ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλαλούμ ασυνεννοησίας για τη καταγραφή θανάτων Covid – 19: Ο Θάνος Πλεύρης αναίρεσε σήμερα τον ΕΟΔΥ!

Απίστευτη ασυνεννοησία στη κυβέρνηση, αφού πριν λίγες μέρες ο Θεοκλής Ζαούτης μίλησε για αλλαγή καταγραφής θανάτων από Covid, και ο Θάνος Πλεύρης σήμερα είπε πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα!
Αλαλούμ ασυνεννοησίας για τη καταγραφή θανάτων Covid – 19: Ο Θάνος Πλεύρης αναίρεσε σήμερα τον ΕΟΔΥ!

Θάνος Πλεύρης: Την απίστευτη προχειρότητα με την οποία πορεύεται η κυβέρνηση στην παρακολούθηση της πανδημίας, φανερώνει η διαφωνία για το θέμα της καταγραφής νεκρών, μεταξύ του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και του Θάνου Πλεύρη.

Μόλις πριν λίγες μέρες, ο κ. Ζαούτης είχε δηλώσει πως στην Ελλάδα καταγράφεται ως θύμα της Covid – 19 κάθε άτομο που νόσησε με τον ιό και πεθαίνει ακόμη και τρεις μήνες μετά τη νόσηση του. Ενώ σε άλλες χώρες όπως στη Βρετανία και τη Δανία, ως θύματα του κορονοϊού θεωρούνται όσοι ανιχνεύονται θετικοί με μοριακό τεστ PCR και πεθαίνουν μέσα σε 28 μέρες. Με λίγα λόγια υποστήριξε πως στη χώρα μας υπερκαταγράφουμε θανάτους, και έδωσε να εννοηθεί πως θα αλλάξει το μοντέλο καταγραφής για τα κρούσματα και τους νεκρούς..

Επίσης είχε επισημάνει πως δεν αποκλείεται να αρχίσουν να υπολογίζονται ως θύματα του κορονοϊού και εμβολιασμένοι, ούτως ώστε να υπάρχει πιο σαφής εικόνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Θάνος Πλεύρης: «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτα»

Σήμερα όμως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσιάστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και έσβησε… μονοκοντυλιά όσα ισχυρίστηκε ο κ. Ζαούτης. Αφού ούτε λίγο – ούτε πολύ είπε πως τα όσα ακούστηκαν από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ ήταν δηλώσεις… επιμορφωτικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης είπε πάνω στο θέμα:

«Δεν αλλάζει ο υπολογισμός, ακολουθούμε τον κανονισμό που αναφέρεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, άλλα θίξαμε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα καταγραφής. Τίποτα δεν θα αλλάξει, θα συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια καταγραφή, άλλα αυτό το οποίο αναφέραμε είναι ότι άλλες χώρες ακολουθούν μοντέλο ώστε οι θάνατοι οι οποίοι καταγράφονται μετά την 28η ημέρα της νόσου, δεν καταγράφονται ως θάνατοι covid. Αυτό εμείς δεν πρόκειται να το αλλάξουμε, άλλα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι πολλές άλλες χώρες υποεκτιμούν την καταγραφή στους θανάτους, ενώ εμείς ακολουθούμε απολύτως αυτό που ορίζει ο ΠΟΥ».

Έλλειμα βασικής συνεννόησης στη κυβέρνηση

Τελικά όπως βλέπουμε, η υπερεκτίμηση έγινε… υποεκτίμηση και για άλλη μια φορά φανερώνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει σοβαρή πολιτική παρακολούθησης της πανδημίας, αφού σημαντικές αλλαγές ανακοινώνονται και αναιρούνται από τη μια μέρα στην άλλη. Πριν 4 μέρες ο Θεοκλής Ζαούτης έδωσε στίγμα για αλλαγή στρατηγικής στις καταγραφές, και σήμερα ο Θάνος Πλεύρης έσπευσε να τον «αδειάσει».

Ασφαλώς πρέπει να λάβουμε υπόψη πως με τις τοποθετήσεις του κ. Ζαούτη δημιουργήθηκε ντόρος, διότι περιέγραψε μια μέθοδο καταγραφής που (σε σύγκριση με μεθόδους άλλων κρατών) έχει την τάση να μεγαλοποιεί τους αριθμούς θανάτων. Και όλο αυτό έχει και το ανάλογο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.

Θυμόμαστε και την παραδοχή που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπου το 2020 είχε μιλήσει και αυτός για σκόπιμη υπερκαταγραφή, όταν παραδέχθηκε πως δεν γινόταν διαχωρισμός μεταξύ θανάτων από covid και θανάτων με covid.

Το αν είναι πιο σωστή η μέθοδος που ακολουθεί η Βρετανία ή η Ελλάδα, είναι ένα θέμα που υπάγεται στο πεδίο των επιστημόνων. Άλλα δεν παύει να αναιρεί το γεγονός πως η κυβέρνηση – πολλές φορές – μοιάζει να πηγαίνει στον «αυτόματο πιλότο». Και τι άλλο να συμπεράνει κανείς όταν δεν μπορεί να επιτευχθεί βασική συνεννόηση ούτε καν μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του Προέδρου του ΕΟΔΥ…

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αλαλούμ ασυνεννοησίας για τη καταγραφή θανάτων Covid – 19: Ο Θάνος Πλεύρης αναίρεσε σήμερα τον ΕΟΔΥ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.