ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Ο λαός πληρώνει ακόμα και τα «σπασμένα» – 600 εκατ. ευρώ φεσώθηκαν οι πολίτες για ρεύμα που δεν κατανάλωσαν!

Δεν φτάνει που οι καταναλωτές πληρώνουν «χρυσούς» τους λογαριασμούς στο ρεύμα, χρεώνονται και τις απώλειες του δικτύου, άλλα και τις ρευματοκλοπές!
Ακρίβεια: Ο λαός πληρώνει ακόμα και τα «σπασμένα» – 600 εκατ. ευρώ φεσώθηκαν οι πολίτες για ρεύμα που δεν κατανάλωσαν!

Ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος βαίνουν την ανιούσα παραμένοντας «φουσκωμένοι» με εξωφρενικούς φόρους και ρήτρες, οργή προκαλεί η αποκάλυψη πως οι πολίτες δεν πληρώνουν μόνο το ρεύμα που καταναλώνουν μαζί με τις «λοιπές χρεώσεις», άλλα «φεσώνονται» ακόμα και για τις απώλειες στο δίκτυο διανομής ενέργειας και τις ρευματοκλοπές!

Το απίστευτο ποσό των 600 εκατομμυρίων κλήθηκαν να πληρώσουν οι καταναλωτές το 2021 για ηλεκτρικό ρεύμα που δεν κατανάλωσαν ποτέ! Την ώρα που δρουν ανενόχλητοι όσοι κάνουν απατεωνιές και κομπίνες για να κλέβουν ρεύμα, οι εταιρείες ενέργειας «σπρώχνουν» όλη τη «χασούρα» στους λογαριασμούς των ευυπόληπτων πολιτών, οι οποίοι στενάζουν για να τα βγάλουν πέρα!

Ακόμα και οι απώλειες ρεύματος στα δίκτυα που οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα, σε ανεπάρκειες υποδομών και κακομεταχειρίσεις στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, καταλήγουν και αυτά ως μεγαλοπρεπέστατο «φέσι» στο εύκολο «θύμα», δηλαδή τον καταναλωτή!

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη, αφού όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή», το 2021 οι καταναλωτές πλήρωσαν 391 εκατομμύρια ευρώ για ρεύμα που έγινε… αέρας λόγω απωλειών ρεύματος. Αυτές οι απώλειες που γίνονται λόγω τεχνικών προβλημάτων αντιστοιχούν στο 9,87% (!) της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς το σημερινό κόστος της ενέργειας.

Επιπλέον, υπάρχει το… κερατιάτικο των ρευματοκλοπών από τζαμπατζήδες, που οδήγησε σε «φέσι» 209 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021, κάτι που αντιστοιχεί στο 4,47% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας!

Αν το 2021 συνέβη ένα τέτοιο αίσχος εις βάρος των καταναλωτών, μπορεί να υποθέσει κανείς που θα εκτιναχθεί το κόστος της «χασούρας» για το 2022 και πόσο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες από την ανεπάρκεια ενός απαρχαιωμένου δικτύου, άλλα και τις ανεξέλεγκτες ρευματοκλοπές. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για διπλάσια επιβάρυνση σε σχέση με το 2021!

Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια ασχολείται μόνο με το πώς θα ξεπουλήσει τις μετοχές της ΔΕΗ, άλλα για την χαμένη ενέργεια που τελικά μεταφράζεται σε άδειασμα των πορτοφολιών των καταναλωτών δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Το δίκτυο παραμένει «προπολεμικό», οι υπογειοποιήσεις καλωδίων προχωρούν με ρυθμό χελώνας και το φαινόμενο της ρευματοκλοπής παραμένει χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: Ο λαός πληρώνει ακόμα και τα «σπασμένα» – 600 εκατ. ευρώ φεσώθηκαν οι πολίτες για ρεύμα που δεν κατανάλωσαν!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.