ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: «Ματώνουν» τα νοικοκυριά – Δεν προλαβαίνουν τις χρεώσεις ρεύματος, και «τρέχουν» για διακανονισμούς

Τραγική είναι η κατάσταση με τους λογαριασμούς ρεύματος να «τρέχουν» γρηγορότερα και από τα μηνιαία εισοδήματα!
Ακρίβεια: «Ματώνουν» τα νοικοκυριά – Δεν προλαβαίνουν τις χρεώσεις ρεύματος, και «τρέχουν» για διακανονισμούς

Σε πρωτοφανή επίπεδα απόγνωσης βρίσκονται τα νοικοκυριά υπό το βάρος των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος, ενώ οι πολίτες μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα εξωφρενικά ποσά, προχωρούν σε διαφόρων ειδών «λύσεις».

Ένα μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των καταναλωτών συρρέει στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, για να ξεκινήσουν διακανονισμό, αφού σε πολλές περιπτώσεις πλέον, οι οφειλές «τρέχουν» σε διπλάσια και τριπλάσια «ταχύτητα» από τα συνολικά μηνιαία έσοδα ενός ολόκληρου νοικοκυριού!

Ειδικά η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, που έχει μετατραπεί σε εφιάλτη κάθε κλειστού φάκελου ενός λογαριασμού που πρέπει να ανοιχθεί, έχει οδηγήσει στην απόγνωση τους πολίτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Η κατάσταση περιγράφεται τόσο τραγική, που παράγοντες της αγοράς ήδη μιλούν για ένα 50% των τιμολογίων να αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ένα άλλο ποσοστό των καταναλωτών αρνείται να συμβιβαστεί με τον παραλογισμό της ρήτρας, και μέσω δικηγόρων προχωρά σε ομαδικές αγωγές.

Την ίδια ώρα, δεν είναι καθόλου αμελητέος ο αριθμός των πολιτών που δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτές τις εξωφρενικές ανατιμήσεις, δημιουργώντας ένα νέο – άτυπο – κίνημα «δεν πληρώνω» που ολοένα και μεγαλώνει.

Αυτές οι διαφοροποιήσεις στην αντιμετώπιση των φουσκωμένων λογαριασμών, δίνουν και μια εικόνα του τι επικρατεί πλέον σε οικογένειες και επιχειρήσεις. Ελλείψει ενός κυβερνητικού στρατηγικού σχεδιασμού ενάντια στο «τέρας» της ακρίβειας, το τοπίο που διαμορφώνεται είναι κυριολεκτικά «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», αφού τα νοικοκυριά πλέον είναι απροστάτευτα και εντελώς εκτεθειμένα στην δίνη της ακρίβειας, ενώ η κυβέρνηση ακόμα περιμένει… ευρωπαϊκή λύση.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ένας από τους πολίτες που βρέθηκε σε υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Αθήνα, έδειξε τρεις λογαριασμούς έναντι που του ήρθαν πρόσφατα:

«Ο τελευταίος λογαριασμός μου με ημερομηνία λήξης 5/05 είναι 431 ευρώ. Ο προηγούμενος που πλήρωσα (για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο), ήταν 132 ευρώ. Μετά τον Οκτώβριο μου ήρθε 441 και ο τελευταίος, 431. Με δύο ηλιακούς μου ερχόταν πάντα κάτω από 120 ευρώ».

Πλέον σε πολλές των περιπτώσεων μιλάμε για διπλασιασμό και τριπλασιασμό του ποσού που καλείται να πληρώσει ο πολίτης στον λογαριασμό ρεύματος. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα διαθέτει την τρίτη ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη. Και ακόμα και τώρα που οι πάροχοι έχουν μετατραπεί σε δυνάστες των νοικοκυριών, η κυβέρνηση είναι ακόμα απρόθυμη να ελέγξει δυναμικά τα καρτέλ στη χονδρική και τη λιανική.

 

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: «Ματώνουν» τα νοικοκυριά – Δεν προλαβαίνουν τις χρεώσεις ρεύματος, και «τρέχουν» για διακανονισμούς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.