ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναδρομικά: Το υπουργείο ξεκαθαρίζει το αλαλούμ με τα λάθη – Οι ημερομηνίες των επόμενων πληρωμών

Λίγο μετά την καταβολή του πρώτου κύματος των αναδρομικών ξεκίνησε μια κόντρα μεταξύ το Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων και του Υπουργείου Εργασίας με αφορμή τυχόν λάθη στα ποσά των αναδρομικών. Το ΕΝΔΙΣΥ κατήγγειλε ότι έγιναν λάθη στα ποσά που αφορούν περίπου 80.000 συνταξιούχους δικαιούχους αναδρομικών και οδηγούν σε απώλειες αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Το υπουργείο εργασίας χαρακτήρισε...
Αναδρομικά: Το υπουργείο ξεκαθαρίζει το αλαλούμ με τα λάθη – Οι ημερομηνίες των επόμενων πληρωμών

Λίγο μετά την καταβολή του πρώτου κύματος των αναδρομικών ξεκίνησε μια κόντρα μεταξύ το Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων και του Υπουργείου Εργασίας με αφορμή τυχόν λάθη στα ποσά των αναδρομικών.

Το ΕΝΔΙΣΥ κατήγγειλε ότι έγιναν λάθη στα ποσά που αφορούν περίπου 80.000 συνταξιούχους δικαιούχους αναδρομικών και οδηγούν σε απώλειες αρκετών εκατοντάδων ευρώ.

Το υπουργείο εργασίας χαρακτήρισε ανυπόστατες και αναληθείς τις ανακοινώσεις που διακινούνται σχετικά με υποτιθέμενα λάθη στην καταβολή των αναδρομικών ποσών προκαλώντας σύγχυση και αλλοιώνοντας την πραγματικότητα.

Όπως εξήγησαν είχαν προειδοποιήσει με ανακοίνωσή τους για κάποιες ειδικές κατηγορίες δικαιούχων που είχαν διαφορές οι οποίες θα τακτοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι στα αναδρομικά που έλαβαν κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης τους, εμπεριέχονται αθροιστικά και οι αντισυνταγματικές κρατήσεις ορισμένων μηνών.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που είχε υποβάλλει αίτηση το 2014 πληρώθηκε για πρώτη φορά την σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016 μαζί με τα αναδρομικά περίπου δύο ετών. Μαζί έλαβε και τα αναδρομικά που δικαιούται από τις αντισυνταγματικές κρατήσεις για τους μήνες Ιανουάριος – Μάιος 2016. Του οφείλονται τα αναδρομικά των μηνών Ιούλιος – Δεκέμβριος 2015, τα οποία θα λάβει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους.

Το υπουργείο εργασίας διευκρίνισε ότι θα υπάρξει δεύτερη, συμπληρωματική, πληρωμή αναδρομικών έως το τέλος του 2020 για συνταξιούχους που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016. Αντίθετα η μεγάλη ομάδα των συνταξιούχων που έπαιρναν ήδη την μηνιαία σύνταξή τους τον Ιούνιο του 2015, έλαβαν τώρα ή λαμβάνουν τις επόμενες μέρες το σύνολο του ποσού που δικαιούνται. Από την πλευρά τους το Υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ αρνήθηκαν τα περί λάθους , χαρακτηρίζοντας ανυπόστατες και αναληθείς τις ανακοινώσεις που διακινούνται σχετικά με υποτιθέμενα λάθη, προκαλώντας σύγχυση.

Όπως διευκρίνισαν είχαν προειδοποιήσει με ανακοίνωσή τους για κάποιες ειδικές κατηγορίες δικαιούχων που είχαν διαφορές οι οποίες θα τακτοποιηθούν έως το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για τις ειδικές εκείνες περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016. Στα αναδρομικά που έλαβαν κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης τους, εμπεριέχονται αθροιστικά και οι αντισυνταγματικές κρατήσεις ορισμένων μηνών.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που είχε υποβάλλει αίτηση το 2014 πληρώθηκε για πρώτη φορά την σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016 μαζί με τα αναδρομικά περίπου δύο ετών. Μαζί έλαβε και τα αναδρομικά που δικαιούται από τις αντισυνταγματικές κρατήσεις για τους μήνες Ιανουάριος – Μάιος 2016. Του οφείλονται τα αναδρομικά των μηνών Ιούλιος – Δεκέμβριος 2015, τα οποία θα λάβει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους.

Η Διοίκηση του Φορέα έθεσε σε λειτουργία μία νέα εφαρμογή, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων».

Οι επόμενες πληρωμές αναδρομικών έχουν ως εξής;

• Την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό.
• Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (το απόγευμα της Δευτέρας 26/10 στα ΑΤΜ).
• Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου πληρώνονται οι συνταξιούχοι Δημοσίου, τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ (το απόγευμα της Τρίτης 27/10 στα ΑΤΜ). Γιατί μεσολαβεί η αργία της 28ης οκτωβρίου

Άλλη διαδικασία θα ακολουθηθεί για τους κληρονόμους των 172.222 δικαιούχων που ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 αλλά απεβίωσαν στη συνέχεια. Αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην οποία οι κληρονόμοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για την καταβολή των αναδρομικών ύψους 144,79 εκ. ευρώ. Τα ποσά όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα δοθούν έως το τέλος του έτους . Ωστόσο δε δικαιούται αναδρομικά όποιος έχει αποποιηθεί την κληρονομιά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι τελευταίες ειδήσεις

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αναδρομικά: Το υπουργείο ξεκαθαρίζει το αλαλούμ με τα λάθη – Οι ημερομηνίες των επόμενων πληρωμών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.