ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Θεατής στην αφαίμαξη του λαού η κυβέρνηση – «Όχι μείωση τιμών, ούτε καν σταθεροποίηση δεν θα δούμε», είπε ο Σταϊκούρας!

Ακρίβεια: Την ολοκληρωτική αφαίμαξη των νοικοκυριών προανήγγειλε ο Χ. Σταϊκούρας, λέγοντας πως οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν απρόσκοπτα!
Ακρίβεια: Θεατής στην αφαίμαξη του λαού η κυβέρνηση – «Όχι μείωση τιμών, ούτε καν σταθεροποίηση δεν θα δούμε», είπε ο Σταϊκούρας!

Ακρίβεια: Μπορεί οι Έλληνες σε λίγο καιρό να μην μπορούν να γεμίσουν ούτε μια σακούλα με τρόφιμα λόγω της τρομακτικής ακρίβειας που όλο και επιδεινώνεται, κατά τα άλλα όμως μπορούν να κοιμηθούν ήσυχοι γιατί θα είναι ασφαλείς οι… καταθέσεις τους!

Αυτό είναι το «ζουμί» απ’ όσα είπε ο υπουργός ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος με χαρακτηριστικό κυνισμό παραδέχτηκε πως τα ήδη γονατισμένα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με επιπλέον αυξήσεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης! Δηλαδή ούτε λίγο – ούτε πολύ ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει τα όπλα και θα συνεχίσει να παραμένει θεατής σε αυτό το τσουνάμι ακρίβειας που σαρώνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και συρρικνώνει το βιοτικό επίπεδο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας επιχείρησε πρώτα να «χρυσώσει το χάπι» της φτωχοποίησης του λαού, αφού φρόντισε να καθησυχάσει τους πολίτες ότι οι καταθέσεις τους και οι τράπεζες είναι ασφαλείς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την τραπεζική κρίση που αφορά μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν… «ενισχυμένη κερδοφορία» (σε αντίθεση με τους Έλληνες στους οποίους επιβάλλεται ενισχυμένη φτώχεια).

 «Ο Έλληνας πρέπει να νιώθει ασφαλής για τις καταθέσεις του, καθώς υπάρχει η εγγύηση των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ενώ και το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό, διότι: Τα κόκκινα δάνεια συρρικνώθηκαν, οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 50 δισ. ευρώ την τελευταία 4ετία, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι στο 17,5%, οι τράπεζες έχουν ενισχυμένη κερδοφορία», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Και κάπου εκεί ο κ. Σταϊκούρας πέταξε τη «βόμβα» που προμηνύει συνθήκες γενικευμένης ανέχειας για τον ελληνικό λαό. Σχολιάζοντας τον πληθωρισμό, ανάφερε πως φαίνεται να είναι «επίμονος» και τον χαρακτήρισε το «μεγάλο πρόβλημα για το 2023». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα είναι λίγο χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις, γύρω στο 4,5%.

Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «δεν θα δούμε ουσιαστική μείωση των τιμών, ούτε καν σταθεροποίηση. Αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό. Αυξήσεις θα συνεχίσουμε να έχουμε». Ενώ είπε ακόμα πως η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα!

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα για την οποία μας προετοιμάζει ο κ. Σταϊκούρας, σε μια σπάνια κρίση ειλικρίνειας από πλευράς κυβέρνησης. Γίνονται τα πάντα για να σώνονται οι τράπεζες όποτε αυτό χρειάζεται, άλλα για την φτωχοποίηση των πολιτών «δεν μπορούν» να κάνουν τίποτα. Μια ακραία καπιταλιστική κυβέρνηση που σώζει τις τράπεζες, άλλα αδιαφορεί να σώσει τα νοικοκυριά, και περιορίζει τη «βοήθεια» σε επιδόματα – ψίχουλα.

Αφήνουν – ουσιαστικά – ανεξέλεγκτο το ράλι των τιμών, ευνοούν ποικιλοτρόπως την αισχροκέρδεια και αφήνουν ανέγγιχτο τον ληστρικό ΦΠΑ στα τρόφιμα για να σωρεύουν υπερέσοδα και να παρουσιάζουν εικόνα «ανάπτυξης» την ώρα που γίνεται κανονική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

Με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η αισχροκέρδεια έχει λάβει θηριώδεις διαστάσεις, την ώρα που τα χαμηλόμισθα νοικοκυριά έχουν χάσει παραπάνω από το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Και ταυτόχρονα βλέπουν τον Άδωνι Γεωργιάδη να κάνει φιέστες με «καλάθια» της συμφοράς που αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας. Και τώρα έχουμε τον κ. Σταϊκούρα να δίνει και επίσημα «σήμα» προς τις βιομηχανίες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης ότι μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν σε περεταίρω ανατιμήσεις που θα συντρίψουν ολοκληρωτικά τα νοικοκυριά.

Είναι λογικό και επόμενο πως αν η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τη μείωση άλλα ούτε καν και τη σταθεροποίηση των τιμών, τότε και ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να στηρίζει μια πολιτική παράταξη που τον αφήνει εντελώς απροστάτευτο μπροστά στην καταιγίδα φτώχειας που έρχεται.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: Θεατής στην αφαίμαξη του λαού η κυβέρνηση – «Όχι μείωση τιμών, ούτε καν σταθεροποίηση δεν θα δούμε», είπε ο Σταϊκούρας!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.