ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγή ώρας: Πότε αλλάζουν τα ρολόγια – Πάμε σε χειμερινή ώρα

Στη χειμερινή ώρα, δηλαδή μία ώρα πίσω, γυρνούν τα ρολόγια από τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου.
Αλλαγή ώρας: Πότε αλλάζουν τα ρολόγια – Πάμε σε χειμερινή ώρα

Η αλλαγή ώρας θα είναι γεγονός σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, καθώς στις 04:00 τα ξημερώματα, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, στις 03:00.

Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να μπει φραγμός στην αλλαγή ώρας στην Ε.Ε. φαίνεται πώς επί του παρόντος βρίσκεται σε αδράνεια.

Η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2021 και παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχαν διεξαχθεί ακόμη και ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα στα κράτη-μέλη για το θέμα, η σφοδρότητα με την οποία χτύπησε τον πλανήτη η πανδημία, έστειλε το θέμα στις ελληνικές καλένδες.

Αλλαγή ώρας: Ποιος την «εφηύρε» και πότε ξεκίνησε στην Ελλάδα

Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες το μακρινό μας 1784.

Έναν αιώνα αργότερα υποστήριξε την πρόταση αυτή ο Γουίλιαμ Γουίλετ, ένας Βρετανός επιχειρηματίας που ασχολούνταν με την οικοδομή.

Η τρέχουσα αλλαγή της ώρας, όπως τη γνωρίζουμε δηλαδή σήμερα, βασίστηκε στην πιο επιστημονική προσέγγιση του Νεοζηλανδού εντοµολόγου, Τζορτζ Χάντσον. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η µεγαλύτερη διάρκεια της μέρας τους μήνες του καλοκαιριού τον βοηθούσε να συλλέξει περισσότερα έντοµα. Έτσι, έκανε τη σχετική πρόταση το 1895.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αλλαγή ώρας: Πότε αλλάζουν τα ρολόγια – Πάμε σε χειμερινή ώρα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.