ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλλο ένα διεθνές «ράπισμα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ουραγός στην ΕΕ η Ελλάδα, σε θέματα κράτους Δικαίου

Έκθεση διεθνούς φορέα δείχνει κατάρρευση της δικαιοσύνης στην Ελλάδα - Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συρρικνώνει το κράτος Δικαίου
Άλλο ένα διεθνές «ράπισμα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ουραγός στην ΕΕ η Ελλάδα, σε θέματα κράτους Δικαίου

Άλλο ένα ηχηρό «ράπισμα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από έναν διεθνή οργανισμό, έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα διολισθαίνει όλο και περισσότερο στην απολυταρχία, παρά τις επικοινωνιακές κορώνες του πρωθυπουργού που μιλά για σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Στην ετήσια έκθεση που δημοσίευσε το «World Justice Project» για την αποτελεσματικότητα του Κράτους Δικαίου στις χώρες της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου, εξετάζονται οι επιδόσεις 142 κρατών. Ο δείκτης της έκθεσης βασίζεται σε καταγραφές του δικονομικού συστήματος κάθε χώρας, τους περιορισμούς που επιβάλλει κάθε κυβέρνηση, την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των Ρυθμιστικών Αρχών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο σχετικός δείκτης σημειώνει σημαντική πτώση για δεύτερο συναπτό έτος, υποχωρώντας κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που αποτελεί την υψηλότερη αρνητική επίδοση σε ευρωπαϊκή χώρα, με δεύτερο από το τέλος το Βέλγιο που κατέγραψε αρνητική επίδοση 1%.

Στον τομέα των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ (29η από 31 κράτη) με 0,61 μονάδες στην κλίμακα, και τη μεγαλύτερη υποχώρηση να καταγράφεται στους τομείς της αστικής και της ποινικής δικαιοσύνης, με μείωση 2,2% και 4,3% σε σχέση με το 2022, αντίστοιχα. Ως ουραγός της ΕΕ, η χώρα μας βρίσκεται πάνω μόνο από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Μία από τις βασικές αιτίες που ο οργανισμός «World Justice Project» αξιολογεί το ελληνικό κράτος ως ένα από τα πιο εχθρικά στην απόδοση δικαιοσύνης, είναι η μηδενική πρόοδος που έχει γίνει στο «ελληνικό Watergate», δηλαδή το περιβόητο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σαφώς εκτιμούνται αρνητικά όλες οι «άνωθεν» παρεμβάσεις από πλευράς Δικαιοσύνης που εμποδίζουν να διερευνηθεί η διασύνδεση της ΕΥΠ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις παρακολουθήσεις πολιτικών, αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και πολλών άλλων πολιτών που βρίσκονται σε θέσεις «κλειδιά» μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator.

H «σκιά» της ανομίας απλώνεται πάνω στην ελληνική Δικαιοσύνη και για την έρευνα που εξετάζει τις ευθύνες της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, όπου υπάρχουν ανεξήγητες καθυστερήσεις στις έρευνες, «ακαταδίωκτο» των μελών της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, πραγματογνωμοσύνες 2… ταχυτήτων και πενιχρά αποτελέσματα στο να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις, μόνο και μόνο για να βγει από το κάδρο της υπόθεσης η ευθύνη της κυβέρνησης για την υποβάθμιση και αποψίλωση των δημοσίων υποδομών της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα το μακελειό στα Τέμπη.

Φυσικά η μακρά λίστα με τις υποθέσεις που αποπνέουν «μυρωδιά» συγκάλυψης αφορά πολλές ακόμα περιπτώσεις, με τελευταία την καταστροφή της Θεσσαλίας από τις φονικές πλημμύρες, όπου και εκεί θα έπρεπε να ελέγχονται πολιτικές ευθύνες για τα αντιπλημμυρικά έργα βιτρίνας, την κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ και την φερόμενη παρέμβαση σε φράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να πνιγούν χωριά του Θεσσαλικού κάμπου για να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγαίνει και πάλι βαριά εκτεθειμένη από ένα σοβαρό διεθνές παρατηρητήριο που διαπιστώνει ότι το κράτος δικαίου υπονομεύεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άλλο ένα διεθνές «ράπισμα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ουραγός στην ΕΕ η Ελλάδα, σε θέματα κράτους Δικαίου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.