ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναδρομικά: Τι συμβαίνει με την εφορία – Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι

Ο φόρος που θα προκύψει από τα αναδρομικά μπορεί να αποπληρωθεί είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις.
Αναδρομικά: Τι συμβαίνει με την εφορία – Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι

Τροποποιητικές δηλώσεις για εισοδήματα ή αναδρομικά που έλαβαν συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν να υποβάλλει η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «www.newmoney.gr» όσοι υπόκεινται στην πρώτη κατηγορία (συνταξιούχου) θα καταχωρίσουν και θα υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που έλαβαν το περυσινό έτος και αφορούν παλαιότερες χρήσεις. Οι οι υπόλοιποι (μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες) μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή το 2020.

Όπως ενημέρωσε το Υπουργείο ο φόρος που θα προκύψει δύναται να αποπληρωθεί είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Για παράδειγμα οι συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν σε ρύθμιση και να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί σε 24 δόσεις. Οι υπόλοιπες δύο κατηγορίες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε 24 δόσεις, εκτός και εάν πρόκειται για κληρονομιά οπότε οι δόσεις ανεβαίνουν στις 48.

H τροποποιητική δήλωση για τους συνταξιούχους υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021.

Εκείνοι που θα επιλέξουν επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων, θα έχουν και μικρότερο επιτόκιο. Όσο αυξάνονται οι δόσεις, αυξάνεται και το επιτόκιο. Μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών. Μόνο με την πληρωμή της πρώτης δόσης επικυρώνεται η ρύθμιση.

Αναδρομικά: Πώς μπορεί να χαθεί μια ρύθμιση

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων για να μη χάσουν τη ρύθμιση.

Η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

  • Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
  • Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.
  • Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί).
  • Έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.

Να επισημάνουμε ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ότι δεν πληρούνται οι όροι, η ρύθμιση απόλλυται και ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης και καταπίπτουν οι προσφερθείσες εγγυήσεις.




Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αναδρομικά: Τι συμβαίνει με την εφορία – Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.