κοτόπουλα έχουν πάρει επάνω, όσο έπαιρνα ένα κοτόπουλο παίρνω μισό».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τιμή του μοσχαριού έχει ακριβύνει κατά 21% σε σχέση με το 2022, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη κυμαίνεται στα 12,9%. Παράλληλα, αύξηση 23,1% καταγράφηκε στην τιμή αρνιού και κατσικιού (έναντι 12,8% στην Ευρωζώνη), ενώ η τιμή του χοιρινού πήρε την ανιούσα κατά 20,8% έναντι 15% στην Ευρωζώνη.

«Το αρνί για παράδειγμα πέρυσι κυμάνθηκε στα 13 ευρώ, φέτος θα είμαστε σίγουρα πάρα πολύ κοντά στο 14. Και σε ό,τι αφορά το μοσχάρι, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην αγορά γιατί όλο τον χειμώνα πέρσι κάθε εβδομάδα σχεδόν βλέπαμε ανατιμήσεις προς τα πάνω και υπάρχει γενικότερα πρόβλημα με την τιμή του μοσχαριού», δήλωσε στο OPEN ο κρεοπώλης, Σήφης Φουντουδάκης.

Με την ακρίβεια να εξακολουθεί να απογειώνεται και τον Χρήστο Σταϊκούρα να λέει ανερυθρίαστα προς τους πολίτες πως οι τιμές στα τρόφιμα δεν θα μειωθούν, ούτε καν θα σταθεροποιηθούν, άλλα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, είναι βέβαιο πως οδηγούμαστε πίσω σε εποχές που το κρέας εμφανιζόταν στο ελληνικό τραπέζι μία – δυο φορές τον μήνα ή σε γιορτές.

Παράλληλα, πολλοί πολίτες μην μπορώντας πλέον να εξασφαλίσουν νωπό κρέας για το νοικοκυριό τους, στρέφονται αναγκαστικά σε προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος και διατροφικά «σκουπίδια» που αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Μιλάμε λοιπόν για μια ραγδαία υποβάθμιση των διατροφικών συνηθειών ως αποτέλεσμα της ακρίβειας, του «μαυραγοριτισμού» και της κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.

Έτσι κατάντησαν την Ελλάδα, μια χώρα που άλλοτε ήταν «υπερδύναμη» στον τομέα της κτηνοτροφίας και οι τιμές του κρέατος ήταν πάντα προσιτές, σήμερα να έχει φτάσει σε σημείο κατάντιας που οι Έλληνες θα βλέπουν κρέας κάθε… Χριστούγεννα και Πάσχα.

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να πανηγυρίζει και να προμοτάρει τα ημίμετρα που υιοθετεί κατά της ακρίβειας, το κρέας δεν τείνει να γίνει, άλλα ήδη έχει γίνει είδος πολυτελείας. Οδεύοντας προς την εορτή του Πάσχα, το πασχαλινό τραπέζι προβλέπεται να είναι ακριβότερο από ποτέ, και πολλά νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να προμηθευτούν ούτε τα βασικά προϊόντα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: Κανονική «κατοχή» περνούν οι καταναλωτές – Κόβουν και το πανάκριβο κρέας, που γίνεται είδος πολυτελείας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.