ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλαλο το πανελλήνιο με την δήλωση του Δ. Καιρίδη: «Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνουν μέσα»

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, μίλησε για το μεγάλο... δράμα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας
Άλαλο το πανελλήνιο με την δήλωση του Δ. Καιρίδη: «Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνουν μέσα»

Δεν παύουν να σκορπίζουν στην δημοσιότητα «συλλεκτικές» δηλώσεις τα κυβερνητικά στελέχη, που συχνά – πυκνά φλερτάρουν με τον σουρεαλισμό. Μετά την διαβεβαίωση του βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου πως «ο Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος σοσιαλιστής που έχει περάσει από την χώρα», τώρα ήρθε και ο «γαλάζιος» βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης να αποκαλύψει στον κόσμο πως «οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνουν μέσα».

Με λίγα λόγια – σύμφωνα με τα λεγόμενα των βουλευτών της ΝΔ – ζούμε στην Κούβα των Βαλκανίων και δεν το έχουμε καταλάβει. Ο πρωθυπουργός παρουσιάζεται ως φιλολαϊκός «σοσιαλιστής» που φροντίζει πρώτα απ’ όλα για τους πολίτες και το καρτέλ της ενέργειας ως φιλανθρωπικό «μπλοκ» εταιρειών.

Συγκεκριμένα ο κ. Καιρίδης μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή περιφερειακού καναλιού και είπε πάνω στο θέμα: «Από 1η Ιουλίου που εφαρμόζεται αυτό το σύστημα (των επιδοτήσεων) υπήρξε μήνας όπου η τιμή των παρόχων ήταν χαμηλότερη, και άρα ‘’μπήκαν μέσα’’, είχανε ζημιά έναν μήνα».

Με λίγα λόγια οι εταιρείες που με τις «πλάτες» της κυβέρνησης για πολλούς μήνες ρούφηξαν το αίμα των νοικοκυριών με μια ληστρική ρήτρα και συνεχίζουν να απομυζούν τις επιδοτήσεις της ακρίβειας που τους παρέχει αθρόα η κυβέρνηση, είναι οι… αδικημένοι της υπόθεσης.

Σε μια εποχή που ένας λογαριασμός ρεύματος πολλές φορές κοστίζει παραπάνω από έναν μηνιαίο μισθό, ο κ. Καιρίδης σκέφτεται την ευημερία των παρόχων ενέργειας και ανησυχεί μην αδικηθούν στο ελάχιστο. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση αφήνει συνεχώς περιθώριο στους παρόχους να κερδοσκοπούν πουλώντας πανάκριβα το ρεύμα, ενώ από τα υπερκέρδη δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.

Επιπλέον, δημιουργείται μια νέα γενιά υπερκερδών για τους προμηθευτές στη λιανική αγορά ρεύματος. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Σεπτέμβριο προκύπτουν υπερκέρδη στην προμήθεια της τάξης σχεδόν των 500 εκατ. ευρώ μόνο για τη χαμηλή τάση, που ανέρχεται στο 55% της κατανάλωσης. Ενώ τα υπερκέρδη κατά προκλητικό τρόπο συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη ξεπεράσει συνολικά το 1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει την αισχροκέρδεια των παρόχων αντί να ρυθμίσει την αγορά θέτοντας ένα ρεαλιστικό πλαφόν προς όφελος του καταναλωτή, που θα περιόριζε αποφασιστικά το περιθώριο για την δημιουργία υπερκερδών. Ταυτόχρονα προωθείται το αφήγημα πως η κυβέρνηση «χαρίζει» λεφτά για την στήριξη των καταναλωτών, ενώ στην πραγματικότητα απομυζείται ο κρατικός προϋπολογισμός από το υστέρημα των φορολογουμένων, για να «αρμέγονται» οι επιδοτήσεις από τις εταιρείες.

Είναι τουλάχιστον εξωφρενικό σε τέτοια εποχή που ο μισθωτός των 500, 600, 700 ευρώ «ματώνει» για να ανταπεξέλθει στα έξοδα για νοίκι, ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, ένας βουλευτής της κυβέρνησης να μιλάει για… γενναιόδωρους παρόχους.

Έτσι όπως το πάει ο κ. Καιρίδης, σε λίγο θα εισηγηθεί να δημιουργηθεί και ταμείο υπέρ ενισχύσεως των παρόχων…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άλαλο το πανελλήνιο με την δήλωση του Δ. Καιρίδη: «Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνουν μέσα»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.